Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Друге народження скла


28.03.2018

Компанія «Утиліта» провадить комплексну роботу зі склобоєм: збір, сортування,  подальшу переробку і продаж очищеного скла безпосередньо на спеціалізовані скляні заводи.

Історія цього унікального підприємства розпочалася десять років тому, коли австрійські інвестори поставили й встановили на околиці Новомосковська обладнання, яке дозволяє очищати склобій до рівня, який відповідає вимогам провідних європейських і світових виробників скла. Технологічна схема побудована за принцом сухого очищення, що виключає використання водних ресурсів. Технологія також не вимагає використання природного газу.
«Наше підприємство – єдине в Україні, – розповів директор ТОВ «Утиліта» Андрій Степанець. – Технологія виробництва дозволяє очищати  скло методом самоочищення. – Оптичні сортувальники розпізнають скло за кольором. У подальшому наша продукція є основою для виробництва скляних виробів на спеціалізованих підприємствах. Чим корисна наша продукція для склозаводів? Кожні 10 відсотків склобою у скломасі дозволяє зекономити до 2-3 відсотків енергоносіїв, а більше тонни переробленого склобою економить більше тонни природної сировини  (650 кг піску, 186 кг соди, близько 200 кг вапняку). Отож, вторинне використання склобою має свої економічні та екологічні аспекти».
 Директор Андрій Степанець також розповів, що підприємство здатне переробляти до 60 тис. тонн склобою на рік. Однак зараз потужності заповнені наполовину через дефіцит склобою. Особливо це відчутно у зимовий період. 
До речі, серед виробничих резервів було названо кілька. Зокрема, накопичення скла на сміттєвих полігонах України (шляхом переробки скла можна вивільнювати до 6 тисяч гектарів площ), відсутність роздільного збирання скла (як тут сказали «Закон є, а механізму немає»). Сьогодні підприємство приймає склобій за ціною 1400-1800 грн. за тонну в залежності від обсягів. Причому значні обсяги ТОВ «Утиліта» вивозить своїм автотранспортом.
Серед постійних партнерів «Утиліти» - підприємства з виготовлення скляних виробів: ВАТ «Вітропак Гостомельський склозавод» (Київська область), ПАТ «Рокитнянський скляний завод», (Рівненська область), ПАТ «Біо Мед Скло» (Житомир)  Гомельський склотарний завод (Білорусь)  та ін.
Сподіватимемося, що після налагодження роботи із роздільного збору сміття, обсяги виробництва ТОВ «Утиліта» зростуть, а  разом з цим зменшиться кількість відходів, які забруднюють наше довкілля.
Олександр ПЕТРЕНКО.