Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Джерела вітаміну С


12.12.2013

- Вітамін С - активний помічник організму у боротьбі з вірусами, тому він як ніколи необхідний взимку.
А ще вітамін С допомагає крові згортатися, нормалізує проникність капілярів і запобігає алергії, - каже лікар-імунолог Андрій Пороховецький. - ось список із 10 продуктів, де вітаміну С найбільше, допоможе формувати денний раціон з користю".
Ківі - рекордсмен за вмістом вітаміну С. Жоден інший фрукт або овоч не не має такої сили для підвищення імунітету. Бажано їсти ківі зі шкіркою - у ній багато грубих волокон. Вони всмоктують у себе токсини і виводять їх з організму. Це зміцнює імунітет.
Апельсин радує не лише яскравим кольором, а й користю. Лише один апельсин середнього розміру (150 грамів) забезпечить денну норму вітаміну С.
Червоний перець має унікальну здатність: розширює звужені і звужує розширені судини. У червоному перці, крім вітаміну С, є капсаіцин. Він визначає, буде перець солодким чи гірким. Ця речовина знищує ракові клітини.
У капусті вітаміну С більше, ніж у мандаринах та лимонах, особливо це стосується пізніх сортів овочів. Вітаміни у капусті зберігаються тривалий час.
Петрушка займає одне з перших місць за вмістом корисних мінералів та вітамінів. У 50 грамах петрушки - добова норма вітаміну С, а за вмістом бета-каротину петрушка не поступається моркві.
Цибуля - засіб від семи недуг, каже народна мудрість. З усіх джерел вітаміну С цибуля — найдешевший овоч.
Шпинат називають "мітлою для шлунку", він допомагає знизити тиск, корисний при діабеті і має багато вітаміну С. Його вміст у шпинаті залежить від сезону, найбільше його взимку.
У корені селери багато мінеральних солей, щавелевої кислоти, а вітаміну С - менше. Зате багато його у молодому листі селери. Воно покращує кровообіг, позитивно впливає на судини і нормалізує обмін речовин.
Помідори також містять вітамін С. У пізніх сортах його набагато більше, ніж у ранніх.
Ягоди малини містять 5-11% цукру, багаті на глюкозу, фруктозу і вітамін С. Малина корисна сама по собі, але навіть чай з її висушених ягід, листя і гілок принесе користь організму. Тому малиновий вітамін С повинен бути у раціоні увесь рік.