Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Фітофтора наступає


09.08.2014

Спочатку на звороті листя у помідорів виникають темні цятки... Потім усе листя починає буріти, засихати, відвалюватися, з’являються чорні ділянки на стеблах рослин, чорніють і самі плоди... Це фітофтора, найпоширеніше грибкове захворювання томатів та інших пасльонових (картоплі, баклажанів), яке проявляє себе найчастіше в похмуру вогку та прохолодну погоду. Звідки береться ця напасть? Що ми робимо не так? Як не допустити появи фітофтори на своїх грядках? Які методи та засоби профілактики? А якщо хвороба вже виявила себе, то як з нею боротися? Питань маса! Спробуємо, нарешті, розібратися з цією грізною фітофторою та перемогти її.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ ФІТОФТОРИ
Як і будь-який інший представник царства грибів, фітофтора живуча та всюдисуща: її спори можуть бути в землі, на насінні, на рослинних залишках, на стінах і даху теплиці, садовому інвентарі тощо.
Завдання городника полягає в тому, щоб, по-перше, максимально зменшити кількість спор, а по-друге, не допускати сприятливих умов для їхнього розвитку.

ЩО ЛЮБИТЬ ФІТОФТОРА?
1. Добре провапновані ґрунти. Дуже багато городників панічно бояться «закислення» ґрунтів і захоплюються вапнуванням. А кількість вапна в ґрунті - краща «принада» для грибків.
2. Загущені посадки. Коли теплиця з томатами нагадує непрохідні джунглі, вона гірше провітрюється, а грибки, як відомо, віддають перевагу вологому середовищу.
3. Перепади температур. При перепадах температур випадають роси, а це знову ж додаткове джерело вологості.
4. Ослаблені рослини. Усе як у людей - хвороба скоріше пристає до тих, у кого слабкий імунітет. Якщо ваші томати зазнають нестачі мікроелементів (йоду, марганцю, міді або калію), їхні шанси занедужати фітофторозом зростають у рази.
Зрозуміло, що всіх цих умов для виникнення фітофтори потрібно просто не допускати:
- якщо в ґрунті накопичилося багато вапна, почніть відновлювати його природний баланс: вносьте торф, засипте в борозни грубозернистий пісок;
- дотримуйтеся правил сівозміни та саджайте томати після тих культур, що є для них гарними попередниками;
- висаджуйте розсаду відповідно до рекомендованої схеми посадки, уникайте загущеності;
- поливайте рослини вранці, щоб більша частина вологи до кінця дня встигла всотатися в ґрунт, і обов’язково провітрюйте теплиці;
- у похмуру вогку погоду не здійснюйте полив взагалі. Краще підпушіть ґрунт на грядці;
- вчасно підживлюйте томати фосфорними та калійними добривами, при необхідності обприскуйте розчинами інших мікроелементів;
- час від часу виконуйте профілактичні обприскування від фітофтори народними засобами або біопрепаратами;
- вирощуйте стійкі до грибкових захворювань сорти та гібриди помідорів.
ЧИМ ОБПРИСКУВАТИ ТОМАТИ ПРОТИ ФІТОФТОРИ
Засобів боротьби з фітофторою безліч, комусь допомагає одне, комусь - зовсім інше. Досвідчені городники рекомендують чергувати засоби та препарати - живуча фітофтора адаптується, якщо рік у рік застосовувати одне й теж. Першу профілактичну обробку томатів від фітофтори виконують відразу після висадження розсади. Потім можна орієнтуватися за лісовими грибами: пішли гриби в лісі - значить і підступним грибковим захворюванням ніщо не заважає активізуватися, тобто настав час вживати заходів.
Обприскування томатів для профілактики та боротьби з фітофторою рекомендується проводити в суху погоду в першій половині дня.

НАРОДНІ ЗАСОБИ ТА БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ПРЕПАРАТИ ВІД ФІТОФТОРИ
Настій часнику з марганцівкою. 100 г часнику (можна брати й цибулини, і стріли, і листя) подрібнюють у м’ясорубці, заливають склянкою води й настоюють добу. Потім проціджують, розводять 10 л води та додають 1 г марганцівки. Рослини обробляють кожні 10-15 днів.
Молочна сироватка. Сироватку від скислого молока розводять водою в рівних частках. Починаючи з перших днів липня обприскувати томати молочною сироваткою можна щодня, додаючи туди кілька крапель йоду.
Попіл. Попелом опудрюють усі міжряддя до поливу. Процедуру повторюють, коли починають зав’язуватися плоди.
Настій гнилої соломи або сіна. Один кілограм гнилого сіна заливають 10 л води, додають жменю сечовини і залишають настоюватися 3-4 дні. Процідженим настоєм обприскують томати через 1,5-2 тижні.
Молоко з йодом. В 10 л води розчиняють 1 л знежиреного молока і додають 15 крапель йоду. Цим засобом помідори необхідно обприскувати кожні два тижні.
Дріжджі. В 10 л води розводять 100 г дріжджів і поливають томати при перших ознаках фітофтори.
«Фітоспорин». Розводиться відповідно до інструкції. Перше обприскування необхідно провести з появою перших зав’язей і потім обприскувати рослини кожні 10 днів. Крім того, можна проливати розчином «Фітоспорину» ґрунт у теплиці або через раз додавати препарат у поливну воду.
Для обробки теплиць застосовують окурювання. Для цього кидають у відро з палаючими вугіллями шматочок чисто вовняної тканини. Потім 24 години тримають двері та вікна в теплиці щільно закритими. Також рекомендується обприскати всю теплицю «від підлоги до стелі» розчином ефективних мікроорганізмів («Байкал ЕМ», «Сяйво») або усе того ж «Фітоспорину».
Наостанок нагадуємо вам - боротьба з фітофторою може вважатися цілком успішною, якщо ви змогли зібрати якісний, не зіпсований грибком урожай. Не засмучуйтеся, коли побачите, що навіть після проведення всіх заходів щодо знищення злісного гриба на листях томатів однаково подекуди з’являються горезвісні цятки. Головне - стримувати поширення фітофтори настільки, щоб збирати неуражені плоди.