Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ідіть же, і навчіться, що є “милости хочу, а не жертви”


21.03.2013

18 березня - 4 травня у православних християн Великий піст

ПІСТ - це аскетичний подвиг християнина, мета якого духовне зростання віруючого. Напередодні Великого посту Православна церква завжди нагадує своїм послідовникам про те, що не слід плутати цей важливий християнський подвиг зі звичайною оздоровчою дієтою. Адже утримання від деяких продуктів - це тільки частина поста. Бо в Євангелії сказано, що не те, що входить у людину оскверняє її, а те, що виходить: “Бо зсередини, із людського серця виходять лихі думки, розпуста, крадіж, душогубства, перелюби, здирства, лукавства, підступ, безстидства, завидющеє око, богозневага, гордощі, безум. Усе зле це виходить зсередини, і людину опоганює!”.
Але, на жаль, нерідко буває так, що людина, яка постує і вимушена відмовитися від улюбленої їжі, стає занадто дратівливою. І хоча вона не їсть м'яса, яєць, не п'є молока, не вживає алкогольні напої, але нерідко “п'є кров ближнього свого” і “поїдає брата свого”. Якщо так відбувається, то чи варто взагалі постувати? В такому разі піст перетворюється на фарс і приносить духовному стану людини замість користі лише шкоду.
За християнським вченням, подібно до того, як кожна людина має духовну і тілесну складову, піст також має духовний і тілесний аспекти. Безумовно, ці дві складові, два аспекти важливі для людини і впливають один на одного. Тілесний піст необхідний для здоров'я людини, для зміцнення її волі, духовної перемоги над плоттю.
Хоча спеціалістами-дієтологами доведено, що стриманість у їжі сприятливо впливає на здоров'я та самопочуття людини, а заради очищення організму медики рекомендують час від часу “сідати” на розвантажувальну рослинну дієту, для добровільного позбавлення себе звичної їжі багатьом потрібна неабияка сила волі.
Отже, якщо звернутися до Святого Письма, то можна побачити, що перша людська цивілізація, яка існувала до потопу, була виключно вегетаріанською. В першій книзі Біблії (Буття) написано: “І сказав Бог: “Оце дав Я вам усю ярину, що розсіває насіння, що на всій землі, і кожне дерево, що на ньому плід деревний, що воно розсіває насіння, - хай буде на їжу це вам!”. Уже після Потопу через жорстокосердість людську та злиденність землі, яка в результаті гріхопадіння була проклята, Бог дозволив людям споживати тваринну їжу: “Усе, що плазує, що живе воно, - буде вам на їжу. Як зелену ярину - Я віддав вам усе”.
Але, хоча піст тілесний корисний для здоров'я людини, Богові набагато важливіший піст духовний. Тож недарма, за визначенням святих отців, піст - це стриманість, у першу чергу, свого язика, серця, а потім вже черева. Духовний піст - це піст внутрішній, невидимий для людей, але, як каже Біблія: “Бог бачить не те, що бачить людина: чоловік бо дивиться на лице (зовнішнє), а Господь дивиться на серце”. Тому Творець особливо цінує саме духовний піст, бо саме він веде до внутрішнього очищення людини - “внутрішньої частини посудини”. З цього приводу Господь сказав цілком однозначно: “Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що чистите зовнішність кухля та миски, а всередині повні вони здирства й кривди! Фарисею сліпий, - очисти перше середину кухля, щоб чистий він був і назовні!”.