Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Капуста проти хвороб


05.08.2020

Вчені багатьох країн, вивчаючи залежність їжа-рак, дійшли висновку, що фрукти та овочі – потужна профілактика цієї грізної хвороби. Серед овочів друге місце після часника посідає капуста. З огляду на те, що у квашеній капусті вміст одного з протиракових чинників – вітаміну С – зростає приблизно в 1,5 рази, зростає її незамінність у нашому повсякденному раціоні. Тим більше, що доведено: вживання квашеної капусти, як і свіжої, частіше одного разу на тиждень, знижує ризик раку товстої кишки та передракових поліпів утричі проти того, як вживати її один раз на місяць. Так само ефективно захищає капуста від раку молочної залози, легень, зокрема у курців.
А ще цілий ряд захворювань народна медицина рекомендує лікувати капустяним розсолом. Приміром, знижену кислотність шлункового соку: вживати по 100-150 мл за 15-20 хвилин до їди. Лікування тривале – не менше місяця, а буває, що через 2-3 тижні треба курс повторити.
У разі жовчнокам’яної хвороби розсіл слід вживати по 0,5 склянки за півгодини до їди. Лікування – тривале.
Виявлено лямблії в печінці – теж пити по 100 мл розсолу за півгодини до їди. При цьому ще й нормалізується робота селезінки, кишечнику.
Такі хвороби, як радикуліт та ревматизм, за народними рецептами лікують комбіновано: вживаючи по 100-150 мл розсолу за 15-20 хвилин перед їдою і накладаючи компрес із розсолу.
Загальновідомо, що капустяний розсіл допомагає вагітним позбутися проявів токсикозу, а випитий на похмілля послаблює прояви похмільного синдрому.
 Капустяний розсіл – добрий підручний засіб догляду за ураженою шкірою: невеликими опіками, ранами, зокрема гнійними, треба промивати їх або прикладати полотнину, змочену розсолом. Якщо до рани пристає пов’язка, варто спочатку змочити її розсолом, через деякий час вона легко відділиться.
Якщо сталося зараження коростою – часто промивайте уражене місце розсолом.
Квашену капусту застосовують для лікування також у таких випадках:
 – глисти у дітей: з’їдати по 100-200 г у перервах між їдою 2-3 рази на день;
 – бронхіальна астма: більше вживати салату - квашена капуста, цибуля, часник;
 – кровоточивість ясен: їсти більше капусти, старанно пережовувати, щоб тривалішим був контакт із яснами;
 – імпотенція: більше квашеної капусти в раціоні.