Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Картопля любить сонце


14.03.2013

Саджаючи картоплю рядком, розміщуючи бульби на відстані до 20 см, а міжряддя зводячи до мінімуму, можна розраховувати тільки на врожай дріб’язку. Про великі картоплини залишиться тільки мріяти Це результат тісноти, недостатності світла.
Тому, готуючись до посадки, варто заздалегідь розпланувати, як краще розмістити картоплю. Бо не тільки розмір картоплин відіграє роль. Ще важливіше кількість вічок. Чим їх більше на бульбі, тим рідше потрібно саджати. Бо кожне вічко дасть стебло, а кожне стебло – це самостійна рослина. І вона буде прагнути зайняти своє місце, змагаючись із сусідніми.
Особливо помітний вплив густоти посадки при вирощуванні таких сортів, як Слов’янка або Адретта. Висаджена за схемою 100х100 см Адретта, приміром, здатна при відповідній агротехніці дати до 5 кг великих бульб з куща, Слов’янка обов’язково родить екземпляри по 500-700 г і більше. Не так ефектно, але не менш істотно впливає густота посадки на Луговський, Дніпрянку, Світанок київський, Бородянську рожеву та інші.
Таким чином, висаджуючи картоплю густіше, ми тільки витрачаємо більше посадкового матеріалу на одиницю площі, а у врожаї не виграємо. Навпаки - втрачаємо. Такою ж мірою загущеність можна компенсувати удобрюванням, поливом. Але це не допоможе боротися із зайвим затіненням. А картоплі потрібне сонце. При поганому освітленні кущі витягуються, втрачають силу.
Це обумовлює і ширину міжрядь. При однорядному розміщенні картоплі ширина їх - близько 80 см. Тоді всі кущі одержують досить світла, а кількість грунту в міжряддях достатня, щоб підгорнути картоплю вище, що, знову ж таки, дасть істотне збільшення врожаю.
Останніми роками ефективною виявилася дворядна технологія. При ній ширина міжрядь - 50-80-50 см. У цьому випадку кущі одержують достатнє освітлення і площу живлення. Підсапують їх тільки з боку широкого міжряддя, вище, злегка нахиляючи стебла всередину вузького міжряддя.
Всередині вузького міжряддя утвориться борозна, по якій можна пускати воду під час поливу. Кущі, розрісшись, добре закривають грунт від сонця, що дуже важливо у спеку. Земля не перегрівається, краще тримає вологу.
Картоплярі-професіонали дійшли висновку, що широке міжряддя не слід залишати порожнім. Тому відразу після підгортання його засівають житом, білою гірчицею, рапсом або іншими рослинами, що використовуються як сидеральні добрива. Коли трава підросте до 15-20 см, її просто притоптують, не даючи рости вище кущів картоплі. Виходить надійна мульча, яка стримує ріст бур’янів і захищає грунт від перегріву.
Щоб освітлення картоплі було рівномірним, ряди орієнтують з півночі на південь. Винятком може бути випадок, коли рельєф площі використовується при поливі самопливом і рядки розміщають на схиловій ділянці зверху вниз.