Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гірке молоко


12.07.2012

Корову тримаю вже не перший рік. Завжди у моєї Квітки було смачне молоко. І на базар вивозила, і діти для онуків забирали. Та ось вже другий місяць не можу впізнати смак Квітчиного молока. Стало якесь гірке, на базарі у мене теж покупців на нього поменшало. Можливо, підкажете що сталося з моєю коровою? Можливо, з кормами щось не те?
Ганна Падашуля, сел.Зачепилівка, Харківська область.


Вплив кормів на якість молока і молочних продуктів беззаперечний. Відомо, що смак молока погіршується при випасі на пасовищах, засмічених хрестоцвітими, дикою цибулею, полином та іншими травами, при згодовуванні корові у великій кількості соломи, лісового сіна, залишків технічного виробництва: жому, барди, мезги. Тоді як при випасі на хороших пасовищах, годівлі луговим сіном, коренеплодами, зерном, висівками і макухою одержують молоко з приємним смаком і запахом, придатне для виготовлення смачного масла і сиру.
Здебільшого речовини, що змінюють запах і смак молока, потрапляють у молочну залозу з кров'ю з травного каналу і певним чином надходять у кров через дихальний апарат. Позитивно на надої і склад молока впливають зелені корми, якісне сіно, кормові та напівцукрові буряки, морква, зелений силос, концентрати. Тобто, харчування корови має бути різноманітним.
Гіркоту молока може спричинити і таке захворювання, як бабезіоз. Збудник цієї хвороби з гострим перебігом - бабезія бовіс. Переносниками інвазії є кліщі роду іксодес. Спалахи бабезіозу бувають двічі на рік: у весняно-літній період (травень-липень) і осінній (серпень-вересень). Залежно від зони терміни прояву хвороби можуть бути різними.
Якщо ви помітили у своєї корови якісь відхилення від нормального стану (млявість, прискорений пульс і дихання, втрата апетиту, зниження надою, зміна кольору молока, гірке молоко тощо), негайно викличте ветлікаря для вжиття термінових заходів. Після детального обстеження він дасть пораду, що робити далі.