Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Гуси – це не тільки смачне м’ясо, але й цінний пух


21.08.2014

БАГАТО господарів вагаються, чи можна обскубувати живих гусей для отримання гусячого пуху? Дійсно, раніше пух брали тільки після забою птиці, а зараз практикується і прижиттєва ощипка, що дозволяє отримати більш якісний сухий пух.
В основі методу прижиттєвої ощипки лежить природна зміна оперення, тобто линька гусей, яка у дорослих особин відбувається двічі протягом року. Найдоцільніше проводити ощипку перед початком природної линьки. В цьому випадку старе перо легко висмикується, а нове швидше виростає.
Перша линька у гусей припадає на середину літа, друга — на осінь. У літню линьку змінюється все оперення птиці, в осінню — тільки середнє, дрібне і рульове перо. Літня линька у гусей триває 60-80 днів.
Общипування гусей в літній період аніскільки не шкодить птахам, а навпаки - полегшує їхній стан. Пір’яний покрив гусей досить щільний, що сприяє перегріванню птахів в жаркий літній період. Часом гуси самі вищипують свої пера і пух дзьобом, щоб забезпечити собі охолодження у спекотні дні.
Перше общипування проводять після закінчення продуктивного періоду при появі перших ознак линьки (травень-червень). Друге общипування — через 7-8 тижнів після першого (кінець липня - початок серпня). Від кожної особини за одну операцію отримують до 100 г перо-пухової сировини, в якій міститься до 42 г пуху.
Перед початком общипування птицю слід підготувати, викликавши примусову линьку. Таким чином вам буде простіше добути пух і перо, і це полегшить самопочуття самого птаха, зробивши процедуру безболісною. Щоб спровокувати линьку, достатньо змінити раціон харчування птиці або ж повністю позбавити її їжі на 1-2 дні. Але обов’язково слід забезпечити птицю водою в необмеженій кількості, як для пиття, так і для купання.
За день до общипування птицю не можна годувати на ніч, але потрібно надати їй можливість гарненько скупатися. Не забудьте постелити їй суху підстилку і залишити в закритому приміщенні.
Прижиттєве общипування переважно здійснюється в ділянці грудей і живота птиці, а також під крилами і на лапках. Пір’я з голови, шиї, крил і спини практично не використовується, тому вискубувати його не рекомендується.
Общипування проводиться в сидячому положенні. Птицю укладають на спину головою до себе. Голову гусака (гуси дуже боляче щипають дзьобом) можна дбайливо затиснути рукою в районі пахв (як правило ліворуч) і цією ж рукою притримувати лапки. Крила можна пропустити між стегон. Перо вищипується в напрямку його росту. Після зняття шару пера проводиться проріджування пуху. Перо повинно висмикуватися легко разом з сухими кінцями і не турбувати птицю.
Для профілактики стресу у гусей після общипування, протягом 3-4 днів до і після ощипки птахам дають комплекс вітамінів. Можна давати з кормом аскорбінову кислоту в дозі 100 мг на 1 кг комбікорму.
Після ощипки гусей тримають у приміщенні і протягом двох тижнів годують повнораціонними комбікормами з вмістом 17-18% сирого протеїну, щоб швидше відновився пір’яний покрив. За хороших умов утримання та годування через 3 місяці оперення повністю відновлюється, і гусак готовий до чергового общипування.
Обробка гусячої сировини полягає в його сортуванні і мийці. Можна використовувати ряд миючих засобів, а після - ретельно просушити пух і перо.
Гусячий пух широко використовується для виробництва постільних речей та теплого одягу. Цей пух цінний не тільки своїми теплозберігаючими якостями, але і тривалим терміном служби. Вироби з гусячого пуху прослужать вам до 25 років, з качиного 7-10, а з курячого тільки 3-5. З одного гусака за час його життя можна отримати від 3 до 4 кг пуху і пера.