Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Голодуючи, ви подовжуєте своє життя


16.12.2010

Нове дослідження виявило молекулярну стежку, яка є основною причиною процесу старіння.
"Ми все ближче до розуміння того, як працює обмеження калорій. Це дослідження є першим прямим доказом механізму, що лежить в основі противікових ефектів ", - сказав Томас Пролла з Вісконсинського університету в Медісоні.

ВЧЕНІ виявили, що фермент під назвою Sirt3 володіє в організмі ссавців "антистаріючим" ефектом.
В умовах обмеження калорій рівні Sirt3 збуджуються, змінюючи метаболізм, що призводить до зниження вироблення вільних радикалів мітохондрій. Остання є структурою в клітині, яка виробляє енергію і служить джерелом високореактивних форм кисню - вільних радикалів. Ці радикали завдають клітинам шкоди і сприяють старінню.
Робота включала мишачу модель, яка проявила вікову втрату слуху.
"Втрата слуху пов'язана із втратою певних типів клітин у вусі. Цьому вдається запобігти за допомогою обмеження калорій ", - сказав Пролла.
Вчені показали, що високі рівні Sirt3 захищають клітини від клітинного стресу і загибелі, викликаної вільними радикалами. Розуміння молекулярного базису того, як функціонують ферменти сиртуїнів, може призвести до розробки препаратів, які будуть активувати стежки ферментів, подібних Sirt3, щоб ті уповільнювали процеси старіння.