Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гнітить ветеранів самотність…


28.04.2011

Напередодні великого Дня Перемоги відбувся черговий пленум Дніпропетровської обласної ради ветеранів Великої Вітчизняної війни, на який було запрошено голову облдержадміністрації Олександра Вілкула. Очільник області підготував 20-хвилинну доповідь, з якою звернувся до сивочолих визволителів, а також вручив від Кабінету Міністрів спеціальну відзнаку за вагомий особистий внесок в патріотичне виховання підростаючого покоління голові Марганецької організації ветеранів Володимиру Качуру.

ВИСТУПАЮЧИ на пленумі, губернатор традиційно розповів про підтримку учасників та інвалідів війни з боку держави. Зокрема, повідомив, що до Дня перемоги з держбюджету вже виділено 39,8 млн. грн. на виплату щорічної разової допомоги, котру всі ветерани області отримають до 5 травня. Так, інваліди І групи мають отримати 1000 грн., ІІ групи - 900 грн., ІІІ групи - 800 грн., учасники бойових дій - 630 грн., члени сімей загиблих - 320 грн., учасники війни - 120 грн. Крім того, обласною програмою передбачені кошти на вручення соціальної карточки на 50 тис. грн. трьом Героям Радянського Союзу та одному ветерану, нагородженому чотирма медалями «За відвагу». На фінансову підтримку обласних громадських організацій ветеранів та інвалідів у 2011 році з обласного бюджету заплановано виділити 709,4 тис. грн.
- У День Перемоги, 9 травня, у великих містах Дніпропетровщини відбудуться масштабні військові паради із залученням армійської техніки, військовослужбовців, і, звичайно ж, ветеранів. По всій області будуть покладені квіти до пам’ятників Вічного вогню та місць поховань героїв-визволителів. Учасників святкування чекає традиційна польова каша та фронтові «сто грам», - проанонсував Олександр Вілкул. - Я розумію, що не кожен з ветеранів має таку можливість, та дуже хочу попросити усіх вас взяти участь у заходах з нагоди Дня Великої Перемоги: прийти на парад, зустрітися з молоддю в школах, адже навіть десятки книг не зможуть розповісти підростаючому поколінню про подвиг Радянської Армії так, як це зробите ви, шановні ветерани.
- Для того, хто пройшов війну, слово «Перемога» назавжди залишиться святим, - розповів кореспондентові «СН» голова Таромської організації ветеранів Володимир Шевченко. - Коли на урочистих заходах виносять червоний стяг Перемоги, коли звучить знайомий марш, коли молоді, гарні, усміхнені юнаки та дівчата дарують квіти і дякують за твій подвиг - просто дух перехоплює, переймаєшся особливою гордістю за свою країну, за свою історію… У той же час, коли, скажімо, на Львівщині говорять про те, що варто заборонити використання червоного прапору під час святкування Дня Перемоги, стає прикро, що не розуміють ініціатори такої заборони, як сильно можуть образити ветеранів, для яких червоний стяг - особливий символ.
Та якщо до Дня Перемоги настрій у ветеранів піднесений і урочистий, щодня їм доводиться стикатися з чималою кількістю побутових проблем.
- Наша організація об’єднує близько 50 тисяч ветеранів. Майже всі вони проживають у приватних будинках, котрі потребують ремонту. Звичайно, коштів на це люди похилого віку не мають. Звертаємося за допомогою до органів влади. У результаті, за минулий рік допомогу на ремонт будинку отримав лише один член нашої організації, та й то в розмірі тисячі гривень. Який ремонт можна зробити за тисячу? - навів приклад Володимир Шевченко. - Але найбільше гнітить навіть не це. Серед наших ветеранів, дев’яносто відсотків з яких - чоловіки, багато самотніх людей. Вони потребують тепла і уваги. Дуже хочеться, щоб вони отримували її не лише на свята.

Юлія ДУЛАНОВА.