Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Грип: не боятися, а захищатися


26.10.2016

Рахунки за тепло та епідемія грипу – ось найбільші страхи українців цієї зими. Та якщо перше б’є виключно по кишені, то у випадку з вірусними інфекціями – ризику піддається увесь наш організм. Як не захворіти, чи хоч би легше перенести хворобу, з’ясовувала кореспондент «СН».

Аби бути менш вразливим до вірусів, в осінньо-зимовий період обов’язково необхідно переглянути свій раціон, додавши до нього природні імоностимулятори (часник, цибулю, гострі приправи, цитрусові, яблука, кисломолочні продукти та мед). Вживання звичайного чаю чи кави доцільно хоч іноді чергувати з відварами шипшини та ехінацеї. Адже відомо, що правильне, збалансоване харчування та пиття вітамінних напоїв сприяє зміцненню імунітету.

А ось покладати особливі надії на вживання противірусних у якості профілактики грипу лікарі не радять. За словами завідувача амбулаторії сімейної медицини міста Миргорода Валентини Мартиненко, у період загострення епідемічної ситуації не варто скуповувати в аптеках також вітаміні засоби та імуностимулятори. Краще, стверджує спеціаліст, витратити ці кошти на органічні фрукти та овочі.

– Підвищення епідемічного порогу, а можливо, й епідемію грипу МОЗ прогнозує на січень-лютий 2017-го, – повідомила Валентина Мартиненко. – Циркулюватимуть аж три штами – Каліфорнія (H1N1), Гонконг (H3N2) та Брісбейн. Штами не нові і попередньо катастрофічних наслідків від них не очікується. Вакцини від грипу, що цьогоріч є на фармакологічному ринку, розраховані на боротьбу саме з цими видами вірусу.

Попри пропаганду вакцинації, робити щеплення українці не поспішають. Так, у Миргороді до цієї маніпуляції вдається не більше 1 відсотка містян. Не переконує людей навіть те, що за минулий рік лише в Полтавській області від грипу та його ускладнень померло п’ять осіб.

Вакцина від грипу на сьогодні коштує близько 130 гривень. Замовляти її потрібно через аптечну мережу. А саму процедуру щеплення проводять тільки в лікарняних закладах після огляду лікаря. Про здоров’я свіоїх підлеглих, переконана Валентина Мартиненко, мають подбати роботодавці. Якби вакцини закуповувались централізовано, то і відсоток щеплених був би значно вищим. Особливо актуальне це питання для представників окремих професій – медиків, учителів, працівників торгівлі та водіїв. Адже вони мають найбільшу кількість контактів з можливими носіями вірусів.

– Звичайно, щеплення не гарантує того, що людина не захворіє, – говорить лікар. – Проте вакцинація дасть їй можливість легше, без тяжких наслідків перенести хворобу.

Від інших гострих вірусних респіраторних інфекцій грип відрізняється не тільки тяжким перебігом, високою температурою та значною інтоксикацією організму. Це захворювання, на відміну від інших, може мати надсерйозні ускладнення. Під удар потрапляють перш за все серцево–судинна та нервова системи, а також органи дихання.

Важче за дорослих грип переносять діти. Немовлят до року у випадку зараження обов’язково госпіталізують. До стаціонару направляють також дітей з тяжким перебігом захворювання. Заступник головного лікаря Миргородської ЦРЛ з материнства і дитинства, лікар–педіатр Світлана Добряк наголошує: аби вберегти синів та доньок від вірусу, необхідно обмежити їх перебування в місцях масового скупчення людей! Крім того, можна спробувати стимулювати імунітет фармакологічними засобами.

– Профілактика проводиться неспицифічна та специфічна, – пояснює Світлана Добряк. – Неспицифічна профілактика – це профілактика засобами рослинного походження, що відносяться до адаптогенів. Це, зокрема, засоби на основі ехінацеї, женьшеню, лимоннику (проте варто пам’ятати, що тривале їх вживання – недопустиме, адже вони можуть викликати алергічну реакцію та дати зворотній ефект). Також проводиться хіміопрофілактика препаратами бактеріального походження («Бронхо-Ваксом», «Бронхомунал», «Есміжен», «ІРС-19» тощо). Або ж специфічна профілактика – вакцинотерапія.

Якщо ви плануєте зробити щеплення собі чи своїм дітям, варто поспішити. Адже для вироблення специфічного імунітету потрібен певний час. Вакцинуватися безпосередньо в період епідемії – немає сенсу.

Як свідчить практика, жоден із екстрених способів профілактики не дає стовідсоткової гарантії того, що наш імунітет виявиться достатньо сильним і вистоїть у двобої з недугою. Загартовувати свій організм та вести правильний спосіб життя необхідно протягом усього року. Тоді матимемо значно більше шансів у боротьбі з будь-якими вірусами.

Юлія ГУДЕНКО. м. Миргород, Полтавська область.