Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гігієна зору у дітей


10.08.2022

У прес-центрі ІА «Мост-Дніпро» у форматі Zoom відбулася прес-конференція на тему «Гігієна зору у дітей. Правила запобігання його порушенням», в якій взяла участь лікар з загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Підгайна.
Близько 90% інформації сприймається учнем через зоровий канал, тому правильне освітлення має важливе значення. За даними медичних оглядів, в початкових класах патологія зору серед школярів складає 5-6%, до закінчення навчання цей показник зростає до 8-9 %. І якщо у мирні часи адміністрація шкіл мала слідкувати за правильним освітленням у класах, то в умовах воєнного стану повинна попіклуватися й про освітлення в укриттях.
У Міністерство освіти і науки України неодноразово заявляли – з 1 вересня до очного навчання повернуться ті школи, де обладнані укриття. Однією з вимог до сховищ є забезпечення їх штучним освітленням.
«В укритті не допускається прокладання тимчасових електричних та інших інженерних мереж, а також незакріпленого електричного обладнання і світильників. Електричні світильники мають бути захищеними від механічного пошкодження. Використання світильників із незахищеними лампами розжарювання не допускається. Для освітлення захисних споруд можна використовувати світлодіодні та інші енергоощадні лампи. Використання люмінесцентних ламп не допускається», – зазначила Світлана Підгайна.
Відповідно до рекомендацій МОН, в укритті можна проводити уроки, але не обов’язково. Вчителі можуть почекати відбою тривоги і продовжити навчання в класах. Проводити уроки в укриттях чи ні, залежить від того, чи є там зручні парти, стільці та достатнє освітлення, пояснює Світлана Підгайна.
Що ж стосується освітлення у навчальних класах шкіл, то воно має бути природнім, рівномірним та не створювати блиску.
«Для максимального використання денного світла і рівномірного освітлення навчальних приміщень необхідно мити вікна (не рідше 3 разів на рік). На підвіконнях не дозволяється розташовувати вазони з високими квітами (висота не повинна перевищувати 15 см від підвіконня) та не дозволяється затіняти вікна квітами, що в’ються, та садити дерева не ближче 15 м від будівлі. Необхідно підвищувати рівень освітлення навчальних приміщень за допомогою штучного освітлення», – розказала Світлана Підгайна.
Для збереження зору школярів, додає фахівець, світло на робочі місця повинно падати зліва, незалежно від розміщення вікон. Оптимальний рівень природного освітлення забезпечується при верхньому та боковому освітленні приміщень.
«Вікна навчальних приміщень обладнуються регульованими сонцезахисними пристроями типу жалюзі, тканинними шторами світлих тонів, що поєднуються з кольором стін, меблів. У неробочому стані штори необхідно розміщувати в простінках між вікнами. Для обробки навчальних приміщень використовуються оздоблювальні матеріали та фарби, що створюють матову поверхню», – резюмувала лікар з загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».
Очі – надзвичайно ніжний орган людського тіла, який потребує постійного ретельного догляду. Останнім часом через зростаюче навантаження на очі, починаючи з дитячого віку, збільшилась кількість молоді, в якої певною мірою погіршується зір. Поспостерігайте за малечею і ви зрозумієте, чи в безпеці їхні очі, каже фахівець. Треба бити на сполох, якщо дитина читає книжки на відстані ближче 25 см, мружиться, коли дивиться на предмети, що знаходяться далеко, стає малорухливою, часто спотикається або б’ється об кути. До ознак про проблеми з очима відносяться і скарги малечі на часті головні болі. Аби уникнути вище перелічених проблем, батькам потрібно дотримуватись основних правил для збереження зору дитини.
«Освітлення місця, де дитина працює над домашнім завданням, повинно бути подвійним, тобто верхнє розсіяне освітлення і бічне ліве, яке спрямоване на зошит чи книжку. При читанні книга повинна знаходитися на відстані 40 см від очей, не можна низько нахиляться над зошитом при письмі. Не можна читати в напівтемряві, але і занадто яскраве світло може втомити очі. Ні в якому разі не дозволяти дитині читати лежачи або під час їжі», - каже Світлана Підгайна.
Що стосується перегляду телевізору, то дітям до двох років це категорично заборонено, звертає увагу фахівець. З трьох років час за переглядом мультиків та іншого контенту не має перевищувати 40 хвилин на день. Важливо, дивитися телевізор можна тільки сидячи і на відстані не менше ніж 3,5 метра від нього. Кімната при цьому повинна бути достатньо освітленою.
«Ретельно слідкуйте за тривалістю та умовами роботи дітей за комп’ютером. Постійна робота за комп’ютером, читання різних документів без перерви призводить до порушення кровообігу в очних судинах, а при регулярних навантаженнях і до порушення зору. Відстань від екрану монітора до очей повинна складати не менш 60 см, а лінія погляду повинна припадати на верхню третину або на середину екрану. Це можливо, якщо використовувати меблі, відповідні росту дитини. При цьому, стілець повинен бути з підлокітниками. Дітям від 3 до 7 років не можна проводити за комп’ютером більше 20 хвилин, дітям середнього віку — не більше півгодини, а школярам старшої школи — не більше години в день»,- додала Світлана Підгайна.
Важливу роль у збереженні зору відіграє і правильне харчування. Наприклад, вітаміни А і Д потрібні для гострого зору. Вітамін А можна отримати з моркви, абрикос, курячих яєць, морепродуктів, вершкового масла. Вітамін Д міститься в молоці та молочних продуктах, жирній рибі, яловичої печінки, ікрі. Однак, без жирів каротин, що міститься в помаранчевих продуктах, не засвоюється. Тому краще за все дати їх дитині їсти зі сметаною або оливковою олією.
«Необхідно також регулярно виконувати вправи для очей. Наприклад, ці вправи допоможуть зняти втому, поліпшити зір: рухи очима вниз-вгору і справа-наліво, кругові рухи очними яблуками, прикрити очі на 30 секунд , швидке моргання (20 разів). Це зовсім прості вправи, але дуже ефективні. Робити таку гімнастику слід регулярно, хоча б 2 рази в день», - звертає увагу фахівець.
Не останню роль у збереженні здоров’я очей відіграють також режим дня та фізичні навантаження. Світлана Підгайна каже: корисні для зору такі види спорту як плавання, бадмінтон, теніс, волейбол та футбол. А от ігри з м’ячем, що рухається, розвивають фокусування внутрішньоочного м’яза. І, звичайно, не варто забувати про регулярні відвідування офтальмолога.