Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хліборобська наука від діда до онука


04.06.2014

У селі Орли Покровського району свято бережуть пам’ять про знатних людей свого краю. Серед знаменитостей і Герой України, колишній голова колгоспу, а згодом ТОВ «Дружба» Іван Васильович Копичай. Майже сорок років він очолював господарство. Причому завжди був справжнім новатором виробництва, що дозволяло йому в непростих посушливих степових умовах досягати високих врожаїв сільськогосподарських культур. А ще Іван Васильович був надзвичайно підприємливим і дбайливим комерсантом – умів не тільки зростити врожай, а й вигідно його продати. За роки господарювання успішно вирішував соціальні проблеми центральної садиби і навколишніх сіл – будував дороги, газопроводи, сприяв будівництву житла односельцям. Щорік працівники господарства отримували достойну заробітну плату.
…Відтоді, як не стало знатного хлібороба, в якого вчилися не тільки молоді керівники господарств району, а й досвідчені аграрії, справу свого діда продовжує його онук-тезка Іван Васильович Копичай. Працюючи під керівництвам дідуся протягом кількох років після закінчення агрономічного факультету Дніпропетровського агроуніверситету, онук встиг перейняти ази хліборобства у свого наставника. Причому урожайність на всій площі, яка сягає понад чотири тисячі гектарів, не зменшується, а зростає. Тільки минулого року в середньому з гектара було зібрано майже по 45 центнерів пшениці, понад 25 соняшнику. Непогані види на врожай і нинішнього року. Так само, як і при дідові, тут не поспішають реалізовувати продукцію. За нинішніх часів, каже Копичай молодший, найкращий і найнадійніший банк - це своя комора. До такої копичаївської практики в Покровському районі привчилися й інші керівники-аграрії.

…Аби достойно вшанувати пам’ять про свого діда - Героя України, онук вирішив за отримані прибутки закласти неподалік від контори ТОВ «Дружба» сквер, в центрі якого гранітний пам’ятник Івану Копичаю, діючий фонтан і обіруч вистелених плиткою доріжок лавочки для відпочинку. Але найголовніший пам’ятник – дотримання тих же трудових і соціальних традицій, які прижилися в ТОВ «Дружбі» впродовж багатьох років. А це й постійна робота, достойна зарплата, найвищі в районі виплати за користування земельними паями. До речі, тут завжди наприкінці року виплачують так звану тринадцяту зарплату – по гривні на зароблену гривню протягом минулого року.
…На відкриття пам’ятника знатному хліборобу прийшли не тільки односельці, а й переважна більшість керівників господарств району.
Не раз наша газета розповідала про арифметику господарювання в «Дружбі». Приємно, що й зараз онук героя не тільки продовжує, а й де в чому перевершує свого дідуся. Так і має бути, щоб хліборобського роду ніколи не було переводу.

Олександр СВЯТИНА. Фото автора. Дніпропетровська область.
На знімках: Погруддя Герою України Івану Копичаю, фонтан на іменній алеї.