Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Качок-мулардів розводять удома


25.03.2015

«Чи можна в домашніх умовах розводити качок-мулардів?» – цікавиться наш читач Анатолій.

МУЛАРДИ – це гібрид, тому друге покоління з вирощеної птиці отримати не вдається. Але, напевно, нема такого, щоб українці не знайшли вихід.

«Виводжу мулардів самостійно третій рік, – розповідає Людмила Віталіївна з Лохвиці. – До того ми сім’єю виростили десяток купованих, і нам сподобались: не надто жирне м’ясо, швидкий темп росту, всеїдність.
Для отримання пташенят-мулардів потрібні мускусні качки і пекінські, це різні види качок, а не породи (замість пекінських можна взяти білу чи чорногруду українську породу).
«Мускусних (індо) качок тримаю з року в рік, вони хороші тим, що можуть обійтися без водойми, – розповідає Людмила Віталіївна. – Спеціально завела «пекінок». На фермах качок запліднюють штучно, а я посадила одного мускусного селезня з двома «пекінками». Він може обслуговувати й 4–5 качок. По 12 гібридних яєць підсипала під двох індокачок, бо пекінські – нікудишні квочки. Насиджували на купах сіна, яке я наклала в ті місця пташника, де качки неслися (гнізда проігнорували). Пускала купатися в ночвах, щоб квочки зволожували яйця. В однієї вилупилося 4 каченяти, у другої – 7. Читала, що при штучному заплідненні процент вилуплення вищий. Далі доглядала так само, як за звичайними качками. Результат був чудовим, мої муларди власної селекції нічим не поступалися французьким, до осені набрали більше 5 кг. Планую наступного року вивести мулардів від мускусної качки та звичайної української.
Для домашньої селекції можна брати і пекінського селезня та мускусних качок. М’ясо мулардів напрочуд ніжне, не схоже на м’ясо мускусних качок. У Франції мулардів вирощують заради печінки, яку використовують для приготування делікатесу «фуа-гра». Для цього качок інтенсивно (навіть примусово, засипаючи корм через лійку) відгодовують кукурудзою, обмеживши їх рух.
В умовах присадибного господарства муларди всеїдні, їм можна давати будь-яке зерно (каченятам – дроблене), висівки, варену картоплю, коренеплоди. Добре, якщо є можливість вводити у раціон продукти тваринного походження (рибні відходи), м’ясо-кісткове борошно.
Забивати краще у віці 60 днів (тоді досягають 3–3,5 кг) або за наявності дешевого корму чи кормної водойми тримати до 90 днів. Небажано різати качок у середині проміжку. Бо десь у 70-денному віці молодняк линяє, худне, а замість пір’я – пеньки, які важко вискубувати.
Утім, не всі птахівники визнають перевагу мулардів над обома предками. Дехто, виростивши мулардів, зробив висновок, що звичайні пекінські качки набирають масу так само. А надмірне розхвалювання гібридів вигідне поставникам і реалізаторам пташенят. Адже коштують вони дорого, а виводити гібрид удома вміють не всі. Та й багато господарів вважають за краще купити каченят навіть звичайних порід, а не тримати племінних качок всю зиму, збирати яйця для насиджування і доглядати за квочкою чи «насиджувати» яйця в інкубаторі.

Сергій НІКОНОВ.