Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Досить «хімізувати» село!


03.03.2016

Історично склалося так, що вже об’єднана громада Могилева Царичанського району освоїла для проживання значні території. Із заходу на схід одне з найбільших сіл України простяглося на п’ять кілометрів, а з півдня на північ побіля Орелі – на п’ятнадцять! Тож всередині поселення є значні площі орних земель, які знаходяться в оренді царичанських та користуванні місцевих фермерів.

Саме наближеність житлових будинків до оброблюваних площ і стала основною темою «круглого столу» громадського активу Могилева, що відбувся 27 лютого в адмінбудинку колишньої Зорянської сільради.

 

НА початку зустрічі відомий еколог Олександр Вишняк наголосив:

- Сьогодні вирішення проблем села зміщується в сторону місцевого самоврядування. Основне для життя людини – чисте довкілля. При вирощуванні кукурудзи, соняшнику та інших культур фермери прямо в селі використовують гербіциди та інші хімпрепарати, що заборонено законодавством. Щороку через це виникає чимало скандалів, люди звертаються до прокуратури, санстанції, на винних накладаються штрафи. Відтепер, коли об’єднана громада отримала більші повноваження, необхідно припинити «хімізувати» Могилів.

А Борис Базутін доповнив організатора «круглого столу» реальними фактами:

- Кілька аналізів питної води, зроблені останніми роками в дніпродзержинських лабораторіях показують, що рівень нітратів у нашій воді наближається до критичної межі! Це наслідок неконтрольованої діяльності фермерів на сільських полях, а раніше – колгоспів; уся «хімія», застосована ними, потрапила в ґрунт та питну воду. Ситуація ускладнюється тим, що максимальний штраф за порушення діючого законодавства дорівнює всього 425 гривень. Тож землевласнику легше заплатити його, аніж думати про здоров’я селян.

Були наведені численні конкретні факти застосування «хімії» поблизу людських осель, інколи це робиться вночі. Присутній на зустрічі могилівський сільський голова Валерій Дружко підтримав добрий почин земляків:

- Наш Могилів знаходиться між Оріллю та каналом Дніпро – Донбас, це дає як переваги, так і проблеми. Переконаний, що край матиме привабливість тоді, коли буде чистим. Треба зробити так, щоб створюваний Орільський національний природній парк служив місцевим жителям та туристам, а не потрапив у приватні руки і став недоступним для людей. Мусимо думати і про незабруднені орні землі. Та з власного досвіду роботи знаю, що одних бесід, умовлянь для порушників екології замало! Потрібна конкретна відповідальність за порушення екологічного законодавства. Цю постанову сільська рада ухвалить, в селі має бути порядок. У березні в нашій об’єднаній громаді буде створений відділ екології, цими проблемами займатимемося постійно. На недавній нараді в Дніпропетровську віце-прем’єр Геннадій Зубко повідомив, що у Верховній Раді підготовлені близько трьохсот законопроектів щодо завершення децентралізації, тож повна «база» діяльності в нових умовах на підході. У березні кожен орендар могилівської землі та користувач буде попереджений про особисту відповідальність за екологічну безпеку в селі та припинення співпраці у разі виявлення факту застосування пестицидів, гербіцидів та міндобрив. У цьому випадку прошу всіх жителів об’єднаної громади негайно телефонувати мені та екологічному інспектору. Договори оренди з порушниками будуть розірвані, бажаючих працювати на землі тепер вистачає.

Ще на «круглому столі» говорили про ремонт сільських доріг, додаткового залучення проектів ООН для енергоефективності шкіл тощо. Відтепер місцеві фермери мусять забути про «хімію» на сільських полях. А подібний добрий досвід господарювання в Україні є. Зокрема у сусідній Полтавщині в Шишацькому та Зіньківському районах так працює ПП «Агроекологія» на 8-ми тисячах гектарів, якою керує Герой України Семен Антонець. Цей рух почався тут більше трьох десятків років, а за останні 20 літ у господарстві геть забули про пестициди, гербіциди та міндобрива, поля удобрюються виключно гноєм від власних 5-ти тисяч корів. І ніхто за «хімією» не шкодує – продукція «Агроекології» давно сертифікована країнами ЄС, значна частина її має постійних покупців за кордоном. До того ж селяни в окрузі мають чисте довкілля, а поширене в Україні інтенсивне землеробство, як кажуть, лише забирає в майбутніх поколінь право жити на цій землі.

Гнат ПРИОРІЛЬСЬКИЙ.