Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

І погода не завадила


26.01.2012

Хоча погоду важко назвати ярмарковою, минулих вихідних до районних центрів та Дніпропетровська з‘їхались сільгоспвиробники, аби продати городянам за людськими цінами вирощену власноруч продукцію ланів та ферм на ринках «Тополя», «Передовий», торгівельному майданчику «Трофимівський».

- Аби не було збоїв, ми закріпили за кожним ринком сільські райони, - говорить виконувач обов‘язків начальника головного управління агропромрозвитку облдержадміністрації Вадим Удовицький. – Таким чином виконується доручення губернатора Олександра Вілкула щодо забезпечення жителів області якісною сільгосппродукцією. Причому такі ярмаркові заходи щосуботи та щонеділі будуть тривати й надалі.
- Не проходьте, а купуйте, - запрошує до своєї торгової точки на ринку «Передовий» помічник технолога ТОВ «Агроленд плюс» із села Крамарка Магдалинівського району Станіслав Сириця.
- Зима і повинна бути зі снігом та завірюхою, - каже він. – Потихеньку зранку доїхали, а тепер ось продаємо борошно по 3.20, олію – по 11, гречку – по 9.50. Зверніть увагу, що гречка не китайська, а вирощена на наших полях, облущена, обсмажена, запакована нашими селянами. Борошно теж наше, з нашої пшениці, яку виростили, зібрали, змололи, запакували. І олія також із нашого соняшнику.
Поки Станіслав розповідав нам про переваги власної переробки, біля нього вже і покупці зібралися.
А ось Леонтій Жигір та Олександр Письменний на ринок «Передовий» привезли свою солодку продукцію.
- Ми пасічники заслужені, товар у нас якісний, - каже Л. Жигір. – Моя пасіка у Харківській області, а мій колега тримає бджіл у Снельниківському районі.
- Покупців у вас не так вже й багато, - звертаємось до пасічників.
- Мед беруть дітям і пенсіонерам, - відповідає Леонтій Жигір. – Були раніше осінні ярмарки, тоді люди запаслись. А зараз, дійсно, рідко хто купує мед. Хоча старенькі й раді б узяти, та кажуть, що ціни для їхньої мізерної пенсії досить високі. Шкода нам їх, скидаємо ціну. Та це, звичайно ж, не вихід. У мене наприклад, пенсія більше тисячі гривень. З Нового року не отримав надбавки. А життя щодня стає все дорожчим.
- Бажано, аби пасічники мали державну підтримку, - говорить Олександр Письменний. – Адже, щоб отримати якісний мед, треба докласти чимало зусиль. І йде цей продукт для здоров‘я нації. За весь час моєї роботи тільки при Президенті Ющенку ми отримували хоча б невелику, а все ж таки дотацію – 90 копійок на вулик.
Якщо Петро Мельник реалізує картоплю з Полтави і вважає кращими базарними днями п‘ятницю, суботу, неділю, то його колега Олексій Матвійчук приїхав з Волині і ось вже два місяці продає картоплю, яку вирощує вся його рідня.
- У минулому році вродило стільки бульби, що дівати її нікуди, – каже чоловік. – У нас вона зовсім дешева – по 80 копійок за кілограм. Чомусь тут більше полюбляють білу картоплю, а у нас, навпаки, - жовту. Вона ж смачніша, в ній більше крохмалю.
- А скільки ж за місце тут платите?
- 75 гривень Ціна нормальна. Аби ще покупців було більше. Думаю ще навесні привезти посадкову картоплю. Вона вже заготовлена і чекає свого часу.
ТОВ «Дружба» Магдалинівськоо району пропонувало борошно, крупи, макарони. Та особливо жваво йшла торгівля біля автокрамниці Магдалинівського маслозаводу. Люди купували якісне масло вершкове, молоко, кефір за цінами виробника.
Тамара Терещенко живе неподалік, на вулиці Береговій. Буває на ринку двічі щотижня. За її словами, молоко тут неперевершене, його не можна порівняти з магазинним.
- Споживаємо його пареним. Тут же купуємо і сири, і масло.
- А я вже й забув, коли у магазин ходив за молочними продуктами, - каже Геннадій Збаражський. – Тут «молочка» якісна, як ще при Союзі. Передайте подяку магдалинівським селянам за їхній труд.
Як бачимо, ярмарки допоможуть і людям зберегти копійчину, не переплачуючи за той чи інший товар, і виробникам у зимовий період хоч трохи поліпшити свій фінансовий стан.

Олександр ПЕТРЕНКО. м. Дніпропетровськ.
На знімках: Станіслав Сириця продає запашну крамарківську олію; біля автокрамниці Магдалинівського маслозаводу чимало покупців; Леонтій Жигір вважає, що мед рятує людей від усяких недуг.
Фото автора.