Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хорошого й сказати нічого…


10.02.2016

Шановна редакціє! Українці потерпають від дій нашого політичного уряду, який звітуватиме 16 лютого. Я прочитав біографію прем’єра і прийшов до невтішного висновку - Арсеній Яценюк не може бути успішним реформатором для великої країни. У нього немає ні потрібного досвіду, ні взагалі стажу роботи у трудовому колективі… Є здебільшого адвокатська практика, але ж то не виробництво, а творчість, та деякий час державної служби.

Скрізь, де б він не працював, довго не затримувався. Усі пам’ятають, коли Яценюка обрали спікером Верховної Ради, це було щось подібне до теперішнього головування Володимира Гройсмана. Обом не під силу навіть змусити депутатів ходити на засідання… Які там реформи! У нас говорять, що цей уряд триматимуть доти, доки не приватизують Одеський припортовий завод та Вільногірський гірничозбагачувальний комбінат. На ньому зараз скорочують людей, урізають премії… Словом, хтось поклав на комбінат око. А там титан, рідкоземельні метали… Сотні працівників трудилися, створювали виробництво власними руками, а тепер хтось покладе все це собі до кишені. Оце така «реформа»? Хіба за це стояв Майдан?

А звідкіля людям що брати на тарифи? Невже їх іще будуть збільшувати? Так і електрикою скоро дехто перестане користуватися, як газом. Якби провести серед людей опитування, то в жодному верхньодніпровському селі не знайдеться, мабуть, людини, яка б схвалювала «діяльність» нашого уряду. Чим його швидше замінять, тим буде краще для усіх селян.

Михайло СОТНИК, с. Широке, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область.

ВІД РЕДАКЦІЇ.

Дійсно, наступний вівторок стане для українців визначальним щодо оновлення уряду. Адже подібного до українського «сценарію» реформування економіки не було, мабуть, у жодній країні. Звіту уряду додає інтриги і декілька фактів: 3 лютого міністр економіки Абромавічус заявив:

- Не хочу їздити в Давос, розповідати про якісь там успіхи, коли за моєю спиною вирішуються справи не в інтересах держави. Не хочу бути ширмою для відновлення старих корупційних схем…

До цього були схожі заяви міністрів Квіташвілі, Пивоварського, Стеця… А у березні мине, рік як голова Державної фінансової інспекції України Гордієнко заявив, що його установа має факти корупції уряду Арсенія Яценюка на суму сім мільярдів гривень. Створена у Верховній Раді тимчасова слідча комісія, якою керував Олег Осуховський, взялася до справи. Та депутата зі «Свободи» на посту голови замінили, а його заступник з президентської фракції Дмитро Добродомов каже, що і оновленій комісії… не дають працювати. Навіть попри те, що Генпрокуратура підтвердила факти зловживання уряду на суму більше мільярда, справа чомусь стоїть на місці. Навзаєм Гордієнка… звільнили з роботи!

Чимало експертів говорять про непрофесійність уряду. Зокрема директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін щойно заявив:

- У нас створена не розумна держава, а «стаціонарний бандит». Це не я придумав, а нобелівські лауреати. Діючий уряд ніхто не вчив, вони не розуміють, що робити. Запрошені іноземні фахівці - то «картинка» для людей. А у Верховній Раді в деяких депутатів немає навіть вищої освіти. Вони просто нездатні щось реформувати, як того вимагає наука і практика. Відставка неспроможного уряду є абсолютно необхідною.

А починати треба з Національного банку. Потрібна стабільність грошей, треба припинити їх друкувати. Валерія Гонтарєва взагалі не знає, як діяти на цьому посту. Перед її призначенням я попереджав: не робіть цього, почне «падати» гривня! Як можна тримати людину, що не розуміє свого головного завдання? У нас чимало фахівців, які могли б заповнити вакуум в уряді і Нацбанку – Володимир Лановий, Олександр Сугоняко, Андрій Новак, Олександр Савченко, список можна продовжувати. Нам варто брати приклад реформування з успішних країн Прибалтики, Польщі.

Можна згадати і Юрія Єханурова, єдиного з прем’єрів, який не позичив ні копійки за кордоном. Бо діючий уряд «колядування» робить чи не головною умовою своєї діяльності. Ще більш жорстку оцінку політичній системі України дає професор соціології Валерій Бебик:

- Цей уряд призначений олігархами, а не народом. То кому він буде служити? Правильно – господарям. В українському парламенті цього скликання немає ідеологічних партій. Чому «Народний фронт» сидить у парламенті, керує урядом? Тому що в нього були вкладені кошти. А ідеологічні Народний Рух, Соціалістична партія, «Свобода» не подолали високий 5-відсотковий бар’єр, бо в них немає фінансів.

Якби в нас було однакове фінансування усіх партій, менший прохідний відсоток, то в парламенті постала б зовсім інша картина. Те ж саме з виборами президента – людина без кількох мільйонів гривень не може навіть зареєструватися кандидатом… Головне – відділити бізнес від влади. А в нас у парламенті знаходяться переважно представники кількох олігархічних груп. Якщо ця Верховна Рада за два роки не змогла сформувати дієвий уряд, значить, потрібні нові вибори парламенту. І всім партіям треба надати рівні умови.

Між тим створена парламентська більшість продовжує «танути» - щойно з фракції БПП вийшов депутат Єгор Фірсов, вже кілька совісних обранців покинули лави найбільшої тепер парламентської партії. Тобто здорові сили у Верховній Раді є, але чи вистачить їх для створення нової більшості, нового уряду? Чи нас таки ждуть, як прогнозує Валерій Бебик, дочасні парламентські вибори? А момент істини, тобто питання довіри парламенту, настане 16 лютого…

Підготував Григорій МИКОЛАЙЧУК.