Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Хвороби цибулі. Як з ними боротися?


03.08.2011

Знову у нас проблеми з цибулею. Ще до збирання вона почала гнити вже на грядках? Що то за хвороба така повторюється вже вдруге? І чи можна чимось цьому зарадити?
Ольга Медведько, Нікопольський р-н, Дніпропетровська область.

СЕРЕД хвороб цибулі найпоширенішими є несправжня борошниста роса (пероноспороз), гниль денця, шийкова гниль та мозаїка.
Борошниста роса - небезпечне грибкове захворювання. У дощову погоду на листках з’являються жовті плями з сірувато-фіолетовим нальотом, які потім стають темно-сірими, поступово жовкнуть. Збудник хвороби зимує в уражених цибулинах, які зовні нічим не відрізняються від здорових. Потрапивши у ґрунт із посадковим матеріалом, грибки утворюють на городі осередок первинної інфекції, яка поширюється за надмірної вологи.
При перших ознаках ураження грядки обприскують однопроцентним розчином бордоської рідини. Повторюють обприскування через 10-12 днів, а в дощову погоду - через 7-8 до повної ліквідації захворювання. Останній раз це роблять за 2 тижні до збирання врожаю.
Гниль денця. Ця грибкова хвороба уражає рослини на всіх фазах розвитку. Листя жовтіє і в’яне, цибулини легко вириваються, бо корені відмирають, а замість них на денці утворюється білий наліт грибниці. Збудник зберігається у ґрунті тривалий час.
Шийкова гниль. Дуже небезпечна грибкова хвороба. Розвивається під час зберігання овочів. Гниття розпочинається з шийки цибулини. Уражена тканина стає м‘якою, водянистою, буріє, на її поверхні утворюється сірий наліт. Потім з’являються темні плями. Зараження цибулі відбувається ще у ґрунті, однак перші прояви хвороби з‘являються лише через місяць-півтора після збирання.
Мозаїка. Це вірусне захворювання завдає шкоди цибулі, висадженій на ріпку і насіння. На листі і квітконосах утворюються світло-жовті або білі поздовжні смуги. Листки стають гофрованими, сплюснутими, обвисають. Уражені мозаїкою рослини довго не закінчують вегетацію, у результаті цибулини не достигають і значна частина їх починає гнити. Хвороба передається із зараженим посадковим матеріалом і рослинними рештками.
Основна умова запобігання трьом вищеназваним хворобам - використання здорового посадкового матеріалу. За 1-2 місяці до висаджування цибулю-сіянку потрібно прогріти протягом 8-10 год. при 41-42оС.
Збільшують ризик ураження хворобами цибулі надмірна вологість грунту, а також внесення навесні на ділянку свіжого гною. Повертати цибулю на попереднє місце слід не раніше, ніж через 3-4 роки, а якщо мало місце ураження гниллю денця, то лише через 6-7 років.
КОЛИ ЗБИРАТИ ЦИБУЛЮ
Початок збирання цибулі визначають за виляганням і пожовтінням її листя. Якщо воно ще зелене, а шийка товста, підрізають коріння, піднімаючи цибулю вилами на грядці. Це сприяє швидкому відтоку поживних речовин від цибулини.
У суху погоду зібрану цибулю найкраще сушити безпосередньо на грядках впродовж 7-10 днів. Під неї ще стелять поліетиленову плівку або лист фанери. При цьому бадилля засихає, а на цибулинах утворюються сухі, міцно прилягаючі лусочки. Але якщо прохолодно і вогко, цибулю сушать під накриттям або в приміщенні з температурою 25 градусів тепла. Розкладають її тонким шаром, час від часу перевертаючи для кращого просушування. Гострим ножем потрібно обрізати висохле листя, залишаючи шийку до 3 см, а корені - під донце, не зачіпаючи його.
Висушену цибулю можна зв’язати в коси. Такий бабусин стиль зберігання цілком себе виправдовує, адже цибуляні коси можна підвісити навіть на кухні - зручно, завжди під рукою, і ще й несе у собі елемент “кантрі стилю” в інтер’єрі.
На зимове зберігання доцільно залишати тільки дозрілі, з засохлою шийкою, без механічних пошкоджень цибулини.
Зберігати цибулю потрібно у сухому приміщенні при температурі 1-3 градуси тепла. Ідеальне місце для цього - горище.