Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Кобеляцький” рекорд із закриття шкіл


12.06.2013

Ще зовсім недавно Полтавщина була одним із лідерів українського сільськогосподарського виробництва, а її очільник Валерій Асадчев - кращим головою обласної державної адміністрації України. У Кобеляцькому районі голова районної ради Володимир Жуков проводив тоді справжню «асадчевську» політику, сприятливу для будь-якого сільського краю: «не є добром, коли в селі лише один великий господар, який орендує усі землі і наймає на роботу кількох механізаторів. Набагато краще, коли в ньому двісті приватних підприємців працюють на власних розпайованих землях. Вирощують хліб, городину, худобу, полуниці, малину, птицю, займаються бджільництвом, «зеленим» туризмом, надають різноманітні послуги. Тоді будуть і школи, і діти в них».

Дещо змінили назву «процесу»
Та часи змінилися, добрі минулі справи наступники у владі не завжди продовжують. Навзаєм проводять власні «реформи» - є випадки розорювань сінокосів і пасовищ, на їхньому місці висіваються технічні культури. «Оптимізуються» заклади медицини і освіти… Цьогорічний останній дзвоник на всю Україну розніс надзвичайну новину - у Кобеляцькому районі державна адміністрація видала розпорядження про «призупинення діяльності»… одразу шести шкіл! Такого ще не було ні в Полтавщині, ні в жодному районі України. Варто згадати, що обіцяне «покращення життя» в Кобеляччині вже призвело до закриття у 2010-2012 навчальному роках шкіл у Мартинівці, Луценках, Котовському, Сокілці. Тому останнє рішення районної влади неабияк збурило краян. Бо люди твердо знають - якщо в селі не буде школи, то і життя в ньому незабаром може згаснути…
За українським законодавством, без дозволу місцевої громади жодна школа не може бути закритою. Добре знаючи, що селяни не позбавлять свої села майбутнього, у Кобеляках дещо змінили назву «процесу». Тридцять першого травня тут відбулося розширене засідання постійної комісії з питань освіти та культури Кобеляцької райради. За участі керівництва району, сільських голів, директорів шкіл, громадськості краю. Начальник відділу освіти Кобеляцької РДА Наталія Коваль розповіла, що через недобру демографічну ситуацію на потреби галузі до нового року не вистачає 4 міпьйони гривень. Та й щоб забезпечити якісну освіту усім дітям, краще возити їх у великі школи з сіл, де мало учнів. Категорично проти цього виступив депутат районної ради Володимир Струк:
- Нема школи - нема й села… Влада не шукає шляхи збереження навчальних закладів, тобто збереження сіл, і ламає громади «через коліно». Є законопроект опозиції про мораторій на закриття сільських шкіл, підтримуймо його.
У відповідь голова Кобеляцької районної державної адміністрації Анатолій Таранушич сказав:
- Деменківську, Комендантівську, Перегонівську, Сокільську та Павлівську ЗОШ 1-2 ступенів не зачиняємо, вони «призупиняють свою діяльність» до поліпшення демографічної ситуації. А Солошинська школа понижує свій статус до «дев’ятирічки».
За це з перевагою в один голос і проголосували члени постійної комісії. Більшість присутніх обурилася таким рішенням і покинула залу.

Перегонівка - проти
Найбільший опір своїм намірам влада вже отримала у Перегонівці. У клубі цього мальовничому села в пониззі Ворскли першого червня відбулася надзвичайна виїзна сесія Кіровської сільської ради. Символічно, що саме у Міжнародний день захисту дітей відстоювати права маленьких перегонівців зібралося ледь не все село. Скрізь у краї знають - у цьому давньому козацькому поселенні найбільш дружна громада, для великих справ тут люди з давніх-давен влаштовують толоки. Почав розвалюватися клуб - зібралися і гуртом відремонтували. Допікали приїжджі електровудкарі на Ворсклі - перегонівці дали раду й їм. Організували цілодобове чергування мисливців і пострілами з дробовиків змусили губителів природи десятою дорогою оминати ці місця. Тож і надзвичайну новину з райцентру зустріли тут не з опущеними руками.
Батьки усіх 23-ох учнів Перегонівської школи написали заяви її директору Людмилі Гончаренко про те, що вони відмовляються забирати документи і возити дітей до інших навчальних закладів. Голова шкільної ради Сергій Москаленко переконував присутніх на сесії районних посадовців у тому, що закриття школи якщо й дасть економію коштів, то зовсім незначну. Адже будівлю школи доведеться опалювати й охороняти, а вчителям виплачувати допомогу по безробіттю. До всього і перевезення дітей шкільними автобусами вимагає неабияких витрат. Та ще й зимової пори через снігові хуртовини давно не ремонтовані дороги Кобеляччини почасти стають непроїзними. Варто додати, що 2006-го року школа у Перегонівці зусиллями місцевої та громади села Гарбузівка і за підтримки Укрфонду соціальних інвестицій капітально відремонтована. А за активністю в найрізноманітніших конкурсах та олімпіадах перегонівські школярі завжди в лідерах.
Заступник голови Кобеляцької районної державної адміністрації Микола Шабалтій переконував присутніх, що влада впродовж кількох років знаходила кошти на підтримку малокомплектних шкіл, але зараз резервів немає. Тому й виникло питання закриття. Та сільські голови запропонували економити на енергоносіях і допомагати школам оплачувати їх. Усі сім учителів Перегонівської школи відмовилися від належних за законом доплат, щоб зберегти заклад. А ще депутати дорікали районній владі за заплановане будівництво басейну в Кобеляках. Цей багатомільйонний проект після завершення будівництва буде переданий на баланс відділу освіти. Ось так воно й робиться - на басейн державні кошти є, на навчання сільських дітей - катма…
Втім, кобеляцькій владі є з кого брати приклад вільного використання коштів платників податків. Другого червня діюча більшість Верховної Ради відмовилася підтримати законопроект депутатів Кличка, Яценюка та Тягнибока про скасування необґрунтованих пільг для високопосадовців, уповноважених на виконання функцій держави. А це одразу б дало чималу економію коштів. Можна згадати й державну підтримку промислового свинарства, в рамках якої в Донбасі будується свинокомплекс на 600 тисяч голів. Вочевидь, якби ці чималі кошти були спрямовані на підтримку селян, що працюють на власній землі, то років через сім-вісім і демографічна ситуація в селах покращилася б. Але ж… пріоритети зараз, як видно, інші.
Заплановане закриття школи в Перегонівці об‘єднало полтавчан з різними політичними уподобаннями. Депутат-«регіонал» Іван Шабельник, наприклад, виступив рішуче «проти» наміру однопартійців. І дякував за підтримку Роману Чабановському, помічнику народного депутата-«свободівця» Олега Сиротюка, який раніше вже допоміг зберегти лікарню в Ковалівці від «оптимізації». Жителька Перегонівки Інна Репешко підкреслила, що рішення Кобеляцької РДА та кількох районних депутатів, яке навряд чи підтримає уся района рада, є незаконним. Адже територіальна громада села своєї згоди на закриття школи не дала. Та й терміну «призупинення діяльності» в законодавстві немає.
Після багатьох пристрасних виступів кіровський сільський голова Сергій Пилипенко поставив на голосування пропозицію продовжити роботу школи в Перегонівці. Місцеві депутати стовідсотково підтримали її. Батьки перегонівських учнів пообіцяли першого вересня привести дітей у їхню рідну школу. А в разі її закриття - розпочати голодування під її стінами. А в Перегонівці, здавна так заведено, слів на вітер не кидають. До всього школа залишилася єдиною державною установою в селі. Раніше тут вже «оптимізували» пошту і дитячий садок. Тож першого вересня діти з батьками в Перегонівську школу обов’язково прийдуть.

Григорій ДАВИДЕНКО. Полтавська область.