Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хто гризе бульби?


18.08.2011

Багато господарів, копаючи картоплю, з розчаруванням спостерігають, що у багатьох кущах бульби погризені, мають непривабливий товарний вигляд. Таку картоплю хіба що худобі та птиці можна згодовувати. Хто ж гризе бульби?
Це землисто-сірі зі слабким зеленуватим відтінком гусениці озимої совки. Під час викопування картоплі їх треба обов‘язково збирати і знищувати. Називають цю совку «озима», бо вона завдає великої шкоди озимим зерновим: 13-14 гусениць можуть повністю знищити сходи озимої пшениці на 1 кв. м поля. Крім зернових, совка пошкоджує овочеві, баштанні культури, цибулю, часник, буряки, соняшник, картоплю, редьку, молоді рослини помідорів, баклажанів і перцю, у саду та винограднику - саджанці. Особливо небезпечний цей шкідник для насіння у період проростання та сходів, оскільки підгризає рослинки або у верхній частині кореня, або в нижній частині стебла. Одна гусениця за добу може знищити 10-15 молодих рослин.
Озима совка – нічний метелик, тому й забарвлення має темне: черевце, груди і вусики коричневі, передні крила від бурувато-сірих до майже чорних з двома темними облямованими плямами посередині крила – меншою круглою та більшою ниркоподібною. Задні крила, які в спокої прикриті верхніми, світліші, у самців білі, у самок – бурувато-сірі з темними жилками. Розмах крил метелика - 30-46 см. Довжина тіла гусениці - 2-5 см, лялечки – до 2 см. Лялечка червоно-бурого кольору, з двома шипами на кінці тіла.
В Україні озима совка розвивається у двох поколіннях. Метелик відкладає 400-500 яєць, по 5-20 штук на рослинні рештки, нижню поверхню листя, що лежить на ґрунті, зокрема на листя берізки польової. Тому на городі, що густо заріс цією рослиною, пошкодження бульб картоплі буде сильнішим. Дрібні гусениці лише обгризають паренхіму з нижнього боку листків, а старші – листя, лишаючи лише великі жилки. Крім того, вони підгризають черешки біля шийки коренеплоду, в його шийці вигризають ямки, а молоді рослини перегризають. Гусениць озимої совки можна зустріти з середини червня до середини липня, а потім з серпня по вересень.
Для відлову совок застосовують коритця з компотом або варенням, які забродили. Роблять коритця з жесті: 50-60 х 30-32 см, висота стінок 5-7 см. Виставляють їх на відстані 50 см від краю поля на висоті 1 м від поверхні ґрунту. Заповнюють рідиною на висоту 2,5-3 см. Метеликів періодично виймають, рідину доливають. Виставляють такі пастки в середині травня і тримають до кінця червня, а потім з середини липня до кінця серпня.
Можна також використовувати з цією метою і приманку з дрібно посіченого великого листя бур‘янів, розкладаючи у викопані в шаховому порядку ямки на відстані 1-2 м одна від одної. Ямки присипають землею і намічають паличками. Кожні 2-3 дні землю над лунками відгрібають і вибирають гусениць. Можна розкладати на ділянці купками або поодинці, зверху трохи присипавши землею, листя лопуха, капусти, буряків тощо, а вранці під ними збирати гусениць.