Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Жіночі обличчя децентралізації


20.02.2019

Напередодні нинішньої весни  Програма «U-Lead з Європою», яка фінансується  Європейським Союзом, разом із Центром місцевого розвитку  ініціювала створення регіональної мережі жінок-лідерок децентралізації. Така мережа створена і на Дніпропетровщині
 
– На базі Центру місцевого розвитку зібрали представників всіх 63 об’єднаних територіальних громад і прийняли рішення реалізовувати заходи, які будуть показувати роботу жінок-лідерок всіх громад, – повідомила Олена Тертишна під час прес-туру «Жіноче обличчя децентралізації». – І це лише початок, далі  планується проведення прес-турів у ще 30 громад  Дніпропетровської області, які мають  продемонструвати роботу жінок-лідерок. 
Ми побували у ряді громад у рамках прес-туру.  У Солонянській ОТГ 30% депутатів становлять жінки, Раїса Муха – одна з дев’яти жінок-депутатів Солонянської селищної ради, яка вже п’ять скликань з невеликою перервою представляє інтереси мешканців 18-го виборчого округу, що мешкають у селі Надіївка.
– У нашому селі не обирали старосту, тому нам, двом депутатам, доводиться брати на свої плечі всю ношу громадської роботи. Сьогодні селянам потрібні дороги, освітлення вулиць, якісна освіта, охорона здоров’я. Ми знаходимося завжди всередині проблем, і наші жінки-депутати ніколи не сидять без діла, всі вони члени певних комісій, – розповіла Раїса Муха. – І це об’єднання як свіжий ковток. 
У Криничанській і Божедарівській громадах жінки теж обіймають ключові посади і беруть на себе відповідальність за вирішення багатьох питань.  
Серед таких лідерів – директор Криничанської загальноосвітньої школи №1  Валентина Бородай, яка очолила опорну школу на базі їхнього навчального закладу. Заклад серйозно підійшов до впровадження програми «Нова українська  школа»: було зроблено капітальний ремонт, придбано дидактичні матеріали і «Лего» для першокласників нової школи. У 2016 році за рахунок благодійного фонду Марини Порошенко створено «Медіатеку» – клас психологічного розвантаження. Відтепер у школі впроваджено інклюзивне навчання дітей з  особливими потребами, з цією метою збільшено кількість вчителів-асистентів. Створено інклюзивно-ресурсний центр, де працюють логопеди, дефектологи, психолог.
– Взагалі сама освіта є на сьогодні першочерговою потребою у громаді, – вважає заступник селищного голови, керуюча справами виконкому  Криничанської ОТГ Вікторія Троценко, – бо все починається з дітей і школярів. На сьогоднішній день громада налічує 21 населений пункт, що об’єднав 3 сільські ради. Ми дуже активно працюємо з молоддю і  створили службу в справах дітей, молодіжну раду. 
 У Криничанській сільраді  із  26 депутатів 14 жінок і 12 чоловіків. Жінок тут підтримують чоловіки. Так два роки тому за пропозицією голови селищної ради секретарем Криничанської сільради було обрано Наталію Ревуту. 
– У 2010 році  вперше подала свою кандидатуру на депутата і більшістю виборців була обрана депутатом 6 скликання, - згадує Наталія, яка  яскраво відчула зміни, що сталися внаслідок децентралізації. – Стало більші можливостей, перш за все збільшились надходження до бюджету ОТГ і  це дало реалізувати всі плани депутатського корпусу і голови. Відремонтували дороги, центральну площу селища, багато зроблено в навчальних закладах нашої ОТГ: придбання меблів, техніки. 
Серед депутатів Божедарівської ОТГ – сімейний лікар Божедарівської амбулаторії Світлана Шило. Завдяки децентралізації здійснено ремонт амбулаторії, закуплено  автоклав і кардіограф. 
Відчули зміни і реформовані заклади освіти. Так, у Божедарівці після важких перемовин створено опорну школу – Божедарівську загальноосвітню школу 1-3 ступенів.
– Створення опорної школи на нашій території – це надання якісних освітніх послуг в сільській місцевості для дітей, які мають можливість на рівні міських шкіл отримувати якісні знання, – розповідає Ірина Василик, директор Божедарівської ЗОШ. – У нас обладнано  9 кабінетів з мультимедійними дошками. Зараз триває реконструкція школи, утеплюється зовнішній фасад, замінено вікна, покрівлю. Будівельники працюють, аби у нас був сучасний освітній заклад. На території  школи є гуртожиток, він зараз теж в процесі реконструкції – там будуть декілька квартир для молодих спеціалістів і кімнати для гурткової роботи. Зараз я маю можливість скасувати фонд школи і наші батьки ні копійки не платять. 
Фактично всі канцелярські товари, засоби для миття посуду, прибирання приміщень, оплату Інтернету ми можемо фінансувати самостійно, у цьому нас повністю  забезпечує громада.  Також у нас організоване харчування дітей.
Першого березня у місті Марганці відбудеться форум «Жіноче обличчя децентралізації», де  буде узагальнено роботу жінок територіальних громад всієї  Дніпропетровщини. 
Яна ОЛЕКСЮК, 
Дніпропетровська область.
На знімку: заступник Криничанського селищного голови, керуюча справами виконкому Криничанської ОТГ Вікторія Троценко.