Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Грудень зиму приніс


01.12.2011

Це перший, але не найхолодніший місяць зими. Плодоягідні рослини у цей час перебувають у стані спокою. Листя осипалось. Тому є можливість ретельніше оглянути всі дерева і кущі, провести необхідні роботи із захисту насаджень від гризунів.

ЯКЩО випаде сніг, підгорніть ним стовбури дерев і основи скелетних гілок низькорослих плодових дерев. Особливу увагу приділіть молодим насадженням для захисту кореневої системи від морозів. Підсипаний сніг ущільнюйте і за випадання нового нарощуйте його товщину, поки навколо стовбура утвориться горбик. Якщо ж снігу немає і мульчування не провели, тоді пристовбурні кола слід вкрити 10-сантиметровим шаром якогось утеплюючого матеріалу. У пристовбурних колах дерев розсипають речовини для відлякування гризунів: просочені 10-процентним розчином креоліну, карбофосу, нафталіном або настоєм м’яти тирсу, стружки, попіл.
Гілки молодих дерев і декоративних кущів, аби уникнути пошкодження від снігопаду чи ожеледі, зв’язують і прикріплюють до кілків. Після кожного снігопаду струсіть сніг з дерев і кущів.
У погожу днину можна проводити обрізання дерев. При проріджуванні крони спочатку виріжте пошкоджені й засохлі гілки, потім такі, що переплітаються і заважають одна одній. Усі зрізи замажте садовим варом, пластиліном або олійною фарбою на натуральній оліфі. Дуже важливо обрізання проводити чистим і гострим інструментом.
Ефективна ранньозимова очистка кори штамбів і розвилок гілок, особливо товстих, з одночасним знищенням шкідників і їхніх яєць.
У середині грудня можна приступати до садіння живців винограду для одержання зелених саджанців.
З появою стійкого снігового покриву починають заготовки живців для зимового щеплення. Зберігають їх у снігу або підвалі за температури 2-3оС.
Перевіряють прикопані дерева. За необхідності їх додатково накривають землею і поливають, щоб грунт біля коренів добре осів і не було порожнин, тоді корені не підмерзнуть.
Дерева, уражені хлорозом, обприскують розчином сірчанокислого цинку - 100 г на 10 л води.
Троянди треба підгорнути снігом.
Вже на початку зими добрий господар потурбується про заготівлю органічних і мінеральних добрив, пестицидів, зробить ревізію і за потреби проведе ремонт садового і городнього інвентарю, парникових рам.
Час від часу слід перевіряти стан закладених на зберігання овочів, а також заготовок із фруктів та городини, посадкового матеріалу квітів.
На підвіконні вирощують зелень кропу, петрушки, селери, щавлю, цибулі. Для весняних теплиць можна починати сівбу на розсаду помідорів і перцю.