Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

І хлібом, і цвітом…


11.04.2013

ТАМ, де стоїть «заціловане всіма вітрами Покровське», п’ятого квітня відбувся чудовий звітний концерт. Дали його у районному будинку культури, вщерть заповненому глядачами, аматори сцени покровської селищної ради. У всіх на очах творилося справжнє пісенно-танцювальне диво, яке супроводжували колоритні музики. Вчителі, медики, газівники, пенсіонери, діти гарними виступами зачарували зал. Так розпочався перший етап районного фестивалю «Піснею славимо покровський край». Того ж дня звітний концерт розпочався і в Гаврилівці Покровського району. Зі всіх куточків села на першу годину дня поспішали люди причаститися з вічних джерел народної творчості. Більше трьох годин самодіяльні артисти радували земляків. Зізнаюся, подібного у Дніпропетровщині бачити не доводилося - такої масовості глядачів і великої кількості найрізноманітніших художніх номерів, кожен з яких гідний мінімум районного фестивалю…
З давніх-давен відомо, що покровський край славиться своїми добрими хліборобськими традиціями. Урожаї озимої пшениці останніх років, вирощених тут на парах, та соняшнику одні з найвищих в області. Далеко за межами землі Покрови знають і пристрасну любов її жителів до спорту. Та, поза сумнівом, така ж самісінька любов є в краї і до художньої самодіяльності. Приємно, що живе тут з людьми така прекрасна сув’язь праці і спортивно-мистецьких уподобань. Базується вона, звісно ж, на зусиллях багатьох ентузіастів. Щойно після сівби ранніх зернових, яке тут завжди завершується до Благовіщення, на Покровщині так само дружно пройшов і огляд самодіяльності. Підготовкою концерту в Покровському особисто опікувалася голова селищної ради Світлана Спажева, не менш натхненно і завзято готувалися і її колеги з сіл.
Прикметно, що на святі самодіяльних митців знайшли час побувати керівники району, які пишаються своїми талановитими земляками. Зокрема, голова райради Ольга Ковнір. А голова райдержадміністрації Олександр Кузьменко не лише завітав на фестиваль, а й щиро вболівав за виступ своїх недавніх колег з ТОВ «Родіна» та свого 8-літнього сина Олександра, соліста дитячого вокального ансамблю.
Ось що про секрети майстерності місцевих митців «Сільським новинам» розповіла присутня на концерті голова Покровської райради Ольга Ковнір:
- Одразу після закінчення війни у в селах почала відроджуватися і художня самодіяльність. Відтоді з 1946 року щорічно проходять районні фестивалі, до яких кожна сільська рада ретельно готується. У селах краю працюють клуби, у Покровському їх два, одинадцять колективів аматорів сцени мають звання народного. Наприкінці квітня в Покровському відбудеться звітний концерт районного фестивалю, а зранку 20 квітня в Гаврилівці розпочнеться міжнародний конкурс «Чарівні мелодії гармонії». Відбудеться він завдяки зусиллям палкого шанувальника народної музики 75-річного фермера Віктора Галчанського. Разом з родиною він бере в ньому безпосередню участь, їхній ансамбль троїстих музик називається «Галчанські». До речі, троїсті музики є в кожному селі. А на Покрову 14 жовтня Покровське традиційно святкуватиме свій день народження, який цього року присвячується 90-літтю утворення Покровського району. Завчасно запрошую на нього жителів нашого і всього дніпропетровського краю - приїжджайте, не пошкодуєте, у нас так само гарно, як і на «Петриківському дивоцвіті!».
Кожен художній виступ селян з головної сцени Покровського вражав присутніх довершеністю і неабиякою майстерністю. Це і народний самодіяльний хоровий колектив ТОВ «Родіна» другого покровського селищного будинку культури, яким керує Валентина Галаган. Злагодженому співу його чотирьох десятків учасників вже аплодували і кияни. Порадували і виступи хору Свято-Покровського храму (регент Валентин Міщенко), хореографічної студії «Сузір’я» (Любов Палій), народного колективу «Калинонька» (Любов Васейко) з села Романки, віртуозів чоловічого вокального ансамблю з Водяного (Володимир Мельник). З особливим захопленням зустріли глядачі і святкову «Веселку», яку зі сцени і проходів залу натхненно виконали вісімдесят п’ять молодших школярів та вихованців дитсадків Покровського. Доводиться лише поспівчувати журі концерту, змушеному зі всіх прекрасних номерів обирати лише кількох учасників фіналу районного фестивалю…

Григорій МИКОЛАЙЧУК. Дніпропетровська область.