Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Коли не ми їдемо в Європу, а Європа їде до нас


02.05.2013

Схоже, влада таки визначилась на користь вектора євроінтеграції, принаймні на рівні регіонів. Яскравим свідченням цього стала конференція Асоціації європейських регіонів, яка проходила 25-27 квітня 2013 року на Дніпропетровщині та зібрала близько 200 делегатів, які представляли майже півсотні різних регіонів з більш ніж 25 країн світу.

ДО РЕЧІ, домовленість про проведення міжнародного форуму такого рівня саме на Дніпропетровщині була досягнута віце-прем’єр-міністром Олександром Вілкулом під час його візиту до Брюсселя у січні 2013 року.
Конференцію відкрив Генеральний секретар АЄР, представник Бельгії Паскаль Гьорген:
– Взаємостосунки між АЄР і Дніпропетровською областю вкрай важливі, і для нас велика честь перебувати тут. Порівняно з деякими європейськими регіонами тут могутніший потенціал.
І цей свій унікальний потенціал з ракетобудування Дніпропетровщина яскраво презентувала для гостей під час відвідин виробничого об’єднання «Південмаш», а неповторний мистецький – у Петриківці.
Демонструючи шедеври петриківського розпису, голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков звернувся з проханням до гостей - депутатів Європарламенту - підтримати Україну цьогоріч під час голосування для надання ЮНЕСКО петриківському розпису статусу всесвітньої культурної спадщини.
– Дніпропетровщина активно розширює коло міжнародної співпраці. Прямі інвестиції у наш регіон надходять з 27 країн. Конференція дозволить налагодити нові взаємовигідні контакти та розширити коло співпраці у соціальній, культурній, освітній та інших сферах, а також змусить по-новому подивитись на нашу державу, – сказав Дмитро Колєсніков.
На прес-конференції Дмитро Колєсніков поділився грандіозними планами презентації нашого регіону у світі. Зокрема, на 12-16 травня вже запланована презентація Дніпропетровської області у Кувейті, де будуть обговорені питання співпраці в сільськогосподарській та промисловій сферах.
Кувейт займає лідируючі позиції з видобутку нафти у світі. Однак в цій країні немає чорноземів, і вона потребує якісної сільгосппродукції. Дніпропетровщина ж є одним із провідних сільськогосподарських центрів України та Східної Європи, тому експорт нашої сільгосппродукції до Кувейту є, безперечно, затребуваним.
У Парижі запланована виставка перлин петриківського розпису, наприкінці травня - початку червня - презентація досягнень Дніпропетровщини в Італійський торгово-промисловій палаті у Мілані. На 2013 рік вже є домовленість щодо презентації Дніпропетровщини в Литві, планується участь у Ізмірській виставці в Туреччині, на інвестиційно-торговому ярмарку в Китаї.
– Головне завдання не тільки презентувати регіон в інших країнах. Головний підсумок – це такі заходи, як сьогодні, коли не ми їдемо в Європу, а Європа їде до нас, – зазначив губернатор Дмитро Колєсніков.
У конференції, зокрема, взяли участь Милослав Рансдорф – депутат Європарламенту, Яромир Кохлічек – депутат Європарламенту, член комісії Україна – ЄС, Ханде Базатлі – президент комітету АЄР, Яцек Пилява – голова комітету у закордонних справах Нижньосілезійського воєводства.
Представники Асамблеї європейських регіонів висловили свою зацікавленість у співпраці з Дніпропетровською областю та іншими регіонами України, готовність надати допомогу у поширенні досвіду децентралізації регіонів, розвитку сільських територій, охорони навколишнього середовища, запровадженню європейських стандартів освіти і культури, формування засад громадянського суспільства.

Яна ОЛЕКСЮК. м. Дніпропетровськ.

Довідка. Членами АЄР від України є Дніпропетровська, Донецька, Херсонська, Кіровоградська, Київська, Львівська, Одеська, Вінницька області. Також у АЄР була прийнята Луганська область, яка чекає своєї ратифікації на наступній Генеральній Асамблеї.