Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Екодія» та WWF-Україна закликають визнати вирішальну роль довкілля та екологічно чистих технологій у забезпеченні сталого відновлення після війни


06.07.2022

Лугано, Швейцарія (5 липня 2022 р.). Сьогодні, коли у Лугано завершилася Конференція з відновлення України-2022, WWF-Україна та Центр екологічних ініціатив «Екодія» стурбовані відсутністю узгодженого плану з впровадження рішень, завдяки яким Україна могла б вийти у лідери сталого розвитку під час повоєнної відбудови.
Попри те, що на Конференції, яку Україна проводила спільно зі Швейцарією 4-5 липня, майже всі лідери у своїх промовах згадували необхідність «відбудувати ще краще» та «зелене відновлення», на рівні конкретних планів дій ці підходи були відображені мінімально. Критична необхідність відновлення здорового довкілля та забезпечення екологічної безпеки народу України не були згадані взагалі. 
Виконавча директорка Центру екологічних ініціатив «Екодія» Наталія Гозак зауважила: «Разом з іншими організаціями, ми мали можливість запропонувати ідеї для Національного плану відновлення. І хоча процес охоплював багато зацікавлених сторін, ми бачимо, що український уряд сприймає «екологічне відновлення» як спосіб розширити ядерний сектор та сприяти впровадженню проєктів з використання викопного палива (наприклад, експорт газу), приділяючи особливу увагу застосуванню водню та біоенергії, замовчуючи їхнє походження. Ми не можемо дозволити собі й надалі бути залежними від рішень у галузі енергетики, які не є сталими. Навпаки, нам треба мислити у довгостроковій перспективі, забезпечуючи розвиток України як сучасної економіки, заснованої на сталих відновлюваних джерелах енергії та на засадах енергоефективності».
Як зазначив Богдан Вихор, виконавчий директор WWF-Україна: «З одного боку, ми вітаємо плани Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів інвестувати у нові заповідні території та екодуки. Проте, ми розчаровані тим, що не почули жодної згадки про важливість мінімізації негативного впливу на довкілля проєктів розвитку.
Для успішного післявоєнного відновлення владі необхідно буде тісно співпрацювати з громадянським суспільством на місцях для розробки таких заходів, завдяки яким природне середовище становитиме основу миру та сталого розвитку для всіх українців. Перед нами відкрилася унікальна можливість вивести Україну у світові лідери сталого розвитку та продемонструвати, як природа може пришвидшити повоєнне відновлення і покращити життя та економічне становище людей. Ми отримуємо від природи цілу низку критично важливих екосистемних послуг, від яких залежить добробут громадян України: від надання чистої води та повітря до запобігання ерозії ґрунтів і продовольчої безпеки. Ці аспекти сталого розвитку необхідно включити у план відновлення України. Також необхідно, щоб цей план охоплював повний спектр оцінок впливу, щоб ми могли проаналізувати економічні, соціальні та екологічні наслідки державної політики».
Представники «Екодії» та WWF-Україна відзначили, що доповідачі Конференції підкреслили важливість належного управління, яке передбачає достатній рівень участі громадськості та принципи прозорості, підзвітності і обумовленості. Саме до цього закликали раніше понад 50 українських громадських організацій у принципах зеленої відбудови.
Обидві ГО закликають відповідальних осіб та донорів, які інвестують у відновлення України, залучати громадянське суспільство у процес розробки планів відновлення.