Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Готуємо троянди до зими


11.12.2015

Щоб ваші красуні відмінно перезимували, слід виконати ряд агротехнічних прийомів з їхньої підготовки та укриття.

СТРОКИ УКРИТТЯ

У різних регіонах термін і способи збереження троянд узимку значно відрізняються. У тих краях, де зими м’які, для збереження кущів троянд достатньо підгортання землею, а деякі з видів троянд, такі як паркові, можуть зимувати й без укриття зовсім. Але для більш холодних регіонів це більш трудомісткий процес.

Часто навесні, при відкритті троянд, багато новачків виявляють рослини почорнілими та цвілими. Витрачаючи багато зусиль при утепленні троянд, нерідко допускаються помилок, у результаті яких троянди випрівають. Ознаки вимерзання зовні сильно схожі з ознаками випрівання, часто одне приймається за інше.

Головні помилки, які допускаються садівниками-аматорами, це передчасне укриття та пізнє розкриття кущів. Якщо ви починаєте рано вкутувати троянди, ще при перших заморозках, великий ризик того, що при перепадах температур квіти почнуть випрівати. Так само й запізніле відкриття троянд, з весняними відлигами, є небезпечним для рослин.

ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ

Щоб ваші улюбленці найкраще перезимували, починайте готувати їх заздалегідь. У найпершу чергу, висаджуючи троянди, розміщайте їх так, щоб було зручно вкривати. Для простоти укриття найкраще саджати їх рядами. Чайно-гібридні троянди, флорибунду, паркові потрібно саджати на відстані 30-40 см. Мініатюрні або ґрунтопокривні троянди саджають на відстані 20-30 см. При посадці плетистих троянд продумайте, де ви будете вкривати стебла, а так само невеликий нахил при посадці, щоб простіше було пригинати гілки.

Погано переносять зиму ослаблені за літо троянди. Тому необхідно вчасно боротися з хворобами та комахами. Найкраще, коли боротьба з недугами троянд носить попереджувальний характер. Здорова листяна пластина сприяє кращому накопиченню необхідних для перезимівлі речовин.

Правильне живлення троянд, так само є важливим для найкращої зимівлі. На початку їхнього росту вносяться добрива з перевагою азоту. Улітку краще добриво для троянд - настій з доспілого гною або посліду. Ближче до осені троянди необхідно перевести на фосфорно-калійні добрива, що буде сприяти кращому визріванню пагонів.

Найкращий час для початку підготовки троянд до зими в різних регіонах різниться один від іншого. Якщо ваші улюблениці восени прийнялися активно квітувати, це загрожує виснаженням. У таких випадках бутон біля основи згинають, що сприяє гальмуванню росту пагонів і не сприяє пробудженню бічних бруньок.

ГОТУЄМО ДО УКРИТТЯ

Як мине зимівля посаджених вами троянд, залежить багато в чому саме від вас.

Найважливіше, це дати кущам троянд загартуватися природним способом. Тому не варто кидатися їх накривати при перших заморозках. Укриття троянд на зиму краще проводити поетапно.

Незадовго до появи перших заморозків, необхідно видалити листя з нижньої частини куща, до висоти підгортання, яке може бути причиною поразки хворобами. Перед укриттям на зиму плетистих троянд так само необхідно обірвати листя, робиться це в кілька підходів, починаючи з нижньої частини куща. Вирізати тонкі та недостиглі пагони, які можуть під укриттям стати джерелом загнивання. Перед підгортанням після видалення листя і пагонів потрібно дати ранкам підсохнути.

Для вкриття троянд на зиму необхідно провести обрізку. Стебла кущових троянд підрізають на висоту вкриття, але не менше, ніж на 15-25 см. Такий запас висоти необхідний, щоб морозною зимою найголовніші бруньки, ті, що знаходяться біля місця щеплення троянд, залишилися непошкодженими.

Щоб уберегти свої троянди від враження грибковими хворобами в зимовий період, необхідно провести профілактичну обробку троянд і землі навколо них. Для цього добре підійде 3-4% розчин мідного купоросу або бордоської суміші.

Підгортання троянд проводиться в сухі дні при настанні перших заморозків. Для цього потрібно принести землю з городу, а не підгортати її навколо коренів. На середину куща висипається відро землі для молодих троянд, або 2-3 відра для дорослих 3-4 літніх кущів. Горбок із землі має вийти висотою 15-20 см.

Обрізані, обприскані та підгорнуті троянди, практично готові зустрічати зиму. У південних регіонах усього цього цілком достатньо, щоб троянди відмінно перезимували. Але північним регіонам на цьому етапі зупинятися не можна, тому переходимо до наступного етапу.

Описаний нижче спосіб буде гарний для зон, де зими суворі, але мало снігу.

УКРИТТЯ

Однією з найбільших проблем узимку для вкритої троянди є гризуни. Укладаючи лапник навколо кущів троянд можна їх відлякати. Але для дуже голодних мишей лапник не перешкода. Тому необхідно подбати про безпеку кущів, розклавши навколо таблетки нафталіну, грудочки тирси, просочені гасом або креоліном.

До того, як промерзне земля, необхідно подбати про те, як ви будете вкривати ваші троянди. Кращі помічники в цьому - повітря та сніг. Тому рекомендується використовувати повітряно-сухе укриття з використанням каркаса. Щоб максимально уникнути ушкодження стебел троянд морозами, необхідно розрахувати висоту куща й каркаса так, щоб троянди не торкалися укриття. Якщо у вашому саду троянд не багато, то можна як каркас використати дерев’яні ящики.

З приходом постійних зимових морозів близько 5-10 градусів, на встановлений каркас укладається руберойд, зверху на нього лапник або спеціальний укривний матеріал, і все це захищається поліетиленовою плівкою від опадів і намокання. Укриття закріплюється по краях, щоб вітрами не здуло плівку. Після того, як випаде сніг, троянди будуть достатньо захищені від промерзання. Щоб сніг не роздуло з укритих троянд, можна спорудити щитки.

З укриттям кущових троянд на зиму все зрозуміло, з плетистими ж трохи складніше. Щоб забезпечити рясне цвітіння наступного року, потрібно максимально зберегти батоги кучерявих красунь. Тому, обірвавши листя, акуратно знімаєте й укладаєте батоги на підготовлене заздалегідь місце. Туди, де будуть укриватися троянди, що плетуться, укладають руберойд, щоб захистити від вологи, далі гілки лапника, які завадять контакту з промерзлою землею. Профілактична обробка стебел і місця укриття троянд є обов’язковою умовою для захисту від грибкових хвороб.