Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

“Хто ми, чиїх батьків?”


05.07.2017

Чотири автори із Дніпра – Еліна Заржицька, Наталія Дев’ятко, Валентин Чемерис і Віктор Савченко – увійшли до шкільної програми. Про це повідомила на прес-конференції в інформагенції «Міст-Дніпро» в.о. директора  Центральної міської бібліотеки Наталія Шелест.
Відтепер їхні твори вивчатимуть у середній школі. Зокрема у п’ятому класі читатимуть «Аравійську пустелю» Валентина Чемериса, а у восьмому  – «Вітька+Галя, або Повість про перше кохання» цього ж автора.
 Валентин Чемерис (1936-2016) став відомим передусім як сатирик. Він лауреат республіканської премії в галузі сатири та гумору ім. Остапа Вишні, літературних премій ім. Федора Маківчука, ім. Степана Олійника, за найкращі оповідання йому була присуджена премія ім. Юрія Яновського. За романи з історії України «Фортеця на Бористені» та «Ордер на любов» у 2008 році удостоєний Міжнародної премії Українського козацтва «Лицарське перо». У 2009 році  став лауреатом літературної премії ім. Івана Мазепи за історичний роман про гетьмана Петра Дорошенка «Без права повернення». 
З дніпровським письменником, лауреатом літературної премії імені Дмитра Яворницького і премії імені гетьмана Івана Мазепи Віктором Савченком (1938-2016) учні познайомляться через його науково-фантастичні романи «Монолог над безоднею» і «Під знаком цвіркуна». Автор припускає, що існує ще одна паралельна людському суспільству цивілізація. Хто вони і які наміри мають щодо землян – цю відповідь намагаються віднайти герої його твору.  
Еліна Заржицька (1960 р.н.) – досить відома  на  Дніпропетровщині дитяча письменниця передусім своєю книжкою «Три сходинки голодомору». Вона лауреат літературної премії ім. Олеся Гончара, дипломант Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова»  за роман для дітей «Китеня Тимко і Капітан Теревенько» (2011, Київ). Минулого року у Харківському видавництві «Талант» вийшли її збірки «Легенди про козаків» і «Як козак у морського царя служив». У своїх творах Еліна Заржицька поєднала фантастику, вигадку із історичною правдою,  яку доносить до своїх юних читачів. Зокрема про дев’ять Дніпрових порогів, про стародавні дитячі ігри та про походження деяких містечок на Дніпрі – Таромського і Нових Кодаків.  Відтепер «Легенди про козаків» читатимуть семикласники всієї України, оскільки ці твори увійшли до шкільної програми.
Наталя Дев’ятко (1983 р.н.) – зовсім молода авторка, становлення якої відбувалося вже у незалежній Україні завдяки активної участі юної письменниці у багатьох творчих конкурсах. Ось і на прес-конференції вона презентувала свій диплом переможниці конкурсу «Коронація слова», який привезла минулого тижня  з Києва. 
- Це для мене дуже важлива нагорода за  фантастичний роман для дорослих «Чорний камінь», – повідомила Наталя Дев’ятко.
До речі, її творів до шкільної програми увійшло найбільше. Вони, за словами авторки, написані у стилі фентезі і стилі магічного реалізму. Це сучасна література, сповнена детективних і гостросюжетних елементів, цікавих для сучасного читача. 
«Легенда про юну Весну» – ця фантазійна повість Наталії Дев’ятко увійшла до програми сьомого класу. 
«Скарби примарних островів» – книга для дітей і дорослих, теж пригодницьке фентезі про піратів, яке пропонується для вивчення дев’ятикласникам. 
А десятикласники читатимуть фольк-роман  Наталії Дев’ятко «Злато сонця, синь Води».
–  Книга складна за стилістикою і тематикою. Написана вона на основі національних кодів. Це магічний реалізм, – так презентувала свій твір авторка. Над ним письменниця працювала протягом 12 років. А ще вона розповіла, що появі цього твору завдячує  міській бібліотеці, яка подала рукопис на стипендію міського голови. Так, власне, і з’явилися перші сигнальні примірники цього незвичайного  за жанром  твору. 
За підтримки міського голови і обласної дитячої бібліотеки побачила світ і книга Еліни Заржицької «Великий Луг на Дніпром».
Сподіваємось, що нововведені твори найдуть своїх шанувальників серед школярів та їхніх наставників – вчителів. І ще приємно, що нарешті ми повертаємося до своїх витоків, звертаємося до наших національних  коренів, наших національних героїв, мужніх захисників рідної землі – козаків. І саме така дитяча література сьогодні повинна формувати національне самоусвідомлення молодого покоління – «Хто ми, чиїх батьків?». Вочевидь це сьогодні розуміють у Міністерстві освіти, яке змінює підходи до літературної освіти, долучаючи юних читачів до вивчення сучасної української літератури, яку з успіхом творить Дніпропетровщина  – національний форпост і  мистецько-культурна столиця України.