Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Елітних» пенсіонерів захищає Конституція


20.01.2011

У рамках всеукраїнського обговорення проекту пенсійної реформи віце-прем’єр-міністр країни Сергій Тігіпко провів нараду в Дніпропетровській обласній державній адміністрації. Виступаючи зі вступним словом, Тігіпко пояснив – питання про те, реформувати чи не реформувати систему на сьогодні не стоїть і, більш за все, уже в березні цього року Україна житиме за новим пенсійним законодавством.

СЕРЕДНІЙ розмір пенсії в Україні складає 1147 гривень. 65 відсотків пенсіонерів отримують виплати нижчі за 1000 гривень. Різниця між заробітною платою до виходу на заслужений відпочинок та пенсію в нашій країні чи не найбільша в Європі - 48%. Однак статистика зайва, адже кожен з нас, пересічних українців, може самостійно оцінити реальний рівень своїх доходів, а отже, і рівень свого життя. За словами Сергія Тігіпка, ситуація не зміниться на краще, доки система пенсійного забезпечення не зазнає кардинальних змін.
- У 2010 році дефіцит Пенсійного фонду становив 26,6 млрд. грн.. У 2011, якщо не реформувати систему, він дорівнюватиме 20 млрд. Завдяки реформам цю цифру можна скоротити до 17 млрд, - пояснив віце-прем’єр-міністр. – Ми не можемо збільшувати дохід Пенсійного фонду за рахунок додаткових відрахувань із заробітних плат працюючих, адже вже зараз розмір їх внесків до всіх фондів складає 41,2% .
Вирішенням проблеми, на думку урядовця Тігіпка, має стати введення трирівневої (для початку хоча б дворівневої) системи пенсійного забезпечення. Першим її рівнем має залишитись існуюча на сьогодні солідарна система. А вже до 2015-го повинна запрацювати наступна ланка – накопичення громадянами коштів на індивідуальних рахунках, які вони зможуть використати після виходу на заслужений відпочинок як прибавку до призначеного їм державою мінімуму.
Але це, так би мовити, задуми глобальні. На часі ж – оптимізація співвідношення кількості працюючих та пенсіонерів. Як зауважив Сергій Тігіпко, в країні спостерігається стрімке зменшення чисельності працездатного населення, котре, сплачуючи внески до Пенсійного фонду, забезпечує здійснення виплат пенсіонерам. Для стабілізації ситуації, переконаний віце-прем’єр-міністр, необхідно вдатися до непопулярних кроків, таких як поступове збільшення пенсійного віку для жінок, а також мінімального пенсійного стажу (з 5 до 15 років), продовження терміну служби для військовослужбовців, що виходять на пенсією за вислугою років, обмеження максимальної пенсії 12 мінімальними пенсійними виплатами (приблизно 9 тис. грн) тощо. І хоча більшість із цих заходів суспільство, м’яко кажучи, не схвалює, Тігіпко наполягає: іншого шляху в країни немає.
Я не почув жодної людини, яка б сказала – не чіпайте пенсійну систему, там все нормально. А це сигнал про те, що зміни дійсно потрібні. 16 лютого у Верховній Раді відбудеться громадське обговорення проекту Пенсійної реформи. Після опрацювання всіх поправок, у березні, думаю, ми вже зможемо прийняти цей закон, - заявив Сергій Тігіпко.
Нарада у Дніпропетровську тривала близько двох годин. Крім віце-прем’єра, з добрим словом на адресу нового пенсійного законодавства виступила й заступник Голови правління Пенсійного фонду України Валентина Никитенко. Коли ж перейшли до обговорення з аудиторією, виявилося, зауважень до кабмінівського дітища чимало. На прес-конференції, що відбулася відразу після наради, Сергію Леонідовичу поставили одне з найактуальніших для простих українців запитань: «Якщо ситуація з наповненням бюджету Пенсійного фонду така складна, чому не можна обмежити «захмарні» пенсії так званим «елітним» пенсіонерам?» Відповідь на провокуюче питання була стриманою та лаконічною:
- До цього треба підходити через зміни в Конституції. Я б цього не боявся. Є 22 стаття, котра не дозволяє зменшувати соціальні положення заднім числом. Тобто можна не збільшувати пенсій, не призначати нових, але залишити вже призначені.
Проте, «заспокоїв» Сергій Тігіпко, великі пенсії, котрі були призначені раніше, не індексуватимуться. Тож можна сподіватися, що років так через 200-300 наші з ними доходи нарешті зрівняються…

Юлія ДУЛАНОВА.