Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Історія Першого Травня


01.05.2015

Три тисячі років тому жителі Стародавньої Італії поклонялися богині Майї, покровительці землі й родючості. На честь богині останній весняний місяць і був названий маєм (May), травнем, а в його перший день влаштовувалися святкування, щоб витрачена навесні праця - оранка землі, посівна - не пройшла даремно. Апеннінський народ на честь Майї гуляв, танцював і співав - загалом, веселився до упаду.

ЗА МИНУЛІ п’ять тисяч років звичаї стародавньої Італії поширилися по всій Європі. В Англії, Шотландії та Франції звикли в цей день влаштовувати масові гуляння та ходу. У Сицилії всі, від малого до великого, в першотравневі дні збирають лугові жовті ромашки, які, за місцевими повір’ями, приносять щастя. В Іспанії 1 травня вважається святом всіх кольорів, які розпускаються до цього часу, і молоді люди дарують їх своїм обраницям. Але з якими б традиціями народи не пов’язували 1 травня, для більшості людей - це просто весняне свято! Свято кохання, оновлення та очікування кращих змін.

ЗВИЧАЇ

Франція

Ніч з 30 квітня на 1 травня - Вальпургієва ніч, розгул нечистої сили, від якої потрібно обов’язково захищатися. У цю ніч особливо цілющими властивостями володіють роса, молоко, масло. У цю ніч можна «нашкодити» сусідові. Для цього потрібно потягнути з його двору трохи гною і розкидати його на своєму полі. 1 травня у Франції - свято конвалій, всі дарують один одному букетики цих запашних весняних квітів. Але дарують не тільки конвалії: на знак дружби і любові можна подарувати гілочку глоду, дуба, тополі. Дівчатам з поганим характером дарують гостролист, а ледаркам - гілку бузини.

Іспанія

1 травня - Зелений Сантьяго, свято закоханих і квітів. Дівчата ходять, увінчані трояндами, гвоздиками та співають пісні про кохання.

Нідерланди

В останній тиждень квітня і перший тиждень травня в Нідерландах проходить Фестиваль тюльпанів. Центральний день цього фестивалю - Цибулинна неділя. У селах до цього дня прийнято юнаків та дівчат «розподіляти» за парами, а список цих пар вивішувати на видному місці.

Скандинавські країни

Тут у Вальпургієву ніч не сплять. Палять багаття, водять хороводи, грають на музичних інструментах, стріляють, щоб відлякати тролів перед вигоном худоби, а також їдять гравлакс — свіжого лосося, маринованого в солі, цукрі та кропі. За датським і шведським народним повір’ям, у цю ніч летять на свої зборища відьми і демони, а вогні багать заважають їм робити зупинки та шкодити людям. Сам же день 1 травня в скандинавських країнах називають «Днем зозулі».

Німеччина

Якщо дівчина хоче позбутися веснянок, вона повинна на світанку перед 1 травня вмитися росою і сказати: «Доброго ранку, Вальпургія! Я принесла тобі свої веснянки. Вони повинні до тебе прийти, а від мене відійти». У Баварії жартівники мастять дверні ручки зубною пастою, переносять двері в інше місце і витягують з черевиків шнурки.

Україна

Для давніх українців назва «май» теж була характерна. Серед інших назв цього місяця – «пісенник», «місяць-громовик», «травник». Наші предки вважали, що лише травневі лікарські рослини мають чудодійні лікувальні властивості. Травень – це час гаївок та веснянок на честь Ярила – Бога весни Адже, українські обрядові дійства були тісно пов’язані, як і в інших народів, із живою природою.