Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гірко, зате корисно


06.10.2011

Людина здатна розрізнити чотири смаки: солодкий, солоний, кислий і гіркий. І це не випадково. Людський організм вимагає їжі всіх названих смаків. Але, зізнаємося собі, найбільше ми споживаємо солодкого і солоного. А найменше - гіркого. Вважаємо гіркі продукти несмачними. А дарма! Гіркота в організмі дуже потрібна. Перш за все, вона корисна для нашої травної системи. Пригадайте, який смак мають шлункові краплі, які ми вживаємо при розладах травлення? Саме гіркий - через полин, що міститься в них...
Отже, які гіркі продукти харчування є і приємними на смак, і корисними?

Редька. Загальнозміцнюючий засіб. Здавалося б, ну що може бути гірше гіркої редьки? Проте цей коренеплід сильно недооцінений. Редька містить корисні органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни, ферменти, фітонциди, ефірні олії, білки і амінокислоти. Вона покращує обмін речовин, підвищує імунітет, сприяє травленню, є природним аналогом антибіотика широкого спектру дії, виводить зайву рідину з організму. Різні частини редьки корисні по-своєму. Найближчі до бадилля 3-5 см містять більше вітаміну С. Серединка - найцукристіша і хрусткіша. “Хвіст” особливо багатий на гірчичну олію, корисну для травлення. Протипоказання: захворювання органів шлунково-кишкового тракту у стадії загострення, гломерулонефрит, недавно перенесений інфаркт.
Хрін. Вбиває хвороботворні бактерії, знімає запалення. Хрін, однозначно, за редьку не солодший, але і користі в ньому не менше. Як її близький родич, володіє майже таким же набором позитивних якостей, до того ж має виражену бактерицидну і антисептичну дію. Щодня протираючи шкіру соком хрону, можна позбавитися веснянок. Від купленого тертого хрону користі мало, після промислової переробки там залишається лише клітковина. Для лікувального ефекту рекомендується брати свіжий корінь. Потріть хрін на тертці і змішайте з лимонним соком. Крім того, можна зробити смачну “хрін-аджику”: 2 кг червоних свіжих помідорів, 400 г коріння хрону і 1 склянка рослинної олії, сіль за смаком. Свіжоприготовану суміш бажано з`їсти протягом тижня (поки не “видихалася”). Протипоказання: ті ж, що й у редьки.
Гірчиця. Допомагає від нервів. Ще один родич. За своєю дією майже аналогічна редьці і хрону, а ще використовується при захворюваннях нервової системи – від нервового збудження і невриту сідничного нерва до істерії. Протипоказання: ті ж, що у редьки і хрону.
Грейпфрут. Для стрункої фігури. Адже містить природні спалювачі жиру – інозитол і пектин, покращує апетит, сприяє травленню і активізує діяльність печінки. Крім того, він нормалізує роботу кровоносних судин, знижує рівень холестерину, тонізує нервову систему, допомагає подолати апатію, загострює пам`ять і увагу, знімає втому. Грейпфрут взагалі вважається найкориснішим фруктом. Найбільша частка корисних речовин міститься у шкірці грейпфрута і гірких внутрішніх перегородках. Корисне і його насіння - воно має виражені бактерицидні властивості.
Протипоказання не виявлені, але сік грейпфрута здатний підсилювати токсичність ліків.
Чай. Допомагає боротися з остеопорозом, який часто супроводжує менопаузу, та іншими захворюваннями кісток. Імовірно, за це варто сказати спасибі поліфенолам, речовинам, які в 25 разів ефективніше, ніж вітамін C, захищають генетичний матеріал клітини від пошкодження. Крім того, чай зміцнює стінки судин і стабілізує артеріальний тиск, сприяє розсмоктуванню тромбів, зміцнює імунітет, лікує деякі види алергії і знижує ризик захворювання на рак. Додавання до чаю молока робить напій відмінним засобом від каменів у нирках і сечовому міхурі, але зводить нанівець його позитивний вплив на серце.
Протипоказання: загострення виразки шлунку і захворювань нирок, безсоння, глаукома.
Кава. Учені довели, що антиоксиданти, що містяться в каві, запобігають діабету II типу і раку печінки. Кава також допомагає впоратися зі стресом, стимулює дихальний центр мозку, допомагаючи тим самим астматикам боротися з нападами, виводить з організму холестерин. У каві міститься маса корисних речовин: вуглеводи, жири, схожі на білки сполуки, ряд життєво необхідних мінералів і мікроелементів.
Протипоказання: захворювання серцево-судинної системи.
Пиво. Як з`ясували учені, антиоксиданти, що містяться у пиві, захищають клітини кришталика ока і попереджають виникнення катаракти. Пиво регулює дихання і кровообіг, позитивно впливає на травлення і здатне розчиняти камені в нирках. У скандинавських країнах пиво офіційно визнане антидепресантом. Ну, а застуджене горло, багато хто не раз лікував теплим пивом. Найбільш корисні темні сорти пива.
Протипоказання: явних протипоказань немає, все залежить від кількості випитого. Учені радять споживати не більше 0,5 л пива за день.
Темний шоколад. Учені опублікували висновок, що близько 60 г темного шоколаду перешкоджають звуженню і твердінню артерій, покращують циркуляцію крові, знижують ймовірність утворення тромбів. Крім того, кофеїн і теобромін, що містяться у гірких ласощах, стимулюють працездатність і творчу активність людини, допомагають при підвищених навантаженнях. А британські вчені стверджують, що теобромін є також ефективними ліками від кашлю. Молочний шоколад не відрізняється чудодійними властивостями через вміст молочної кислоти, яка нейтралізує дію антиоксидантів флавоноїдів.
Протипоказання не виявлені.
Отже, гіркі продукти потрібно додавати до свого раціону. Краще з`їсти грейпфрут для здоров`я печінки, ніж чергову солодку булочку.