Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ефірні олії


08.01.2014

Столичний аромотерапевт Марина Бокова стверджує, що існує 30 способів лікування ефірними оліями.
- У мене був пацієнт, чоловік 55 років. Довго мучився від цукрового діабету. Почав приймати усередину по одній-дві краплі на день олії евкаліпту, яка знижує цукор. Зараз у нього за аналізами норма.
Також у нього була гіпертонія, тиск підвищувався до 240. Допомогла олія іланг-ілангу. Усередину її не можна приймати, з нею роблять інгаляції, масажі, розтирають на шкірі.
До речі, більшість ефірних олій можна приймати усередину. Але обережно, не слід допускати, щоб олія потрапляла на слизову оболонку в чистому вигляді. Одну-дві краплі олії треба змішати з варенням, цукром, медом, чаєм, молоком, кавою. Також ефірні олії додають у шампуні, креми, з ними приймають ванни, роблять масажі.
- Ті, які продають в аптеках по 17 гривень - синтетичні ароматизатори, приймати їх усередину категорично заборонено. На етикетках натуральних ефірних олій пишуть тільки ботанічну назву рослини, без слів «олія».
У натуральних ефірів немає терміну придатності. Їх треба зберігати при температурі від 0 до 30 градусів. Флакон повинен бути зі скла темних кольорів, тому що ефірні олії псуються від світла. Обсяг зазвичай не перевищує 10 мл.
Щоб визначити справжність ефірної олії, радимо капнути краплю на чистий папір. Натуральна через 20 хвилин випарується, не залишить жирної плями.
Олія лимона тонізує, поліпшує роботу печінки, кишечнику, нирок, зміцнює та чистить стінки судин. Апельсинова - діє заспокійливо, поліпшує сон, знижує тиск, знімає дратівливість. Якщо додати її в шампунь - волосся буде блищати. Олією чайного дерева лікують герпес, папіломовірус, кон’юнктивіт, запалення.
При головних болях використовують олії лимона, м'яти, розмарину. Гастрит лікують анісом, трояндою, ромашкою, деревієм. Зняти печію допомагають олії м'яти, лимона, лепехи, шавлії. Зубний біль - сосни, ялиці, лаванди. Бронхіти лікують оліями евкаліпта, лаванди, кедра, розмарину.
- Якось окропом обварила палець. Відразу помазала обпалене місце лавандовою олією. Через 20 хвилин біль стих і палець навіть не почервонів, - розповідає киянка Галина Сухомлин.
Ефірні олії використовують для дезінфекції приміщень. Експерименти в дитсадках показали, що діти переставали хворіти взимку на грип та застуду.
- У Європі в школах не хлоркою противірусну дезінфекцію роблять, а за допомогою аромоламп. Дві краплі олії лаванди, чайного дерева або апельсина достатньо, щоб продезінфікувати невелику кімнату.