Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Готуємося до зими


17.10.2013

У саду
Цього року дуже рано осінь вступила в свої права. І нам доводиться в прискореному темпі готуватися до зими. В першу чергу покваптеся навести у саду належний порядок, щоб уникнути хвороб, які нерідко завдають великої шкоди деревам, кущам і урожаю.
Ви, звичайно ж, знаєте, що збудники багатьох захворювань дерев і кущів зимують на опалому листі. Тому ретельно приберіть листя плодових дерев і кущів. Незаражене листя закладіть у компост або при обробці ґрунту закопайте в землю на повний штик лопати, а погане - спаліть.
Обов’язково видаліть гнилі плоди. Це стосується і ягід, що залишилися на кущах або під ними.
На вишні, абрикосі, сливі від сірої гнилі нерідко усихають цілі гілки. Їх обов’язково обріжте секатором, захопивши і частину здорової, живої деревини, а гілки спаліть. Збудники борошнистої роси у яблуні, дірчастої плямистості у кісточкових, лілової плямистості у малини зберігаються взимку на уражених гілках і паростках. Їх виріжте і знищіть, так само як і викривлені сферотекою, покриті білястим нальотом кінці пагонів на смородині і аґрусі.
При виявленні глею (камеді) на скелетних частинах кісточкових дерев, видаліть його, а рану зачистіть до здорової тканини, захопивши 0,5 сантиметра навколо, та натріть свіжим листям щавлю 2-3 рази, з інтервалом 5-10 хвилин, а потім замажте садовою мастикою або глиною, змішаною з коров’яком у співвідношенні 1:1.
Щоб уникнути захворювань стовбурів і скелетних гілок у плодових дерев цитоспорозом або чорним раком і запобігти ушкодження сонячними опіками та морозобоїнами, побіліть їх вапняною сумішшю. Для цього у відрі розведіть 3 кілограми вапна, 1,5 кілограма глини, 1 кілограм коров’яку, решта - вода. Проведена перед початком зими побілка істотно захистить стовбури і гілки дерев, особливо молодих, від ушкоджень і усихання.
Крім того, вапно відлякує гризунів. З цією ж метою навколо дерев і кущів розкидайте торф або тирсу (можна ганчірки), змочені і пересипані сильнопахнучими речовинами: креоліном, нафталіном, карбофосом, м’ятою.
А перед самими морозами перекопайте землю на ділянці (під кронами кущів і дерев перекопуйте не глибоко, щоб не пошкодити корені). При цьому не подрібнюйте великі грудки землі - нехай вони промерзнуть разом з можливими шкідниками, що сховалися туди зимувати.
Для відлякування зайців змішайте 300 г нафталіну, 100 г мідного купоросу, 2 л олії, 3,5 кг мила і 400 г скипидару, цю суміш розведіть у 10 л води і нанесіть розчин на кору.
До настання стійких мінусових температур проведіть санітарне і формувальне обрізування дерев і кущів, і, звичайно ж, видаліть старі сухі неродючі гілки.

На городі
Остаточно зберіть увесь урожай капусти і коренеплодів. Обріжте висаджену в серпні зелень. Приберіть і спаліть бадилля картоплі, помідорів, огірків. Рослинні залишки цих культур не використовуйте для компосту, оскільки вони досить отруйні, а в процесі гниття особливо.
Наприкінці місяця проведіть підзимовий посів салату, шпинату, кропу, редису, моркви, цибулі-сіянки. Дуже важливо правильно вибрати час, коли на вулиці досить холодно, але не відбулося повного промерзання ґрунту. Тонка кірка льоду на поверхні - не перешкода: її варто видалити, щоб посіяти насіння.
Оптимальна температура ґрунту 1-3 градуси. Зазвичай цей період припадає на час стабільних уранішніх заморозків.
Грядки, вільні від посадок, перекопайте. Не зайве нагадати, що в осіннього перекопування є свої особливості: грудки землі не треба «розбивати», адже великі грудки краще промерзають, і личинки багатьох шкідників, які вони заклали для зимівлі, гинуть.
Крім того, великі грудки краще насичують ґрунт киснем і затримують сніг, тобто і вологу, особливо необхідну сонячної посушливої весни. Але не варто перекопувати ґрунт після того, як випав сніг, навіть якщо він швидко тане на сонці в денний час. В цьому випадку волога проникне занадто глибоко в ґрунт і навесні буде занадто довго з неї випаровуватися.
Перед перекопуванням землі можна внести органічні і мінеральні добрива, з урахуванням потреб культур, які будуть висаджені тут навесні.