Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хто опікується дітьми у громадах?


10.10.2018

Це питання стало ключовим під час круглого столу, організованого в Українському кризовому медіа-центрі   за участі директора програми «Добре» Беррі Ріда, заступника міністра соцполітики Наталії Федорович і  директора департаменту захисту прав дітей Мінсоцполітики  Руслана Ковбаси, народного  депутата Ірини Луценко, експерта з питань прав дитини Людмили Волинець і представників  Бобринецької ОТГ Кіровоградської області, Верхнянської  ОТГ Івано-Франківської області, Вербківської ОТГ Дніпропетровської області, Вишнівецької ОТГ Тернопільської області, Музиківської ОТГ Херсонської області, Олександрівської  ОТГ Миколаївської області. 

«В Україні триває процес децентралізації, який потребує внесення цілого ряду змін  до законодавчих і правових актів щодо  передачі повноважень від райдержадміністрацій  до утворених ОТГ.  У силу різних причин методичні листи і накази  не доходять до  ОТГ.  Це створює враження у керівництва ОТГ, що   питання опіки і піклування за дітьми  не належать до компетенції громади», - зазначила експерт з питань прав дитини, кандидат політичних наук Людмила Волинець, яка досліджувала цю проблему, спілкуючись з керівниками об’єднаних територіальних громад.. 
Це, на її думку, є призупинкою децентралізації. Тому з метою інформування громад про весь ряд законодавчих змін, методичних рекомендацій  Мінсоцполітики щодо утворення і повноважень служб у справах дітей  і їхньої діяльності у сфері  соціального захисту  дітей  в умовах децентралізації викладено у  її брошурі «Повноваження об’єднаних громад із питань забезпечення і дотримання прав дитини: розуміння витоків функцій», виданій за підтримки програми «Добре» і представленій під час круглого столу. 
      Директор програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» Беррі Рід відзначив, що питання захисту прав дитини є справді дуже важливим. «Ми чуємо від громад про нестачу інформації і кадрового потенціалу у забезпеченні прав дитини. Тому програма «Добре» почала проводити тренінги про повноваження об’єднаних громад з питань забезпечення і дотримання прав дитини», - повідомив він. 
Відповідно до змін до Постанови Кабміну № 866 «Про порядок діяльності  органів опіки і піклування» ОТГ отримали повноваження органу опіки і піклування.  Відтепер РДА і ОТГ , які ще вчора були у відносинах підпорядкування, стали з однаковими повноваженнями.  Попри це, поки що ОТГ, маючи повноваження  органу опіки і піклування, ще не можуть вирішувати питання усиновлення і створення прийомної сім’ї. Крім того, жодна служба у справах дітей не може здійснювати повноцінної діяльності без особових справ дітей, які залишаються поки що у районних службах.  Все це створює правову колізію, розв’язати яку можна сьогодні  лише шляхом прийняття окремого розпорядження голови ОТГ на підставі норм Постанови КМУ від 24.09.2008 № 866 із змінами, внесеними Постановою КМУ від 25.11. 2017 № 877,  з яким треба звернутися до РДА  щодо передачі особових справ дітей або хоча б їх копій.
Численні обов’язки щодо представлення інтересів членів своєї громади покладено законодавством на голову, старост та виконавчі органи ОТГ. Окрім того, важливо звернути увагу на те, що відповідно до вимог статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання громад» ОТГ є правонаступником усього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися. Тобто голова ОТГ, старости представляють інтереси дітей як членів своєї громади і виконують обов’язки щодо створення соціально-економічних умов реалізації особистості на території громади.
Як відомо, сьогодні на баланс ОТГ вже передано освітню сферу, медичні заклади, які продовжують отримувати субвенції від держави. 
«Державні субвенції  для служб у справах дітей ОТГ не передбачі», - на цьому наголошував директор  департаменту  Мінсоцполітики із питань захисту дітей та оздоровлення Руслан Ковбаса.
Тому на сьогодні в 766 ОТГ створено лише 81 службу з питань дітей. Всього питаннями захисту прав дітей займається 341 спеціаліст. Багато громад ще не перебрали на себе функції органу опіки і піклування, як передбачено законодавством.
При створенні таких служб  важливим є питання  кількості дитячого населення у громаді. Якщо громада об’єднує весь район, то  можна створити і службу у справах дітей, і центр соціальних служб  сім’ї, дітей та молоді. Якщо чисельність дітей у громаді не перевищує однієї тисячі –  такі нечисленні ОТГ не мають можливості створити окремий структурний підрозділ – службу у справах дітей.   У такому випадку функції  служби у справах дітей  має виконувати уповноважена особа, яка підпорядковується голові або заступнику голови ОТГ. 
 Закон України «Про органи і службу у справах дітей та спеціальні установи для дітей» визначає штатне забезпечення служб у справах дітей, які мають функціонувати в ОТГ. Змінами, внесеними до   названого закону 19.01.2017 року визначено: «Штатна чисельність працівників служб у справах дітей виконавчих органів сільських, селищних рад відповідних територіальних громад встановлюються з розрахунку один працівник служби не більше ніж на одну тисячу дітей, але не менше одного працівника на ОТГ».
Сильна громада – це перш за все надання якісних соціальних і адміністративних послуг.  І представники запрошених до круглого столу громад ділилися власним досвідом створення і функціонування соціальних служб у справах дітей у різних громадах у перехідний період. Ця розмова повинна стати поштовхом для удосконалення законодавства щодо розмежування функіональних обов’язків громад і ще існуючих райдержадміністрацій у такому важливому питанні, як  захист прав дитини у громаді.
Яна ОЛЕКСЮК, м. Київ.