Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Готуємось до нового врожаю. Баклажани


06.02.2014

З усіх овочів - це найніжніша культура, що вирощується у нас. Баклажани мають свій особливий, ні з чим не зрівняний смак. Дуже часто ми називаємо їх «синенькі», хоча є вже й білі, такі ж смачні. Окрім смаку, баклажани мають хороші дієтичні і лікувальні властивості. В них містяться вітаміни групи В, С, РР, а також численні мікро- і макроелементи: калій, фосфор, залізо, кальцій, магній, мідь, марганець.
Головна умова для успішного вирощування - тепло, причому протягом усієї вегетації. Звичайно ж, можна посіяти насіння прямо у відкритий ґрунт, але краще вирощувати баклажани розсадним способом. Це дозволить значно прискорити початок плодоношення і підвищити врожайність.

ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ
Насіння перед посівом, у разі необхідності, потрібно протруїти. Для цього на 20 хвилин помістіть його у воду, нагріту до 50°С. Найкраще розсада ростиме в живильній суміші, яку готують з дернового ґрунту (5-6 частин), перегною (3-4 частини) і піску (1 частина). Часто до неї додають суміш: 5 г азотних, 20 г фосфорних і 10 г калійних добрив на відро. Але можна купити пакети якісного ґрунту для вирощування квітів і додати замочений у воді кокосовий субстрат, потім усе ретельно перемішати і додати воду в кількості, достатній для утворення однорідної тістоподібної маси - це, звичайно ж, дорожчий спосіб.
Щоб розсада виросла здоровою і принесла згодом добрий врожай, місце, де її вирощуватимете, має бути теплим і світлим. Якщо ви розсаду вирішили розмістити у будинку на підвіконні, то краще підійдуть для цього вікна з південної та східної сторони, менше - із західної. І, звичайно ж, при нестачі світла необхідно зробити підсвічування. Довжина світлового дня повинна становити 13-14 годин, включаючи природне освітлення. Як джерело освітлення застосовують люмінесцентні лампи денного світла.
Хочу нагадати: баклажан гірше за помідор переносить пересаджування. Отже, якщо ви посадили розсаду в ящики, пересаджуйте її обережно, щоб не пошкодити коріння. Не допускайте загущення і пікіруйте рослини (пересаджуйте їх у невеликі ємкості) з появою першого справжнього листочка. Найкраще ж для розсади підходять торфоперегнійні горщики або тара з-під молокопродуктів. І не забудьте зробити отвір у дні кожної посадочної ємності для відведення зайвої води. Потім у кожну ємність висійте одну насінину на глибину 1,5 см. Через 8-12 днів після посіву повинні з’явитися сходи. До появи перших сходів температура повітря має бути не менше 22-24°С. Якщо температура нижче 20°С, баклажани можуть взагалі не зійти. А після появи сходів розсаду потрібно одразу помістити у найсвітліше відносно прохолодне місце. В перші 3-4 дні бажано підтримувати 17-20°С вдень і до 12°С - вночі. Далі денну температуру можна поступово підвищити до 25-27°С, а нічну – до 15-18°С. Таке регулювання проводиться простим пересуванням ящика з розсадою або провітрюванням. Потім необхідно денну температуру поступово зменшити до 17-18°С, інакше сіянці витягнуться, будуть ниткоподібними, зі слабким корінням.
Головне, уважно слідкуйте за ґрунтом у розсаднику, щоб він не пересихав. А коли з’являться справжні листочки, то обов’язково підкорміть ґрунт.
Підкормка: 120 г суперфосфату, 30 г калійної солі і 50 г сечовини, розчиніть в 10 л води. Цю кількість розчину розраховано на 2 кв. метри площі розсадника.
Оптимальний вік розсади фахівцями визначається в 60-70 днів. Ця рекомендація заснована на тому, що при ранніх термінах посіву розсада переростає і погано приживатиметься. З такими висновками згодні не всі - можна сіяти раніше. Адже при правильному вирощуванні розсади в горщиках, з яких при висадці в ґрунт вона витягується без порушення земляної грудки, рослини навіть із зав’яззю приживаються нормально, і зав’язь не відпадає. Перевага ж більш раннього посіву в тому, що 60-70-денна розсада має тільки бутони, а 80-90-денна - квіти і навіть (у випадку скоростиглих сортів) зав’язь. Таким чином, за рахунок продовження періоду вегетації значно наблизиться час плодоношення і збільшиться урожай.
Однак, в останні роки терміни висаджування рослин змістилися, тому орієнтуйтеся на погоду.