Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Газову залежність можна подолати за допомогою Азербайджану, сланцевого газу та вугілля


15.09.2011

Україна може кількома шляхами прийти як до «керованої поставки газу з Росії», так і звільнитися від газової залежності від Москви, до якої зараз «прагне російська влада». Таку думку в коментарі УКРІНФОРМу висловив провідний експерт Heritage Foundation з питань Росії, Євразії та міжнародної енергетичної політики Аріель Коен.
«Перший вихід - це скорочення споживання, підвищення економічної ефективності. Другий вихід - тут справа не в економіці, а у балансі з точки зору енергетичної безпеки - це покупка газу не у Росії, а, скажімо, в Азербайджані, сланцевий газ та будівництво терміналу з прийому скрапленого природного газу (LNG-термінала). І останній момент - це йти від газу і розширювати електростанції на вугіллі та атомні станції», - вважає А.Коен.
При цьому він зазначив, що ці варіанти вже тривалий час обговорювалися, і «якби їх реально втілювали у життя - сьогодні це працювало б».
Коментуючи можливі сценарії чергового газового конфлікту України та РФ, А.Коен підкреслив, що «безболісно з цієї ситуації вийти неможливо». «Якби в України були гроші, щоб платити за цей газ, - вона б платила за газ і була б клієнтом на комерційних засадах. Якби Україна хотіла продати інфраструктуру, як це вимагає Росія, вона б продала інфраструктуру. Але навіть продаж інфраструктури не вирішує довгостроковий виклик для України, оскільки її економіка не справляється з тією кількістю грошей, яку треба витрачати на газ», - зазначив американський експерт.
Говорячи про можливості судового розгляду Києва та Москви щодо цін на газ, він зазначив: «Я думаю, що Росія не піде на це, але не можна і виключати, оскільки у Росії є кейс. Тобто, якщо є прописані домовленості і прописаний механізм ціноутворення, то вона може з цим кейсом піти до суду».
До цього А.Коен також додав: «У довгостроковому вимірі, мені здається, що Росії, взагалі-то, не так вже цікаво, щоб Україна сприймалася у Західній Європі як надійна країна-транзитер. І якщо вона такою не сприйматиметься, а конфлікт цей триватиме, то, з точки зору «Газпрому», тут нічого поганого не буде, оскільки, зрештою, «Газпром» хоче вийти на прямі поставки або на отримання української та білоруської інфраструктури».
Відповідаючи на запитання про те, хто міг би підтримати Україну в ситуації, що склалася, А.Коен насамперед назвав Європейський Союз. «Я думаю, що Євросоюз може допомогти. По-перше, успішно завершивши переговори щодо створення зони вільної торгівлі. І, по-друге, якщо буде знайдено, у тому числі і за допомогою ЄС, стратегічного інвестора, який купить частину газотранспортної системи і братиме участь в її модернізації».