Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Екзотичний батат


23.12.2010

На сьогодні батат є однією з найпоширеніших бульбоплідних культур у світовому землеробстві. Для багатьох тропічних країн він став замінником картоплі, оскільки це досить високоврожайна культура. Походить з Південної Америки, а в Європу був завезений ще Христофором Колумбом. В Україні батат називають «солодкою картоплею», хоч за своїми біологічними властивостями у цих рослин мало спільного.
Рослина багаторічна, схожа на берізку польову, але має більші за розміром листки та утворює довгі повзучі стебла довжиною до 5 м. Окремі сорти батату можуть цвісти. Квіти рожевого або світло-фіолетового забарвлення, схожі на іпомею.

Бульби батату кореневого походження, тому не зеленіють на сонці, соковиті, з ніжною і тонкою шкіркою, не мають, як у картоплі, виражених вічок, а паростки розвиваються із прихованих бруньок. Залежно від сорту, складу ґрунту бульби можуть утворюватися різні за формою (округлі, овальні, видовжені) та забарвленням (білі, жовті, рожеві).
Батат - тепло- та світлолюбна культура короткого світлового дня. Рослини добре ростуть і розвиваються при температурі не менше +20ºС, а оптимальною є 25-30ºС. При +10ºС рослини припиняють ріст. При затіненні значно зменшується урожайність. Також батат належить до посухостійких рослин і зовсім не витримує перезволоження.
У тропічних країнах батат вирощується як багаторічна рослина і бульби за кілька років набирають до 10 кг маси, проте в умовах помірного клімату його можна культивувати лише як однорічник, оскільки при температурі 0оС рослина гине. В урожайні роки бульби сягають ваги до 1,5 кг, а зазвичай вони виростають в середньому 400-500 г кожна. Урожайність становить - 200-350 ц/га. Тому батат є перспективною культурою для вирощування на присадибних ділянках. Внаслідок проведених досліджень було відібрано три кращі сорти, які можуть з успіхом вирощуватись у нашій кліматичній зоні.
Джорджія ред - сорт сильнорослий, кущі добре облиствлені, листки серцевидні, темно-зелені з червоно-фіолетовим відтінком. Бульби округло-овальної форми (200-500 г), жовто-коричневі, інколи з червонуватим відтінком, м’якуш кремового кольору з фіолетовими та оранжевими плямами. Сирі бульби на смак солодкуваті, крохмалисті. Врожайність залежно від агротехніки та погодних умов становить у середньому 200-400 ц/га.
Хат-бей - сорт сильнорослий, добре галузиться, подібний до Джорджії ред. Листки серцевидні, черешкові, зеленого кольору. Бульби білі, округло-овальної форми, вагою - 150-400 г. М’якуш ніжного білого кольору, з кремовим відтінком, солодкий на смак. Бульби можна вживати у сирому вигляді. Урожайність - 150-350 ц/га.
Бетті - сорт середньорослий, кущ добре розгалужений, листки пальчасто-розсічені, темно-зелені, з червоно-фіолетовим відтінком. Бульби рожеві, овальної форми, вагою 100-350 г. М’якуш оранжевий, однорідний, на смак солодкуватий, крохмалистий. Урожайність - до 300 ц/га.
АГРОТЕХНІКА ВИРОЩУВАННЯ
Розмножують батат вегетативним способом, а саме кореневими бульбами та їх частинками, розсадою, вирощеною з укорінених пагонів, та живцями (частинами стебел). Характерною властивістю пагонів батату є здатність утворювати коріння на кожному з вузлів. Однак кращими способами розмноження є розсадний та пророщеними часточками бульб. При цьому найвищий коефіцієнт розмноження має розсадний спосіб.
Відібрані для розмноження бульби зберігають у ящику в сухому прохолодному приміщенні з температурою +10-15ºС. У другій половині лютого їх заносять у тепле приміщення на пророщування. Через 2-3 тижні, як тільки з’являться паростки, бульби висаджують у ящики, засипаючи легким ґрунтом на 2-3 см. Вже через 10-14 днів з поверхні з`являються паростки, які інтенсивно ростуть.
Коли паростки досягають довжини 5-10 см, їх зрізують або обламують при основі й висаджують у стаканчики з ґрунтом. Живці швидко вкорінюються і ростуть при температурі +18-22ºС. За 3-5 днів перед висаджуванням на грядку розсаду виносять на вулицю для загартування. Висаджують, коли мене загроза весняних заморозків за схемою 80х80 см.
Добре вирощувати батат на легких за механічним складом ґрунтах, непогані врожаї він може давати і на суглинках. Кращими є ґрунти зі слабо кислою або нейтральною реакцією, добре забезпечені основними елементами живлення, особливо калієм та кальцієм.
Підживлювати можна як органічними, так і мінеральними добривами. Батат добре реагує на внесення гною під попередник до 6-8 кг/м² або перегною 4 кг/м² безпосередньо під основний обробіток ґрунту. Якщо грунт має кислу реакцію і немає можливості внести органіку, то в такому випадку вносять попіл в розрахунку 200 мл/м², нітроамофоску.
Догляд полягає у проведені неглибоких (до 5 см) розпушувань ґрунту та знищенні бур’янів. Батат дуже рідко уражається шкідниками і хворобами. До шкідників, які можуть уражати рослини, належать попелиці, личинки хруща та дротяники.
Збирання врожаю починають після перших приморозків. Викопувати бульби можна лопатою або вилами. При цьому слід зазначити, що бульби батату розташовуються в грунті не компактно, а на різних віддалях від центру куща, тому копати треба обережно, щоб їх не пошкодити. Викопані бульби просушують на сонці та вносять на зберігання в сухе приміщення.
В їжу батат споживають у сирому, печеному, вареному, смаженому та сушеному вигляді. Солодкі сорти батату за смаком нагадують гарбуз, диню, банан. Стиглі бульби містять багато дрібнозернистого крохмалю, який більш корисний та цінний, ніж картопляний, а також глюкозу, мінеральні солі, вітаміни С, А, В6, каротин. За вмістом вуглеводів, кальцію і заліза батат значно переважає картоплю.

СТРАВИ З БАТАТУ
Батат смажений. Батат помити, почистити, нарізати тонкими скибочками, приправити сіллю і спеціями за смаком та смажити на олії до готовності. Коли охолоне, змастити майонезом й притрусити зеленню.
Батат, запечений з яблуками. 700 г батату, 2 яблука, 2 ст. ложки цукру, 1/2 ч. ложки кориці, 20 г вершкового масла, 5 ст. ложок апельсинового соку.
Батат помити, почистити і нарізати кубиками 1,5 см. Яблука почистити, видалити серцевину, нарізати тонкими скибочками. Нарізані батат і яблука викласти у форму для запікання. Цукор та корицю змішати, посипати ними батат і яблука, зверху покласти вершкове масло і збризнути апельсиновим соком. Запікати в духовці до готовності при 180ºС.