Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Духовна скарбниця поколінь


12.10.2017

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек у місті Підгородному районна дитяча бібліотека відзначила 50-річчя від дня заснування. Ювілярку приїхали привітати всі сільські бібліотекарі Дніпровського району, працівники центральної районної бібліотеки, колишній голова райдержадміністрації Геннадій Латушко, який подарував свою книгу «Ми і роки», заступник голови підгородненської міської ради Микола Семенюк, кандидат філологічних наук, доцент Національного гірничого університету, Мати-героїня Ірина Цюп’як, поетеса Лариса Омельченко, письменник Костянтин Дуб.  Всі ці люди у своєму вітальному слові говорили про бібліотеку як  джерело знань і духовну скарбницю поколінь.

У             селі Підгородному як предтечу бібліотечної справи можна згадати роботу хат-читалень, а пізніше – роботу «сільбуду». Там збиралися місцеві жителі, щоб взяти участь у художній самодіяльності, почитати книги та журнали. У 1927 році  у новозбудованому клубі було виділено кімнату для бібліотеки. Але у 1941 році клуб Підгородного був зруйнований: у нього влучила фашистська бомба. Більша частина книжкового фонду згоріла. Після війни, з 1945 до 1952 рр., бібліотека функціонувала то в одній, то в іншій оселі, а тамтешні господарі виконували роль бібліотекарів. 
У 1947 році заснували Центральну районну бібліотеку Дніпропетровського району. Перше офіційне бібліотечне приміщення знаходилося в обласному центрі, на вулиці Шмідта (біля ринку «Озерка»). То була кімната в будинку колгоспника, що нагадувала комору. Стоси зв’язаних книжок, які ніде було розставляти… Цікаво, що в 50-х рр. минулого століття штат бібліотеки, розташованої в Дніпропетровську складали виключно корінні підгородняни: Надія Солодка, Ніна Курочка (Мосієнко), Юхим Кудим. Всі троє були випускниками бібліотечного відділення культосвітніх працівників. Восени 1954 року саме вони перевозили бібліотечне майно з обласного центру до рідного селища. Цій важливій для Підгородного події сприяли голова виконкому селищної ради Євдокія  Таран та голова колгоспу ім. Молотова Сергій Кудим. 
Коштами колгоспу придбали «фінський будинок» за 27 000 рублів і побудували приміщення для бібліотеки по вул. Кооперативна, 1… Тоді за день бібліотеку відвідували 100, а то й більше чоловік. Доводилося працювати допізна. Перші бібліотекарі Підгородного працювали старанно, рік за роком вносили в свою роботу щось нове, небуденне…
 Районна бібліотека для дітей була заснована у жовтні 1967 року на базі дитячого відділу при районній бібліотеці для дорослих. У перші роки працював лише один відділ – абонемент з обслуговування дошкільнят та учнів 1-8 класів. У штаті було два працівники: завідувач районної дитячої бібліотеки Ніна Мосієнко та бібліотекар абонементу Валентина Ритченко. Приміщення складалося з однієї кімнати, яка була переділена стелажами, в одній половині знаходився абонемент для дорослих, в іншій – районна бібліотека для дітей.
Згодом бібліотеку перенесли до Районного будинку піонерів (нині Будинок дитячої творчості), де вона займала одну простору кімнату. У 1983 році центральна районна бібліотека для дорослих і районна бібліотека для дітей разом отримали приміщення у будинку №47 по вул. Шосейній (колишнє приміщення Підгородненської селищної ради). З 1997 року бібліотека повернулася в свої пенати на вул. Кооперативну, 1,  де для населення були найсприятливіші умови користування нею...
Нам часто ставлять питання: «А до вас ще хтось і ходить? А що люди ще й читають?». Ми завжди відповідаємо: «І ходять, і читають». І це справді так. Ми запропонували гостям свята - «Бібліотечне дефіле – жива книга»: п’ятірка ТОП-книг найпопулярніших у 2017 році.
Були представлені книги Марини Павленко «Русалонька із 7-В» (моделями були - Рухлінська Вікторія, Корнілова Настя, Жадан Яна); Люко Дашвара «Покров» (втілення образу Олі Ланської – Юлія Равшанова); Галини Вдовиченко «Маріупольський процес» (втілення образу  Романа та Ольги – Пилип Гоголь та Анастасія Куриленко; Євгена Положія «Іловайськ» (інсценізація прощання за участю Пилипа Гоголя); Наталі Забіли «Про малят і для малят» (танок малюків дитсадка «Івушка» під супровід вірша «Бульбашки»).
Дійство супроводжувалося врученням сертифікатів «Преміум-партнер Районної дитячої бібліотеки». За щире ставлення до бібліотеки, готовність до співпраці сертифікатами було нагороджено Дитячий навчальний заклад №1 «Енергетик», яким  завідує Олена Овчаренко,  загальноосвітня середня школа №2  і її директор Світлана  Каліберда; загальноосвітня середня школа №3  і її директор Юрій Кричкевич; підгородненський міський будинок культури ім. Т.Г. Шевченка і його керівник Віталій  Моргун; письменник та поет Костянтин  Дуб. До сертифікатів приємним подарунком стали іменні кухлики. 
Ми не тільки приймали вітання, а й дякували всім присутнім за активну співпрацю. Чудовими вітальними подарунками стали виступи неперевершеного акордеоніста Станіслава Махна; зразково-показового ансамблю «Angels» (керівник Вікторія Єрємєєва); танцювального колективу «Задоринки» БДТ. Особливе захоплення викликали малюки підгородненських дитячих садочків «Енергетик» та «Івушка». Приємно вразив нас  виступ 9-класників ЗСШ №2 зі сценкою «Тхеквондисти та українці».
Подяками районної дитячої бібліотеки було нагороджено бібліотечних волонтерів Віту Кудим, яка привнесла у проведення заходів в рамках року Японії в Україні свою нотку ексклюзиву та творчості, її майстер-класи «Проза Муракамі надихає» спраймаються на «Ура» нашими читачами. Заслуговує на увагу кропітка праця Наталі Маневської, волонтера з Дніпра, яка опікується нами, збирає для нас книги, цікавиться історичним минулим нашого міста, небайдужа та легка на підйом.  
Невичерпною енергією зарядив нас хор «Журавка» під керівництвом Олександра Середка.
Дуже приємно відчувати себе потрібним, іноді і просто необхідним закладом для своїх користувачів. За ці 50 років виросло не одне покоління наших читачів. Хтось уже приводить за ручку свою донечку, чи синочка, хтось онука, чи онучку. 
За вірність бібліотеці, за любов до книги подякою районної дитячої бібліотеки та подарунком  були відзначені  відвідувачі, читацький стаж яких перевалив за 30 років: Сергій Колесник та Лідія Рожко.
Ми працюємо для дітей і заради дітей, тож подяками та подарунками були нагороджені найактивніші учасники бібліотечних конкурсів та заходів В. Рухлінська, Н. Корнілова, Я. Жадан, також була нагороджена найменше карооке читенятко, наймолодший учасник майстер-класів та бібліотечного життя Злата Жадан.
Окрасою сцени стали роботи дітей «Петриківський дивоцвіт», надані Анною  Косих та малюнки гурту «Палітра», яким керує Марія Собчинська.
Хвилюючий виступ директора ДЦРБ Галини Гаврилової вразив своєю щирістю та сердечними побажаннями добра та миру. Також вона подарувала  вишитий портрет Тараса Шевченка роботи Корець Ольги.
Завершальним акордом свята стали відпущені в небо дитячими руками повітряні кульки із символічними словами «Районній дитячій бібліотеці - 50 років». Під час цього дійства з поетичним пієтетом гармонійно вписався виступ Костянтина Дуба із віршем «Бібліотека - моя мрія»:
Тут аура така, як п’єдестал 
із сталі.
Стоїш на видноколі юних днів,
І відкриваються безмежні далі
Із поривань, надій моїх і снів.
О книго! Вічне духу знамено,
В тобі минулі славні роки.
Нуртує наш нескорений Дніпро,
Відлунюють козацькі горді 
кроки.
Рядки Костенко, Гоголя, 
Шекспіра, 
Гончара голос вікопомний чуть.
Шевченка муза, 
непоборна ліра,
Космічна, Божа в нашім 
слові   суть.
Які красиві книги в рушниках
Бібліотекарі розставили 
рядами,
В них сонце, доля у квітках, 
Як друзі мудрі, поряд вони 
з нами.
Мобілки вимкніть! 
Говорить книга. 
Ви чуєте? В ній голоси віків, 
Від тепла книг скресає 
вічна крига...
Рядок безсмертний 
душу відігрів.
 
Тетяна РУХЛІНСЬКА, 
заступник директора 
по роботі з дітьми. 
м. Підгородне,
Дніпропетровська область.