Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Фітофтороз помідорів


02.07.2012

Цього року висадила дві плантації помідорів. Перша - з базарної розсади. Друга - з власного насіння. Так ось, насіннєва ділянка вже перегнала розсаду.І до минулого тижня обидві ділянки мене радували. Та нещодавно помідори стали гинуть. Жовтіє та чорніє листя, потім стебла, зав‘язь, плоди. Що за напасть, як її подолати?
Надія Бровченко,сел Зачепилівка, Харківська обл.

ЗБУДНИКОМ хвороби є гриб. Спочатку захворювання з‘являється на листках картоплі, потім через 10-15 днів інфекція переходить на помідори. Поширення і шкідливість фітофторозу залежать від метеорологічних умов року. Поява фітофторозу і подальші спалахи хвороби звичайно обумовлені частими дощами, щедрою росою за середньодобової температури повітря 17-22оС, яка вночі знижується до 10оС. 
Багато років я вивчав спеціальну літературу, випробовував різні способи захисту рослин від фітофторозу, радився з досвідченими городниками. Все це дало відчутний результат: понад 170 сортів помідорів, які я вирощую, практично не хворіють. Вирощені мною кущі плодоносять до осінніх заморозків у відкритому грунті. За останні шість-сім років спалахів фітофторозу я не помічав.
Коротко розповім про ті агротехнічні заходи, які застосовую для профілактики і захисту рослин від фітофторозу.
Знезаражую насіння перед сівбою в 1-процентному розчині марганцевокислого калію протягом 20 хв.
Грунт під помідори готую з осені. Вношу трирічний компост, що складається з бур‘яну, різних відходів та курячого посліду (збираю його у три бетоновані ями місткістю півтора кубометра кожна).
Всі високорослі сорти формую в одно- чи двостебловий кущ з обов‘язковим пасинкуванням (поки пасинок коротший 5 см). Рослини вирощую на шпалері. Відстань між рядами – 1 метр.
Обов‘язково в міру росту куща обрізую по одному-два нижніх листка. І так до першої китиці з плодами. Після обрізування листя і пасинкування обприскую рослини фунгіцидами. Місця висаджування розсади мульчую сіном або свіжоскошеною травою без насіння.
Вперше обприскую фунгіцидами через три тижні після висаджування розсади на постійне місце з ручного обприскувача ОГ-202. Ні в якому разі не можна використовувати для обробки отрутохімікатами кущів помідорів відро і віник. Така обробка лише завдає шкоди, бо фунгіциди стікають на землю і накопичуються в ній, а не вкривають усю рослину тонкою плівкою, що дуже важливо.
Для хімічного захисту використовую такі фунгіциди: полікарбацин, хлорокис міді та медекс. Замість полікарбіцину можна застосувати бордоську рідину, але правильно підготовлену.
Чергую фунгіциди, щоб у грибів фітофтора не було звикання, а в рослинах не накопичувалися шкідливі речовини. Головне – рівномірно та дрібнодисперсно обприскати весь кущ, не допускаючи стікання розчину на землю. Слід враховувати, що після обприскування не очікується дощів упродовж трьох-чотирьох днів; якщо ж випаде дощ, обробку доведеться повторити.
Названі мною фунгіциди – контактної дії, тобто такі, що перешкоджають проникненню гриба всередину рослини через ранки, проколи (від попелиці, колорадського жука або будь-якого механічного пошкодження). Тому не слід чекати спалаху хвороби, необхідно запобігти їй. Захисна дія цих препаратів – 10-14 днів. Після цього треба знову провести обробку. До найнебезпечнішого періоду дії фітофторозу, який орієнтовно починається з 20 липня, необхідно тричі повторити обробку фунгіцидами, останню – приблизно 25 липня. Врахуйте, що після останнього обприскування не можна вживати помідори в їжу протягом 20 днів.
Якщо після цих заходів усе ж таки з‘являються ознаки фітофторозу, слід обрізати пошкоджені листки та обробити всі рослини настоєм часнику з марганцевокислим калієм (півтори склянки м‘язги часнику і півтора грама марганцевокислого калію на 10 л води – по півлітра на одну рослину).
Необхідно також своєчасно збирати і захищати від хвороби всі зелені плоди.
Коли на листі і стеблах рослин масово з‘являються ознаки фітофторозу, а також температура вночі знижується до плюс 10оС і менше, плоди, під шкірочкою яких немає плям, можна й потрібно врятувати. Для цього підігрійте воду до плюс 60-65оС і покладіть у неї помідори на дві хвилини, а потім розкладіть для дозарювання в теплому місці з температурою 20-25оС.

Сергій ГРЕБЕНЩИКОВ, кандидат сільгоспнаук.