Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ІнтерАГРО-2012: погляд зсередини


16.02.2012

Минулого тижня, з 7 по 10 лютого, в Україні відбувся великий агропромисловий форум - восьма міжнародна виставка рентабельного, високоефективного сільського господарства «ІнтерАГРО 2012» і друга міжнародна виставка ефективного тваринництва та птахівництва «Agro Animal Snow 2012». Цей представницький захід, участь в якому взяли більше 500 компаній, у тому числі 160 іноземних із 21 країни світу, підтримали Міністерство аграрної політики України, Українська аграрна конфедерація, Український клуб аграрного бізнесу, Національна академія аграрних наук України, уряд Франції, міністерство економіки ФРН, посольства Австрії, Аргентини, Нідерландів, Польщі, Росії. Загальна площа експозиції склала понад 30 тисяч кв. м, на яких більш як 20 тисячам відвідувачів було представлено агротехніку, агрохімію, насіння, біоенергетику, інформаційні технології, агросервіс, провідні технології ведення сільського господарства.
Нижче подаємо звіт нашого спеціального кореспондента з міжнародної виставки.

«КиївЕкспоПлаза», Нивки, вул. Салютна, 2б

Столичний житловий масив Нивки, звісно ж, позбавлений тієї величі, якою сповнені центральні райони Києва, бо забудовувався в основному за часів хрущовських – п‘ятиповерхівками, та брежнєвських – панельними дев‘ятиповерхівками. Столична мерія не так давно презентувала план докорінної реконструкції мікрорайону, одначе, скоріше за все, - це неблизька перспектива.
Годинник показував о пів на дев‘яту, коли я вийшов із маршрутки, що зупинилася на розі центральної магістралі Нивок – вулиць Щербакова та Салютної. З-під ніг увесь час намагався вислизати лід, але люд вервечкою тягнувся до заповітної мети – «КиївЕкспоПлаза», що по вулиці Салютній, 2б, де розмістився найбільший критий виставковий центр України. Довідково: щороку тут проходить понад 100 національних і міжнародних виставок, велика кількість конференцій та корпоративних заходів, музичних фестивалів та навіть спортивних змагань.
На відкритому майданчику біля техніки (площа близько 9 тис. кв.м), незважаючи на мороз, вже ходили потенційні покупці, на око оцінюючи новинки промисловості для аграрної галузі. Перед турнікетом із запрошенням або ж квитками, купленими щойно в касі, юрмився народ, судячи з акцентів, фонетичних відтінків різних мов – української, російської, англійської, німецької – з усіх усюд та близьких і далеких країн. День обіцяв бути насиченим, хоча за ліком він був уже третім у роботі виставки.

День перший, день другий

Виставку 7 лютого відкрив День Федеративної Республіки Німеччини. Звісно ж, німці презентували свої технічні можливості, а вони, як відомо, дуже високі.
- Сільськогосподарський бум в Україні вже почався і буде тривати, - заявив голова Союзу німецьких машинобудівників (VDMB) Олександр Хаус. – Ефективну українсько-німецьку співпрацю ми бачимо в поліпшенні сервісного обслуговування сільгосптехніки, запчастин, розглядається можливість створення спільних збиральних підприємств.
- Судячи із зростаючих обсягів сільгосппродукції – зернової, олійної, потреба в комбайнах, особливо ж таких високопродуктивних, як німецькі, постійно зростатиме, - сказав у відповідь на прес-конференції, присвяченій українсько-німецькій співпраці в аграрній сфері, Олександр Сень, заступник міністра аграрної політики та продовольства.
Першого ж дня пройшли цікавий голландсько-український форум з вирощування, зберігання та обробки картоплі, міжнародна конференція «Моя молочна ферма», науково-практичний семінар «Чинники відродження українського кролівництва», майстер-клас «Успішне свинарство» від кращих українських спеціалізованих господарств.
Стержнем 8 лютого став уже День Франції. Україні варто вивчати і впроваджувати досить цінний досвід цієї країни в розвитку АПК. Змістовними і цікавими були міжнародні семінари «Французькі ноу-хау у вирощуванні ВРХ» і «Силосна кукурудза та годівля тварин», організований французькою федерацією виробників насіння кукурудзи і сорго.
Радник міністра агрополітики України Андрі Барнабо висловив таку думку:
- Собівартість молока, що постійно зростає, змусила Францію встановити дотації сільгоспвиробникам, а також задуматись про стимули переходу на новітні технології. Тому у Франції нині діє програма компенсації сорока відсотків витрат на інвестиції в оновлення виробництва. Це також хороша ідея і для українських партнерів.
- Уже вшосте на виставці експонується Франція, – зазначив генеральний директор ТОВ «Київський міжнародний контрактовий ярмарок» Володимир Іванов - офіційного організатора «ІнтерАГРО 2012». – Але цього мало. Ми вважаємо, що потрібна не тільки настійлива, але й агресивна політика щодо впровадження передових французьких технологій в українському агровиробництві.

День третій

О десятій годині в першому павільйоні виставкового центру відвідувачі вже йшли потоком. Мене зупинили дві довгоногі красуні і зі словами «Візьміть, будь ласка, наш безпрограшний квиточок» піднесли прямісінько під носа барвисту тацю із згорнутими папірцями. Мусив підкоритися, як і ще кілька чоловіків та жіночка, котрі йшли за мною.
Красуні спрямували нас до експозиції Волинської фондової компанії, яку зусібіч оточувала всіляка техніка.
- Оце мені знадобиться: давайте мені мою виграну техніку! – кажу жартома представникам компанії – дівчині та хлопцеві, напевно, ще студентам.
- А ви скільки землі маєте?
- Сорок соток городу.
-?!
- Та я журналіст (тижневик «Сільські новини») і оцим красенем, - показую на зелений тракторець «Джон Дір», - їздив би у відрядження по Україні.
Лучани сміються.
- Ось ваш виграш, - і вручають мені відкривачку. – Не трактор, але теж потрібна річ.
Аграрні компанії прагнуть у різні, оригінальні й не дуже, способи привернути увагу до себе.
Поруч впадає в око різнобарвна експозиція «Української овочевої компанії» - всіляка, навіть, сказати б, чудернацька техніка для вирощування городини та садовини. Далі – вражають своєю фундаментальністю стенди відомої корпорації «Агро-Союз».
А ось експозиція столичної «Аграрної індустріальної компанії» взагалі видалась відвідувачам виставки якоюсь фантасмагорією. На тлі величезного екрану сидів молодий чоловік і розважав присутніх під електрогітару інструментальними композиціями.
Прямісінько біля гардероба мою увагу привернула оформлена всіма барвами весняного лану та жнивного поля експозиція ТзОВ «Бучачагрохлібпром».
У скляних круглих «міні-акваріумах» лежало інкрустоване насіння всього зернового асортименту культур.
- Наше товариство, - розповідає директор Бучацького насіннєвого заводу Тарас Швець, - є провідним виробником та реалізатором високоякісного кондиційного насіння вітчизняної і зарубіжної селекції для багатьох регіонів України, Росії та Молдови.
Підприємство справді знане за межами своєї рідної Тернопільщини. Має в обробітку майже тридцять тисяч гектарів землі. Його засновник і керівник, заслужений працівник сільського господарства України, голова ради об‘єднання «Тернопільська обласна рада сільськогосподарських підприємств» Петро Гадз.
За кілька кроків «приземляюсь» біля столика з мінералкою, щоб перепочити. На зеленавому стенді напис: «Щолково Агрохім». Знайома асоціація. Щолково? Так то ж, напевно, Підмосков‘я.
- Скажіть, будь ласка, це російська компанія? – звертаюсь до невисокого чоловіка у сірому костюмі та благородною сивиною на скронях.
- Так, «Щолково Агрохім» - лідер з виробництва пестицидів не тільки Росії, але й СНД, - каже мій новий знайомий, Василь Кулинич, працівник української філії компанії.
Почали росіяни з виробництва кількох препаратів у 1998 році, а на сьогодні компанія поставляє на ринок більше 50 різних препаратів агротехнічної дії захисту. На території України розпочала свою діяльність більше п‘яти років тому.
Нині дилери компанії працюють практично у всіх регіонах України, Василь Кулинич – у Полтавській області. Виявилося, що з моїм співрозмовником ми навіть родом із одного району – Великобагачанського, і деякі тамтешні господарники-аграрії – наші спільні знайомі.
Світ справді тісний. На аграрних виставках, спостерігав, часто зустрічаються «побратими» по бізнесу чи просто по праці хліборобській. Жваво обмінюються новинами, якимось набутим досвідом, разом вивчають виставлені експозиції. Так було і на «ІнтерАГРО 2012».
Але передостанній день виставки – четвер, 9 лютого, видався ще й насиченим цінним, так би мовити, інформаційним змістом: відбулися два «круглі столи» - «Інвестиції: скільки може заробити аграрний сектор у майбутньому» та «Формування інвестиційної привабливості агропідприємств України в 2012-2015 роках», а також міжнародна конференція «Агроресурси 2012: шляхи підвищення рентабельності агропідприємства».
Конспективно – про головне.
Свої думки щодо головних напрямків розвитку галузі АПК висловили директор виставки «ІнтерАГРО» Сергій Висоцький, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блайзера Олег Усенко та генеральний директор компанії стратегічних комунікацій Pablicity Creating Валерій Курейко.
Зокрема, О. Усенко зазначив, що в світі інвестовано десь 300 млрд. доларів у економіки країн, що розвиваються, всього тільки шість мільярдів припало на Україну. І лише третина цієї суми – в агросектор. Такий малий притік інвестицій – ознака нестабільності правового поля. Між тим, за аграрним потенціалом, природними ресурсами (чорнозем) Україна вже має вийти у світові лідери.
Утім, Л. Козаченко вважає, що наша країна, незважаючи на всі проблеми, має добрі можливості для капіталізації аграрного бізнесу. «Ми будемо привабливими для інвестицій за будь-яких законопроектів та економічних ситуацій», - сказав він.
Мінагрополітики визначило три основні напрямки-пріоритети 2012 року: посилення ролі тваринництва, розвиток малих і середніх агрогосподарств, збереження фіксованого податку для сільгоспвиробників.

Микола ШАРИЙ. Фото автора. м. Київ.

На знімках: Українці з російської компанії
«Щолково Агрохім». Вигадлива музична інсталяція 
«Аграрної індустріальної компанії». Директор Бучачського насіннєвого заводу Тарас Швець.