Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Фабрика свинини в Апостоловому


21.03.2013

На Дніпропетровщині невдовзі запрацює потужний свинокомплекс з вирощування свиней датської м’ясної породи.

ПРО ЦЕ повідомили журналістам під час робочої поїздки голови Дніпропетровської ОДА Дмитра Колєснікова до Апостолівського району.
Ще в 1974 році в селі Нива Трудова на базі радгоспу «Апостолівський» за італійським проектом було споруджено гігантський свинокомплекс на 108 тисяч голів для забезпечення продовольчої безпеки великих промислових і адміністративних центрів, зокрема Кривого Рогу і Дніпропетровська. До речі, на той час це був один із чотирьох таких же комплексів, збудованих за часів СРСР біля Києва, під Харковом і в Артемівську на Донеччині. У ті роки це було величезне передове виробництво, рентабельність якого сягала 40 відсотків.
Однак з 1992 року колись потужне агропідприємство стало занепадати, а згодом було доведено до банкрутства.
З 2011 року агрохолдинг КSG Агро став співвласником комплексу та ініціював модернізацію, щоб відродити славу колись потужного підприємства.
Як повідомив журналістам керівник проекту розвитку агрохолдингу Анатолій Скряга, масштабна реконструкція – вимога часу, оскільки селекція і технології вирощування свиней пішли далеко вперед. Тож акціонерами КSG Агро було прийняте рішення про технологічне оновлення.
На сьогодні в реконструкції знаходиться 100 тис. кв. м площ, а це 42 корпуси. На галереї завдовжки у 675 м з’явиться станція штучного осіменіння, ветлабораторія, адміністративно-побутові корпуси. Три корпуси уже готові прийняти датських свинок, яких в середині квітня має поставити датська компанія – офіційний представник Датського національного інституту свинарства. Це будуть високопродуктивні датські м’ясні породи Ландрас і Йоркшир.
Модернізований свинокомплекс буде розрахований на вирощування 100 тис. свиней на рік. У свинок-датчанок буде своя кормокухня, станція переробки кормовідходів, потужна ветеринарна і зоотехнічна служба, які слідкуватимуть за здоров’ям поголів’я, свій племзавод. Це величезна фабрика свинини буде споживати до 200 тонн кормів!
Анатолій Скряга звернув увагу журналістів і на демонтаж газової котельні, який також заплановано в рамках реконструкції. Оскільки відтепер обігрів свинарників і подача гарячої води тут буде здійснюватись за новою технологією. Замість газових буде встановлено твердопаливні котли на пілетах. Це паливо біологічного походження, яке отримуватимуть із рослин сільськогосподарського призначення. Спеціалістами підраховано, що такий вид опалення дозволить економити на електроенергії до 60 мільйонів гривень на рік.
Тож, сподіваємось, датські свинки приживуться на Дніпропетровщині, адже немало зусиль докладається, щоб зустріти європейок належно.

Яна ОЛЕКСЮК. Дніпропетровська область.
Фото. Керівник проекту розвитку агрохолдингу КSG Агро 
Анатолій Скряга демонструє план реконструкції свинокомплексу в Апостоловому.