Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Комбікорм власноруч


10.07.2013

Я ваша постійна читачка. Живу в селі. Тримаю домашнє господарство, є кури, качки, кролі і двоє поросят. Знаю, що на комбікормах вирощувати молодняк швидше. Так-от тільки коштує він немало. Чула, можна виготовляти комбікорм у домашніх умовах. Розкажіть про це у нашій газеті.
Зоя Гужва, сел. Солоне, Дніпропетровська область.

КОМБІКОРМ - комбінований корм, кормові суміші для сільськогосподарських тварин, складені за науково обґрунтованими рецептами. Виробляють комбікорм трьох видів: повнораціонні, концентрати і білково-вітамінно-мінеральні добавки. Повнораціонні комбікорми містять в певному співвідношенні всі необхідні тваринам поживні речовини: згодовують їх без добавок інших кормів. Концентрати призначені для компенсації нестачі в раціонах основних поживних речовин. Поживність їх коливається залежно від якості та співвідношення компонентів. Білково-вітамінні добавки використовують для виробництва.
Приготувати комбікорм для домашніх тварин власноруч не так вже й складно. Для початку необхідно визначити, для яких тварин ви хочете приготувати комбікорм. Приміром ми будемо готувати комбікорм для кроликів. Для цього нам необхідно запастися сіном бажано тіньового сушіння, сухим листям різних чагарників, це може бути кропива, листя малини, смородини, листя з дерев листяних порід і тощо). Зібране сіно необхідно добре подрібнити, тобто приготувати сінне борошно. Якщо трава і листя добре висушені і не мають вологи, то робити це неважко. Сіно можна подрібнити руками, а можна скористатися кухонними приладами, наприклад м’ясорубкою. Як мінеральні домішки до отриманої зеленої маси можна використати сіль і вапно, можна так само подрібнити заздалегідь зібрану яєчну шкарлупу, сюди ж можна додати подрібнені залишки хліба і подрібнене зерно. Тепер в отриману суміш додаємо борошно, 1-2-3 склянки залежно від кількості зеленої маси. Борошно необхідне для поживної цінності виготовленого корму і для клейкості. Наступним етапом у суміш додаємо теплої води, виготовляємо круте тісто, все ретельно перемішуючи. Для отримання гранул отримане тісто можна пропустити через м’ясорубку, також можна зліпити кульки, брикети і тощо. Тепер їх сушимо, чим швидше, тим краще. Швидкість сушіння необхідна для того, щоб борошно не закисло. Ну от, мабуть, і все: комбікорм для кролів готовий до згодовування.
Комбікорм для кроликів можна приготувати шляхом з’єднання 30% трав’яного борошна і 19% меленої пшениці або вівса; 15% пшеничних висівок і 19% меленої кукурудзи або ячменю; 2% рибного борошна і 13% соняшникової макухи; 1% гідролізних дріжджів і по 0,5% кухонної солі, кісткового борошна.
Щоб приготувати комбікорми для курей-несучок, треба знати, що для різної вікової групи потрібні різні склади комбікормів. Так, комбікорм для курчат і курей-несучок містить пшеницю і рибну муку, фосфат і крейду кормову, сіль кухонну, 2 види макухи – соняшникову та соєву, а також кукурудзу. У комбікормі для молодняку курей міститься макуха соняшникова; кукурудза і ячмінь; фосфат і пшеничні висівки; рибне борошно і крейда кормова; кухонна сіль. Для дорослих курей рекомендується використовувати комбікорм з наступними інгредієнтами: макуха соняшникова, черепашка кормова, кукурудза, ячмінь і пшениця.
Комбікорм для курей-несучок також готується з 62,5% пшениці та 4% кісткової муки; 2,3% соняшникової олії і 2,5 дріжджів кормових; 0,070% соди харчової і 0,1% кухонної солі; 1,95% трикальцію фосфату і 7,50% вапнякового борошна; 17,5% шроту соняшникового.
Знаючи інгредієнти, які потрібні для приготування комбікорму для певного виду тварин, власники приватних господарств з невеликою чисельністю тварин або птиці можуть самостійно приготувати правильний і збалансований комбікорм. Дуже важливо, щоб при приготуванні їжі для тварин, зберігалися всі пропорції, які рекомендують рецепти комбікормів. Крім того, не забувайте, що комбікорми готуються у відповідності з віком тварини. І корм для свиней не має жодного відношення до курей, тобто не можна давати свиням корм інших тварин і навпаки. Це загрожує негативними наслідками.