Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гомогенат трутневих личинок - біоенергетичний стимулятор


21.04.2011

У сучасних економічних умовах у населення України спостерігається значне зниження імунітету. Для його корекції необхідно в раціоні харчування збільшити частку натуральних продуктів з високим вмістом біологічно активних речовин. Одним із таких є не синтезований, а природний продукт бджільництва - гомогенат трутневих личинок (ГТЛ).Цей вид пасічницької продукції вперше отримав свою назву у 1991 році. Відтоді проводяться наукові дослідження з вивчення технологічних прийомів виробництва та оптимальних критеріїв оцінки ГТЛ.

Слід зауважити, що з-поміж усіх продуктів бджільництва його вивчено найменше. І це при тому, що біологічна активність екстракту із трутневих личинок за деякими показниками перевищує маточне молочко, а використання сировини личинкового походження відоме з часів сивої давнини. За свідченнями літературних джерел, про оздоровчу ефективність личинок трутнів відомо з епохи династії Мінь (Китай, 14 ст. н.е.). Останнім часом у цій країні на основі личинок розробили й успішно застосовують різні лікувальні засоби та біологічно активні добавки з імуностимулюючими властивостями.
Одержують ГТЛ із 7-денних трутневих личинок, коли вони ще знаходяться в стадії відкритого розплоду. Личинки механічним способом видаляють із сотів і подрібнюють до одержання однорідної маси. Консервують ГТЛ, додаючи його не більше 10% до свіжого меду, ретельно все перемішують і ставлять у холодильник. Цілющі властивості у такому вигляді зберігаються протягом шести місяців. Вживають препарат по 1 ст. ложці тричі на день за 30 хвилин до їди.
Цілі личинки консервують без попереднього їх подрібнення за допомогою спирту. Беруть 60 личинок віком 6-7 днів (приблизно 20 г), додають 100 мл спирту, настоюють у темному місці 7-9 днів, періодично перемішуючи. Потім фільтрують. Приймають по 30-40 крапель у 20-30 мл води три рази на день за 20 хвилин до їди. Зберігати його можна до одного року без втрати цілющих властивостей. Як стабілізатор можна додати до настойки 15 крапель спиртового розчину прополісу.
Наявні в гомогенаті трутневих личинок мінеральні речовини, зокрема натрій, калій, марганець, мідь, цинк, кальцій, магній індукують ферменти детоксикації, імунного захисту, беруть участь у пластичних процесах, формуванні та побудові тканин, у водному обміні, підтримують осмотичний тиск крові та інших рідин організму, кислотно-лужну рівновагу. Досліджувані показники мінерального складу ГТЛ виявилися максимально наближеними до їхніх значень у маточному молочку. Відмінність встановлена лише у кількості магнію, цинку і міді, яких у трутневому розплоді менше.
ГТЛ у своєму складі має також деякі гормональні компоненти, наявні в добре розвинутих сім‘яниках. Рівень тестостерону, прогестерону, пролактину і естрадіолу в ГТЛ значно перевищує їх вміст у маточному молочку. В. Корж у своїй книзі «Здоровье дарит нам пчела» пише, що за відгуками чоловіків, які постійно вживають гомогенат, цей натуральний препарат набагато ефективніший від хімічної віагри. Дослідження показали, що ГТЛ стимулює функціонування яєчників у жінок. При цьому стимулююча дія на активність статевих залоз у гомогенату виражена навіть більше, ніж у маточного молочка.
ГТЛ містить вітаміни А, Е, В1, В2, В3, В5, В6 – тому він серед продуктів бджільництва за вітамінним складом посідає перше місце.
Завдяки наявності великої кількості біологічно активних речовин ГТЛ рекомендують для профілактики і оздоровлення, як стимулюючий і тонізуючий засіб для післяопераційних хворих, людей похилого віку, спортсменів, дітей, осіб з фізичним та розумовим виснаженням, для корекції імунітету, підвищення сексуальної потенції. Разом з вітаміном Е гомогенат поліпшує репродуктивну функцію. Діти, які його вживають, краще розвиваються, рідше хворіють, у них покращується пам‘ять, увага. Косметологи завдяки наявності біологічно активних, тонізуючих компонентів, що мають протизапальну дію, використовують гомогенат для очищення шкіри і відновлення волосся.
Згодовування ГТЛ як добавки до молока телятам, ягнятам і козенятам сприяє зміцненню шлунково-кишкового тракту (не буває проносів), збільшує добові прирости. У молодняка птиці з перших днів життя прискорюється процес оперення, збільшується приріст, зменшується падіж.
Його також застосовують як добавку до сиропу для лікувально-профілактичної та збуджуючої підгодівлі бджіл, при виготовлення супер-канді. Завдяки наявності вільних амінокислот, мінеральних речовин та інших мікроелементів стимулюється життєдіяльність бджолосім‘ї, збільшується тривалість життя бджілок на 15-20 діб, до 50 відсотків підвищується плодовитість маток, швидко нарощується сила сім‘ї, внаслідок чого на 15-18 відсотків зростає її медопродуктивність.
Наведені дані свідчать про перспективність ГТЛ як нетрадиційного виду продуктів бджільництва. До того ж, його можна отримати в досить великій кількості з кожної бджолосім‘ї.

Андрій ДРОФА, пасічник, 
лікар ветеринарної медицини, пенсіонер.