Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хочете посмакувати яблуками взимку?


15.09.2011

Дозрівають яблука пізніх сортів. Час закладати їх на тривале зберігання. Для цього треба мати відповідне приміщення: погріб, комору, плодосховище, де б підтримувалися стала низька плюсова температура, необхідна вологість повітря, була добра вентиляція. Досвідчені садівники добре знають, що зберігати яблука разом з овочами в одному підвалі чи погребі - значить фактично загубити врожай.

ЛЕЖКІСТЬ плодів безпосередньо залежить від того, наскільки акуратно їх збирали. Яблука, що закладаються на тривале зберігання, мають бути без механічних пошкоджень. Щоб не пошкодити маслянистий восковий наліт, знімати їх треба в рукавичках. Якщо дерева високі і до яблук не так просто дістатися, використовуйте спеціальні пристосування, а якщо таких немає - пластмасові відра, вистелені мішковиною.
Тривалість зберігання залежить і від розміру яблука. Найліпше лежать яблука середнього розміру, бо маленькі швидко в’януть, а великі швидко дозрівають і виділяють етилен, що сприяє дозріванню всіх плодів, які знаходяться поряд. Значить, яблука слід посортувати за розмірами і в першу чергу споживати дрібні та надто великі.
Способів зберігання яблук є кілька. Найпростіший і найбільш поширений - на полицях. На зберігання закладають не зовсім достиглі, не пошкоджені плоди осінньо-зимових сортів, розкладаючи в один шар на полицях, побілених або притрушених вапном, а зверху прикривають тонкою дерев’яною стружкою або сіном. Зберігаються такі плоди досить довго.
Можна посипати полиці сіллю, зверху застелити папером і покласти на нього яблука. Такі плоди зберігаються досить довго і не набирають солі, хоч папір під ними постійно мокрий.
Найпоширеніша тара для зберігання - дерев’яні ящики. Закладати плоди треба плодоніжками донизу, окремо один від одного. Ізолювати їх можна, загорнувши кожний у звичайну паперову серветку або перекладаючи листям дуба, осики, клена, деревною стружкою з листяних порід, соняшниковою або гречаною лузгою. За таких умов якщо якийсь плід і загниє, інші будуть благополучно зберігатися далі. Не рекомендується перестилати яблука соломою. Бо з появою перших підгнилих плодів або конденсату від різкої зміни температури солома пліснявіє і надає плодам неприємного присмаку.
Щоб яблука зберегли аромат до самої весни, бажано застосовувати висушені трави васильки, чабер, майоран, якими вистилають дно ящиків і прикривають ними яблука зверху.
Засипані зерном (жито, пшениця, ячмінь, овес, гречка) яблука також довго зберігаються, якщо, звичайно, зерно сухе, чисте, а стінки посудини, в якій лежать плоди, пропускають повітря. Це може бути суха діжка, ящик і навіть мішок, але не поліетиленовий. Плоди слід укладати шарами, але щоб вони не торкалися один до одного.
Можна зберігати яблука у великих поліетиленових пакетах. Кисень у щільно закупорений пакет не надходить, а вуглекислий газ, що виділяється в процесі «дихання» плодів, відіграє роль природного консерванту. Проте такий спосіб зберігання не підходить для антонівки, бо її плоди у пакетах буріють і псуються.
Яблука можна зберігати не тільки в погребі чи підвалі. Їх можна викласти на підлозі дачного будиночка чи іншої більш-менш капітальної будівлі, а з настанням сталих холодів прикрити газетами, поверх яких - старим одягом і ковдрами. Тепло від землі не дасть яблукам замерзнути принаймні до грудня.
Непоганим консервантом для яблук вважається кальцій. Яблука, запаковані в сітки, на кілька хвилин занурюють у відро з 4-процентним розчином хлористого кальцію, після просушування закладають на зберігання.
Зберегти яблука від фізіологічних і грибкових захворювань здатні також парафін і віск. Це нескладна операція: розтопити парафін на водяній бані і занурювати в нього яблука, складені в сітку. Коли парафін стече і підсохне, яблука можна закладати на зберігання. Перед споживанням яблук парафінова чи воскова «шубка» просто змивається теплою водою.
Так само, як і овочі, яблука можна зберігати у траншеях і ямах, адже земля - чудовий консервант. Яблука по 15 кг запаковують у поліетиленові мішки і опускають на дно ями (до 1 метра) на шар піску. Мішки присипають спочатку тонким шаром піску, потім - землею і прикривають листом шиферу або руберойдом. Так яблука можуть пролежати до весни.