Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Хто не народиться від води і духа, не може увійти у царство небесне»


16.01.2015

19 січня - Святе Богоявлення. Хрещення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа

З Євангелія відомо, що хрещення, яке проводив Іоанн Христитель, було очищенням - хрещенням покаяння. Люди визнавали гріхи свої, а обряд занурення у воду був зовнішнім символом омивання цих гріхів - духовного очищення.

СЬОГОДНІ свято Водохреща, як його називають у народі, або свято Богоявлення, чи Хрещення Господнього, набуло нового змісту і має дуже велике значення для кожного християнина. Це велике християнське свято стало одним з найважливіших у православ’ї. Воно має в собі три головні аспекти, які пов’язані з Хрещенням Господа Ісуса Христа, з водою, якою це хрещення відбувалося, і явленням Бога відразу в трьох іпостасях - Отця, Сина і Духа Святого.

Богоявленням свято називається тому, що в цей день уперше Бог явився людям одночасно в трьох особах. Вся Пресвята Трійця явила Себе людям - Син Божий прийшов на річку Йордан, щоб хреститися від Іоанна, Отець засвідчив Його синівство Своїм голосом, сказавши «це Син Мій улюблений, Його слухайте», а Дух Божий у вигляді голуба зійшов на Нього. Цього дня Бог явив Себе, як Трійцю, засвідчивши, що Він є Єдиний, але в трьох Особах. Від цього дня також починається відкрите служіння Ісуса Христа людям і Його проповідь світу.

У цей день відбувається освячення фізичної основи всього живого на землі - води. Тому що без води життєві процеси на землі практично неможливі.

Хрещення Ісуса Христа - є прообразом хрещення для кожного віруючого. Звісно, Самому Господу не потрібно було хреститися на відпущення гріхів, бо саме Він є той єдиний, хто ніякого гріха не вчинив. Тому Іоанн Христитель дуже здивувався, коли Спаситель прийшов до нього на Йордан: «Господи, я повинен хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?». Але Спаситель відповів: «Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю праведність».

Для віруючих хрещення - це друге народження. В Євангелії сказано, що хто не народиться від води і Духа не може увійти в Царство Небесне. Хрещення - це подоба смерті і воскресіння. Занурення символізує смерть. Коли людина повністю занурюється в воду, вона символічно помирає для цього гріховного світу, а коли знову з’являється очищена з води, вона ніби оживає, воскресає для життя вічного. При цьому дає обітницю присвятити себе служінню Господу.

Хрещення омиває первородний гріх, який своїм непослухом Всевишньому вчинив Адам.

На свято Водохреща освячується вода в джерелах, річках, колодязях, різних ємностях, які православні віруючі приносять до храмів. У цей день люди приходять набрати води, щоб освятитися нею, покропити свої домівки. Багато людей, незважаючи на мороз, омиваються в цей день у водоймах, отримуючи величезний заряд енергії і здоров’я, бо вода цього дня вважається особливо цілющою.

Свято Водохреща завершує цикл свят, які починаються від Різдва Христового. Ці дні протягом усього періоду вважаються святими, в народі їх називають святками. Вони наближають нас до Божої святості бо через Ісуса Христа дарують нам оновлення, освячення, можливість розпочати нове життя. Але чи буде воно наповнене чистотою і праведністю, буде залежати вже тільки від нас.

Підготував Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ. (УКРІНФОРМ).