Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Готуй сани влітку, а насіння... взимку


31.01.2013

На календарі - середина зими, але городники вже зайнялися підготовкою до весни. Ми пропонуємо деякі поради, які вам допоможуть у цій справі.

Доки за вікном зима, проведіть ревізію насіння овочевих культур і зелені, розсортуйте, перевірте його на схожість і проростання. 10-50 насінин розкладіть на чистій тканині, змоченій у воді, помістіть на блюдце і накрийте іншим, при температурі 18-22 градуси, світла не потрібно. Якісне насіння прокльовується через 7-10 днів. Бажано тепер придбати свіже насіння, з приходом весни часу не вистачатиме. Але обов'язково зверніть увагу на термін придатності.  
Ви, напевне, вже запаслися свіжим гноєм для парника, а також торфом, піском, родючою землею? Якщо не встигли, то за першої можливості зробіть це. Для вирощування розсади на підвіконні приготуйте земляну суміш і насипте в ящики для розсади - її бажано проморозити на балконі або на вулиці вже в ємностях.
Можна придбати і готовий грунт для розсади, але для підстраховки його необхідно поліпшити. Для цього добре змочіть його гарячою водою, розпушіть, ретельно перемішайте, насипте на деко шаром 5 см і поставте в духовку на 25 - 30 хвилин при високій температурі. Після цього складіть грунт у мішок з тканини, винесіть на вулицю або на балкон на 6-10 днів, щоб проморозився, - для дезінфекції.
Підготуйте тару для посіву насіння на розсаду (для подальшого пікірування). Краще сіяти насіння в жерстяні баночки з-під консервів або поліетиленові стаканчики заввишки 6 – 7 см, дерев'яні ящички - не більш як 8 см. Під пікірування (пересаджування рослин) потрібні склянки, коробочки, горщики заввишки 10-12 см.
Уся тара для розсади має бути абсолютно чистою, а на дні - отвори, інакше вода застоюватиметься, і рослини можуть захворіти чорною ніжкою і загинути.
Настав час висівати насіння перцю, помідорів, огірків на розсаду. Для успішного вирощування розсади на підвіконні не шкодуйте світла: рослинам необхідне додаткове освітлення (6-8 годин на день) люмінесцентними лампами.
Перевірте запаси картоплі. Важливо, щоб у морозні дні температура в погребі була не нижчою 2-3°С для продовольчої і 4-5°С для насіннєвої картоплі. При підвищеній температурі бульби починають псуватися і проростати, тому хоча б зрідка провітрюйте сховище, особливо під час відлиги.
Відберіть цінні сорти картоплі і розкладіть на світлі в теплому приміщенні для подальшого розмноження живцями в лютому, березні і навіть у квітні. Живці (очки) відділіть від бульб і вирощуйте як розсаду.
А в теплиці приготуйте суміші під майбутню розсаду. Для капусти і салатів 2 частини перегною змішайте з однією частиною дернової землі і стількома ж частинами піску. Під розсаду капусти на відро суміші додайте склянку вапна або 2 склянки золи, щоб знизити надмірну кислотність. Для баклажанів, перців і томатів суміш готують з торфу і перегною (1:1), потім на кожне відро додають 60 г суперфосфату і 20 г сірчанокислого калію. Мінеральні добрива можна замінити 3 склянками деревної золи. Під розсаду огірків дернову землю змішують з перегнійною (1:1). Дернову землю можна замінити городньою, додавши до неї склянку золи на відро суміші.