Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хочете і наступного літа ласувати полуницею?


30.06.2011

Багато хто скаржиться, що ніяк не може виростити полуницю. І все це через те, що навідуються такі горе-городники на грядку доти, поки на ній червоніють червонобокі плоди, а, зірвавши останню ягоду, взагалі забувають стежку сюди. Однак насадження потребують догляду й надалі. Що слід робити на полуничниках у післязбиральний період?

ПОЛУНИЦЯ, котра відплодоносила, починає активно нарощувати вуса. Ці новоутворення загущують ділянку, тому більшість городників намагаються позбутися їх. Однак із таких пагонів можна отримати нові ягідники. Для цього ще під час збирання врожаю помічають (кілочками або стрічками) кращі здорові рослини. Ріжки від них спрямовують у вільні місця. Невдовзі вони почнуть укорінюватися. Після відокремлення від материнської основи розетки пересаджують на інші ділянки. Найкращий термін для садіння - з 20 липня по 20 серпня.
Найдоцільніше використовувати перші розетки, що розміщені ближче до куща. Вони дають сильнішу розсаду, в якої 2-4 зелені листочки, добре розвинута верхівкова брунька, мичкувата коренева система завдовжки 6-7 см. З однієї якісної рослини можна отримати кілька десятків штук розсади, котра стане основою для закладання нових суничників.
А ось на 3-5-річних насадженнях вуса слід видаляти, адже вони лише забиратимуть додаткові поживні речовини, знижуючи таким чином врожайність.
Цей агрозахід виконують до кінця липня - початку серпня. При цьому знадобляться певні навички, бо, обриваючі згадані відростки, легко пошкодити рослину. Тому краще підстригати секатором (інакше ріжки надломлюються і починають хворіти, не даючи пізніше повноцінного врожаю).
Потребує догляду і листя полуниці. Багато господарів скошують його відразу після ягідного сезону. Однак цього не слід робити. Адже листки надзвичайно потрібні рослині, саме у них утворюються вуглеводи та крохмаль, які є запорукою високої врожайності ягідників. Тож якщо полуницям бракує листочків, це погіршить розвиток квітконосів і плодів. До того ж після ягідного сезону (серпень-вересень) закладеться недостатня кількість ягідних бруньок під урожай наступного року. Отож скошувати або обрізати листя не бажано. Бо чим більше їх у рослини, тим краще вона зимує, розвивається і плодоносить.
Інша річ, коли листя уражене павутинним чи полуничним кліщами, борошнистою росою чи білою плямистістю. Тоді, аби не розповсюджувати хворобу, його доцільно зрізати. Виконують цю процедуру ще до настання так званої другої хвилі росту рослин - через 5-7 днів після збирання врожаю.
Робити це слід обережно, найкраще секатором. Зрізують низько над стеблами, стежачи, щоб не пошкодити сердечко рослини. Обстрижене листя акуратно збирають, виносять за межі грядки і спалюють або закладають у компостну яму на глибину не менше 50 см.
Перед “стрижкою” полуниці обов‘язково треба полити, а після неї обов‘язково підживити коров‘яком, додавши на відро розчину 20 г сечовини і 30 г суперфосфату. Після цього грунт у міжряддях розпушують на глибину 10 см, біля кущів його обережно розпушують і підгортають до ріжків (це допомагає кращому коренеутворенню). У разі необхідності ділянку також обприскують проти шкідників і хвороб.