Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Газівники – винні. А педагоги – крайні…»


05.02.2016

Так вважають двадцять шість вчителів Царичанського району, які користувалися гарантованими законодавством пільгами на оплату комунальних послуг. На випробуваннях, які зустрічали при цьому сівачі розумного, доброго, вічного, «Сільські новини» не раз акцентували увагу законотворців. Півтора року тому, як відомо, одинадцятьом педагогам Приорілля повністю припинили газопостачання.

- Мою садибу залишили без газу 3 вересня 2014 року, - розповідає викладач Царичанського аграрного професійного ліцею Володимир Шевченко, – був опломбований кран на вхідній трубі. Підстава - начальник Царичанської дільниці ПАТ «Дніпропетровськгаз» Сергій Шевченко вимагав… сплатити більше 22 тисяч гривень неіснуючого боргу. Фактично монополіст на газовому ринку через відключення газу шантажував мою родину. Адже я як педагог з дружиною Наталією Петрівною, медпрацівником сільської місцевості, на підставі п. 4 ст. 57 ЗУ «Про освіту» та ст. 77 ЗУ «Про охорону здоров’я» маємо право на безплатне користування житлом з опаленням і освітленням в межах встановлених норм. Оплату використаних при цьому визначених обсягів газу здійснює держава, за все понаднормове сплачуємо ми. А намагання уряду обмежити компослуги вчителям та лікарям лише величиною податкової соціальної пільги ще рішенням Конституційного суду України від 22 травня 2008 року визнано неконституційним.

Родини педагогів звернулися до Царичанської РДА та Дніпропетровської ОДА, Прокуратури Дніпропетровської області – порушені умови діючих договорів, підключіть газ і будемо з’ясовувати стосунки в суді! Тим паче, що раніше газівники неодноразово пробували судитися. І Царичанський районний суд ухвалював незмінний вердикт: «Позовні вимоги ПАТ «Дніпропетровськгаз» до (П. І. Б. педагога) про стягнення боргу залишити без задоволення».

Та минув цілий місяць, вчителі вже били в усі дзвони, поки справу залагодили на рівні області. Допомогли дочасні парламентські вибори – 8-го жовтня газ усім педагогам був підключений. Декотрі з них задля захисту від свавільних дій монополіста ще до цього звернулися до суду. І 19 лютого 2015 року суддя Царичанського районного суду Юрій Бойко визнав справедливими надані докази та ухвалив рішення:

«Визнати неправомірним припинення ПАТ «Дніпропетровськгаз» газопостачання споживачеві Кіріченку В. В. з мотивів заборгованості за передбачене чинним законодавством пільгове газопостачання».

Рішення було оскаржене, і 6 квітня 2015 року Апеляційний суд Дніпропетровської області доповнив рішення суду першої інстанції пунктом: «Стягнути з ПАТ «Дніпропетровськгаз» на користь Кіріченка В. В. 1 020 гривень на повернення витрат на правову допомогу».

Тодішній юрист Царичанської дільниці Роман Полонський подав касаційну скаргу на це рішення. Після її розгляду Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 28 жовтня 2015 року вирішив: «Касаційну скаргу ПАТ «Дніпропетровськгаз» відхилити, рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області залишити без змін».

Подібний судовий шлях пройшли і колеги майстра виробничого навчання Віктора Кіріченка - майстер Царичанського аграрного професійного ліцею Микола Мацак та викладач Володимир Шевченко, яким Апеляційний суд Дніпропетровської області відшкодував по 2 400 гривень на правову допомогу. Микола Мацак цим рішенням задоволений частково. У колективному зверненні до редакції він розповів:

«Газівники винні в тому, що незаконно припинили газопостачання вчительських осель на цілий місяць, є вже кілька рішень різних судів і суддів. Але педагоги – крайні… Бо нам не компенсована завдана моральна шкода, а вона, повірте, чимала… Нас принизили і як професіоналів, важливість праці яких визнана державою, і як громадян. Я був на роботі 9-го вересня 2014 року, у двір садиби хвіртка була зачинена, то газівники без дозволу перелізли через паркан, обпиляли горіх і перерізали газову трубу. Сусіди співчували – оце вчителям така дяка! Всім одинадцяти родинам цілий місяць довелося щось варити собі на обіди надворі на кабицях… Ми їх по-людськи просили – вріжте труби, а якщо суд визнає нашу провину, то заплатимо за все! «Ні», - сказали. Тепер визнано, що винними у припиненні газопостачання були вони. То чому ж немає ніякої компенсації за цю місячну наругу?».

Дійсно, щоб перемогти у спорі з монополістом, педагогам довелося, за їхнім висловом, «попобігати по судах», залучати адвокатів для захисту своїх прав. Але практика відшкодування завданої їм моральної шкоди в цих конкретних судових справах не застосована. Чому? Чи не тому, що таких прикладів – стягнути з монополіста енергетичного ринку завдану його свавільними діями споживачам моральну шкоду – ще надто мізерна в українському судочинстві? Отримати її, вочевидь, легше в Європейському суді з прав людини, хоча такий шлях доволі довгий. Тому монополіст-газівник, як у цих випадках, відбувся лише «легким переляком» – поверненням витрачених стороною на правову допомогу коштів.

І справа тут не лише в цих одинадцяти випадках припинення газопостачання, що сталися в Царичанському районі. Подібні «виховні заходи» застосовуються не лише до вчителів, а й до працівників інших галузей, навіть ветеранів праці. Такі явища непоодинокі у Дніпропетровщині, «Сільські новини» розповідали про них. Можливо, після запровадження ринку газу та електроенергії, коли кожен споживач матиме право вибору компанії, надавача послуг, діюча монополія таки припиниться, і постачальники більше дбатимуть про взяті на себе договірні зобов’язання з «надійного безперебійного постачання» природного газу та електроенергії?

Сьогодні педагоги Царичанського району призупинили боротьбу за свої права в царині комунальних послуг, в чому їм «допомогли» законодавці. Ось що сказав Микола Мацак:

- У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила антикризовий закон, яким зарплата вчителя сільської місцевості, яка дозволяє без проблем отримувати пільги, обмежена 1 710 гривнями. Звісно, це суперечить закону «Про освіту» і статті 22 Конституції України, коли «при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». Та ми вирішили просто користуватися субсидіями, як і інші люди, адже такі надвисокі тарифи є непосильними для всіх учителів.

А ПАТ «Дніпропетровськгаз» доводить тепер власну монополію на ринку в інший спосіб – усі споживачі природного газу отримують зараз папірці, які слугуватимуть… договором. У ньому пропонується оплату газу здійснювати вже не розрахунковими книжками, як було досі, а… папірцями-повідомленнями, які буцімто надсилатимуть газові контори. Так селянам, чого доброго, разом із книжками на електроенергію доведеться купувати ще й газові розрахункові книжки… Щоб цього не сталося, варто у відповідній графі запропонованого договору «оплату природного газу здійснюватиму розрахунковими книжками» замість вже проставленого газівниками «ні» поставити «так». Доводиться лише сподіватися, що всі свавільні кроки монополістів – і щодо педагогів та інших споживачів, і щодо оплати отриманих послуг - таки змусять судову систему України в період реформування прискорити встановлення дійсно паритетних правових умов між двома сторонами. І примусять наших законотворців зробити кроки, які допоможуть уникнути діючої монополії на енергетичних ринках. Подібне вже давно зроблене в демократичних країнах Європи. Щоб ні вчителі, ні працівники інших галузей разом із ветеранами не мали більше підстав залишатися крайніми…

Підготував Григорій МИКОЛАЙЧУК.