Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кличе своїх гостей «Петриківський дивоцвіт»


01.09.2011

Мальовнича Петриківщина знову збирає люд з усієї України на щорічний фестиваль-ярмарок народної творчості «Петриківський дивоцвіт». Таку колоритну назву дали фестивалю його організатори за те, що на ньому презентують себе найрізноманітніші таланти, зібрані в одному запашному букеті - барвистому дивоцвітові… Уже вчетверте прочинить свої двері творча лабораторія Дніпропетровщини та інших регіонів України, а відбудеться це у суботу, 3 вересня.
Цього року проведення події приурочене до святкування 20-ої річниці Незалежності України. З такого приводу, розповідає директор Дніпропетровського обласного комунального підприємства «Центр зеленого туризму» Лариса Філінова, яка водночас є одним із організаторів заходу, визначено 20 «найяскравіших перлин» фестивалю, серед яких і роботи ремісників, і творчі номери народних аматорських колективів, і проекти з розвитку зеленого туризму тощо.
Крім того, цьогорічний «Петриківський дивоцвіт» дасть старт святкуванню 80-ліття Дніпропетровської області та 5-ої річниці заснування «Петриківського дивоцвіту», які відзначатимуться у 2012-му. А ще цьогоріч виповнюється 320-ліття унікального села Семенівка, що у Криничанському районі! Чому унікальному? Бо сіл із таким почесним віком в Україні налічується всього лише біля 6 тисяч. Тому на фестивалі обов’язково буде презентована історія Семенівки, представлений проект святкування її ювілею.
Ті, хто встиг відвідати фестиваль у попередні роки, пригадують: тут стародавні традиції оживають на очах, ремісники і митці проводять майстер-класи, передаючи безцінний досвід наших предків, ярмаркові торговці виносять і розкладають на прилавках найсвіжіші продукти – мед, соняшникову олію, молоко, стиглі овочі та фрукти.
Лариса Філінова зазначає, що не було б цього свята, якби не підтримка владних структур:
- Звичайно, фестиваль живе ентузіазмом народних умільців, але дуже допомагають у його проведенні губернаторська підтримка, зацікавленість місцевих депутатів та депутатів облради.
Свої заявки на учать у фестивалі-ярмарку вже подали жителі Полтавської, Чернігівської, Івано-Франківської, Донецької, Запорізької, Черкаської та інших областей. Очікують і на приїзд закордонних гостей – груп іноземних студентів.
Лариса Філінова коментує:
- У попередні роки наш захід відвідали студенти з Італії, а цього року будуть з Анголи та Китаю. Ці хлопці та дівчата проживають і навчаються на території України, а тому для них важливе знайомство з національною культурою нашої Батьківщини.
Розважатимуть гостей справжні зірки: вперше на «Петриківський дивоцвіт» завітають учасники популярного телевізійного шоу «Україна має талант», які не лише подарують гостям свята свої захоплюючі виступи, але й проведуть нескладні майстер-класи для всіх охочих. Новинкою цьогорічного дійства буде також «Майдан`s по-петриківськи», тому молодь, яка відвідає фестиваль, точно не засумує.
Попіклувалися організатори та спонсори заходу і про те, щоб зручно і комфортно жителям обласного центру було добиратися до Петриківки у фестивальний день: у суботу автобуси від Дніпропетровського автовокзалу ходитимуть кожні 15-20 хвилин і довозитимуть гостей просто до Фестивального поля.

Ольга ТРУБЧИНІНА.