Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як скласти місячний календар для саду


05.03.2015

МІСЯЧНИЙ місяць ділиться на чотири періоди: молодик, Місяць, який збільшується у розмірах – перша чверть, повня, Місяць, який зменшується у розмірах – остання чверть.
Займаючись плодівництвом, необхідно враховувати положення Місяця в різних знаках Зодіаку. Цю інформацію можна одержати з календарів, а також поглянувши на нічне світило. Визначити, чи зростає Місяць чи убуває, можна так: якщо місяць схожий на літеру С, значить, Місяць убуває (старіє), якщо ж з місяця можна зробити літеру Р, значить, Місяць зростає.


ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС МОЛОДИКА
Дні молодика тривають три доби - день перед датою молодика, дата молодика й наступний день після молодика. У цей період енергія стає компактною й зосереджується у твердих і важкодоступних частинах рослини - біля основи стовбура й у корінні. Надземна частина рослини заспокоюється, ріст і циркуляція соків майже зупиняється.
Тому період молодика добрий для обрізки рослин, очищення від бур’янів і шкідників, видалення хворого і засохлого листя та гілок, прищіпки рослин. Важливий момент, що всі ці операції найкраще виконувати або за день до молодика, або наступного дня після нього. А саме в день молодика рослини чіпати не потрібно. Ці дні - не кращі для посіву насіння, щеплення рослин, розпушування землі.
Сприятливі дні для заготівлі коренеплодів, адже саме в цей період вся сила рослини перебуває в коріннях. Якщо в цей період ви зберете насіння, то воно до весни збереже силу, добре зійде і дасть чудовий урожай.
Будьте обережними в дні нового Місяця із усілякими гострими предметами, такими, як ножі, сокири, мотики й лопати.

РОБОТИ ПРИ ЗРОСТАННІ МІСЯЦЯ
Зростаючий Місяць - період, коли соки рослини йдуть нагору, від коріння до крони. Тому це час, коли рекомендується посадка й пересаджування рослин. До того ж відомо, що по мірі наближення до повного Місяця при посадці й пересадженні в рослини менше витягається стебло.
У фазі зростаючого Місяця сила тяжіння Землі слабшає, і тому рослина всмоктує із ґрунту більше вологи. У період між молодиком і повним Місяцем полив має бути частішим.
У період зростаючого Місяця (11-12 днів) радимо заготовляти живці на вкорінення, виконувати обробку землі, щеплення, підживлення, угноювання, посадку й пересадження, укорінення, заготівлю квашеної капусти й засолювання овочів.

ПІД ЧАС ПОВНОГО МІСЯЦЯ – БІЙ БУР’ЯНАМ
Боротьбу з бур’янами й паразитами найкраще проводити під час повного Місяця (протягом трьох днів). Також це гарний період для розпушування й підгортання землі. Не рекомендується обрізати та прищипувати дерева.

УБУВАННЯ МІСЯЦЯ
Коли Місяць убуває, соки рухаються зверху вниз, до коріння. Цей період несприятливий для роботи з корінням, якщо його ушкодити, рослина може загинути. А ось верхня частина рослини - у Вашому повному розпорядженні.
Рекомендуються полив і органічне підживлення рослин, боротьба з бур’янами, посадка та посів коренеплодів, посадка цибулевих і картоплі, обрізка вусів полуниці, викопування цибулин квітів для збереження, сушіння овочів і фруктів, готування варення.

УВАГА ЗНАКАМ ЗОДІАКУ
У період одного місячного місяця (29-30 днів) від молодика до наступного молодика Місяць робить цілий оберт навколо Сонця і проходить усі 12 знаків Зодіаку. Положення Місяця в цих знаках також впливає на різні аспекти життя рослин і роботи з ними.
Проходячи по знаках Зодіаку, Місяць посилає та фокусує, подібно до лінзи, на земну поверхню різні енергії. Ці енергії впливають як на врожай і посадку, так і на стан ґрунту.
Ґрунт є високоорганізованим і складним органічним світом, а флора й фауна, що перебувають у ньому, допомагають адаптації та життєздатності рослин. Ґрунт живить рослини і дає їм настільки необхідний для життя кисень.
Найкращий час для обробки землі (розпушування після поливу, копання, полив, підживлення) - це час, коли Місяць проходить знаки землі - Телець і Козеріг, води - Рак, Скорпіон, Риби й знак повітря - Терези. У цей період органічний світ ґрунту підготовлений до розподілу, розмноження та пристосування до нових умов.
Знаки вогню - Овен, Стрілець і знаки повітря - Близнюки, Водолій - сприятливо діють на процеси прополювання бур’янів, розпушення сухої землі, проріджування сходів. Це час, коли земля дихає, і розпушування найкраще виконувати саме в цей період.

ВПЛИВ МІСЯЦЯ НА РОСЛИНИ 
Найкращими знаками для посадки, пересадження, поливу й підживлення рослин є такі знаки, як Телець, Рак і Скорпіон. Результати посадок у ці дні чудові!
Середні за сприятливістю знаки - це Козеріг, Діва, Риби, Близнюки, Терези, Стрілець. Але коли Місяць перебуває в знаку Козерога, роботу з корінням краще не проводити. Коли Місяць у Рибах, не рекомендуються полив, підживлення, обрізка рослин. Також не слід заготовляти земляні суміші - є ймовірність загнивання та зародження грибкових інфекцій. Місяць у Близнюках - гарний час для посадки кучерявих і ампельних рослин. Місяць у Терезах дозволяє успішно формувати крони рослин. Несприятливими для садівництва вважаються знаки Водолія, Лева й Овна. Краще не підживлювати, тому що можна спалити рослину. Однак при Місяці в сузір’ї Водолія можна зайнятися селекціонуванням – є висока імовірність одержати новий вид.
Отже, завдяки цим нехитрим порадам ви зможете самі скласти місячний календар садівника й за ним орієнтуватися в житті рослин і роботі з ними. Про те, що Місяць дійсно впливає на життя мешканців планети Земля, відомо вже давно. В усі століття люди обожнювали Місяць і поклонялися йому. Уся вода на Землі підпорядкована впливу місячних фаз і залежить від них. Помічаючи, що життя людини завжди залежало від землі, хлібороби зрозуміли, що планети, їхній рух і розташування у певні періоди можуть сприятливо або несприятливо впливати на посіви, сходи й збір урожаю. Тому із найдавніших часів людина користувалася Місячним календарем у багатьох починаннях, у тому числі й землеробстві. Обертаючись навколо Землі, Місяць неодмінно рухається разом з нею навколо Сонця. Обертаючись навколо Землі, Місяць займає різні положення щодо Сонця, які ми називаємо «різні фази Місяця».