Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гарбузи проти пирію


25.04.2013

Гарна трава - пирій, та тільки на городі вона ні до чого. Позбутися цього бур’яну непросто: ні прополки, ні перекопування не допомагають.
Якщо пирій засмічує посадки суниці, то іноді доводиться навіть достроково ліквідувати грядки й пересаджувати розетки на нове місце.

Багато шкоди пирій завдає картоплі, проростаючи крізь бульби. Тому борються з ним на картоплі нещадно, підсапуючи та рихлячи міжряддя до повної перемоги.
Разюча живучість цього бур’яну підтримується величезною розмаїтістю. На городах зустрічається більше 60 видів пирію. І з цим бур’яном здавна воювали селяни.
Одним з найбільш оригінальних способів було виснаження бур’янів спеціальними гнітючими культурами. Зокрема, проти пирію використовували гарбузи. Якщо город заростав пирієм, то перший рік висівали на ньому тільки гарбузи, та погустіше. Високе, велике листя гарбуза відрізають цьому бур’яну доступ до світла. А коренева система гарбуза є настільки потужною, що без зусиль виграє боротьбу за живильні речовини. Крім того, гарбузи виділяють особливі речовини, що гнітять кореневища пирію. А якщо якийсь з гарбузів загнив - краще залишити його до весни або навіть зарити в ґрунт при перекопуванні. Гарбузи забезпечують фору своїм насінням при гнитті плодів, виділяючи речовини, що не дають рости бур’янам.
Хоча раціональніше пустити гарбуз на їжу, на соки, а бур’яни придавити спеціальними речовинами - гербіцидами. Шкода, що їхній вибір невеликий.
В основному продаються препарати на основі гліфосу. У їхньому числі - і найпоширеніший “Раундап”. Ним обприскують бур’яни, що зійшли, до сходів культурних рослин. Тобто, якщо вилізли бур’яни, а культурні посіви ще не зійшли - ним можна спокійно працювати. У ґрунті “Раундап” не працює - убиває тільки того, кому впав на лист. Хоча найефективніша обробка проти пирію - восени, коли відтік живильних речовин іде в кореневища. До речі, досходові гербіциди найкраще працюють по молодим, ще слабким бур’янам. Дорослий бур’ян їм спалити набагато важче.
А є ще ґрунтові гербіциди. Це ті, які вносять у ґрунт. Вони створюють бар’єр, що вбиває всі бур’яни, котрі дають паростки або намагаються пробитися крізь шар ґрунту, однак на присадибних ділянках їх застосування заборонене. Тому дотепер від лопати та сапки поки нікуди не дінешся.